Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába az elnök ígéretei, egyre gyengébben teljesít a kínai labdarúgó-válogatott


A kínai válogatott a Japán elleni mérkőzés előtt Tokióban 2024. szeptember 5-én
A kínai válogatott a Japán elleni mérkőzés előtt Tokióban 2024. szeptember 5-én

A nagy futballrajongó hírében álló Hszi Csin-ping 2015-ben ígéretet tett a nemzetközi porondon igen gyengén teljesítő, helyi szinten pedig korrupció sújtotta kínai labdarúgás feltámasztására.

Az elnök nem lehet boldog, miután Kína szeptember 5-én 7–0-ra kikapott a világbajnoki selejtezőn első számú térségbeli riválisától, Japántól, majd szeptember 10-én hazai pályán Szaúd-Arábia ellen szenvedett 2–1-es vereséget.

Branko Ivanković, a kínai válogatott horvát edzője a japán meccset „a legnehezebb estéjeként” emlegette az eredményt megalázónak nevező Hszinhua állami hírügynökség beszámolója szerint. „Kemény mérkőzés volt. Edzőként ez volt a legnehezebb este számomra” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Hazafias focistákat akar Kína, tetoválás nélkül

A kínai sajtó nem számolt be a reakciókról, a legnagyobb sportújság rendkívül rövid összefoglalót közölt azzal a címmel, hogy Kína kikapott Japántól a világbajnoki selejtezőben. A közösségi médiában már jobban előkerült a téma. Egy ismert sportkommentátor elég közvetlenül fogalmazott: „A futballteljesítmény nem javítható ódák zengésével vagy történetek mesélésével. Ehhez képességekre van szükség, fizikai és taktikai felkészülésre. Ez nem valósítható meg a politika útján.”

Egy másik, sok követővel rendelkező blogger úgy vélekedett, hogy a futball nem is Kínának való, a kormányzatnak így nem kellene különösebben törődnie a sportággal.

A kelet-ázsiai ország eddig csupán egyszer jutott ki a vb-re, 2022-ben, akkor mind a három mérkőzését elvesztette, egyetlen gólt sem tudott szerezni. Az 1,4 milliárdos Kína a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nemzetek közötti rangsorában jelenleg a 87. helyen áll, a mindössze 150 ezres lakosságú Curaçao mögött.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG