Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hodorkovszkij: Ukrajna a kurszki behatolásával azt akarja mutatni a Nyugatnak, hogy nem léteznek vörös vonalak


Mihail Hodorkovszkij a felszólalót hallgatja a Globsec nemzetközi biztonságpolitikai fórumon Prágában 2024. augusztus 31-én
Mihail Hodorkovszkij a felszólalót hallgatja a Globsec nemzetközi biztonságpolitikai fórumon Prágában 2024. augusztus 31-én

A régóta önkéntes száműzetésben élő orosz ellenzéki Mihail Hodorkovszkij szerint az ukrán haderő oroszországi betörése „fontos eleme a háborúnak”, ami megnehezíti a Kreml számára a mozgósítást, miközben Kijev azt demonstrálhatja, hogy nincsenek „vörös vonalak”.

A Jukosz energiavállalat volt vezetője, aki 2003-as letartóztatásakor Oroszország leggazdagabb embere volt, úgy vélekedett, hogy miután az utóbbi években kizárólag Ukrajna területén folytak összecsapások, a kurszki behatolás lökést adott az ukrán harci morálnak, egyúttal gyengíthette Vlagyimir Putyin orosz elnök hazai támogatottságát.

„A segítség, amit az orosz állam nyújt az érintetteknek, egyértelműen nem megfelelő” – jelentette ki a Szabad Európa és az Amerika Hangja által működtetett Current Time-nak adott interjújában.

Hodorkovszkij úgy vélekedett, hogy az oroszok nagy többsége nem is katonai akciónak, hanem egyfajta természeti katasztrófának tekinti az ukrán fegyveres erők betörését. „Putyin a tízezer rubeljével csak arcon köpi az embereket, és a közvélemény így is érzékeli” – emelte ki.

Rámutatott, hogy a fejlemények ráadásul még kockázatosabbá teszik politikailag a Kreml számára az újabb mozgósítást, amelyet Putyin fél elrendelni. Kifejtette, hogy az orosz kormány a média segítségével próbálta megakadályozni a háborús fáradtság kialakulását annak sulykolásával, hogy valójában nincs is háború.

„Amint azt az érzést kelti, hogy háború van, az óra elkezd ketyegni – mondta. – Hogy mennyi idő van még hátra, azt egyszerűen nem tudjuk, tekintve, hogy a különleges katonai művelet már egy jó ideje folyik” – tette hozzá.

Hodorkovszkij szerint a behatolás része Kijev azon törekvésének, hogy meggyőzze a nyugati partnereit arról: nincs értelme vörös vonalakat húzni a támadó műveletekben Oroszországgal szemben. „Világos, hogy a bürokráciák minden országban – különösen az Egyesült Államokban – nagyon gyávák. Bizonyítaniuk kell, hogy vörös vonalak nem léteznek, de legalábbis nem itt húzódnak. Ez a lépés nagyon feldühítette a nyugati bürokráciákat, bár még nem mutatták ki. (…) Azonban akár tetszik, akár nem, bebizonyosodott, hogy a vörös vonalak nem ott vannak, ahol ezek a bürokráciák képzelik. Ez teszi a behatolást rendkívül fontossá” – folytatta.

A 61 éves Hodorkovszkij egykor Oroszország leggazdagabb embere volt. 2003-ban tartóztatták le csalás vádjával, amit támogatói szerint azért találtak ki, hogy megbüntessék politikai tevékenysége miatt, és hogy megkönnyítsék vagyonának átjátszását a Putyin-közeli üzleti körökhöz. 2005-ben kilencévnyi börtönbüntetésre ítélték, végül 2013 decemberében kegyelmet kapott, és kiutasították az országból.

Azóta Londonban él, ahonnan az orosz ellenzék számos kezdeményezését támogatta. Moszkva 2022-ben külföldi ügynöknek minősítette.

XS
SM
MD
LG