Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így látja a világ a vitatott georgiai választásokat


Tüntetés Tbilisziben 2024. október 28-án
Tüntetés Tbilisziben 2024. október 28-án

A hivatalos eredmények közzététele után a kormányzó Georgiai Álom nyerte az október 26-i parlamenti választásokat. A Nyugat-barát ellenzék ezt nem fogadja el, a Kreml puccsát, orosz különleges műveletet emleget. Orbán Viktor és Szijjártó Péter elégedett az eredménnyel, Tbilisziben tárgyalnak.

Több nyugati vezető és szervezet is megkérdőjelezte a választási eljárás és az eredmények tisztaságát, aggodalmukat fejezték ki az állítólagos szabálytalanságok miatt, és vizsgálatot követeltek, de többnyire óvatosak maradtak a nyilatkozatukban. Ugyanakkor néhány ország, főleg az Oroszországgal határos és a Kreml beavatkozásától tartó nemzetek elítélték a választásokat.

A választási bizottság által közzétett végleges adatok szerint a Georgiai Álom söpörte be a szavazatok 54,8 százalékát, az ellenzék mindössze 37 százalékot ért el, az ellenzék által megrendelt közvélemény-kutatások viszont jóval ötven százalék alá mérték a kormányzó pártot. Az ellenzék szinte teljes egésze és a Nyugat-barát elnök, Szalome Zurabicsvili bejelentette, hogy nem ismeri el a választás eredményét, és utcai tüntetést hirdettek hétfő estére.

Ehhez kapcsolódóan: Georgia elnöke nem ismeri el a választás eredményét, orosz beavatkozást emleget

Íme a fontosabb nemzetközi szereplők kommentárjai:

„Bár a nemzetközi és helyi megfigyelők egyetértettek abban, hogy a választások napja általánosságban jól zajlott, tudomásul vesszük a szabálytalanságokról és szórványos erőszakról szóló jelentéseket. (…) Elítéljük a nemzetközi normák megsértését, valamint csatlakozunk a nemzetközi és helyi megfigyelők felhívásához arról, hogy teljeskörűen vizsgálják ki a jogsértésekről szóló jelentéseket” – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

„A kampány versengő, de korlátozott volt, az indulók általánosságban szabadon kampányolhattak, de folyamatosan érkeztek a jelentések megfélemlítésről, kényszerítésről, valamint a választókra gyakorolt nyomásgyakorlásról, különösen a közszféra alkalmazottai és a gazdaságilag kiszolgáltatottak esetében, ami aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy egyesek képesek-e szabadon véleményt formálni és félelem nélkül leadni a voksukat, ami ellentétes az EBESZ-kötelezettségvállalásokkal és a nemzetközi normákkal” – írta jelentésében az EBESZ nemzetközi választási megfigyelőmissziója.

„A megfigyelők egyenlőtlen versenyfeltételekről, polarizált légkörben zajló, megosztó kampányról és a közelmúltbeli törvénymódosítások hatásával kapcsolatos súlyos aggodalmakról számolnak be (…) Arra szólítjuk fel a georgiai központi választási bizottságot, illetve a többi illetékes hatóságot, hogy tegyenek eleget kötelezettségeiknek, és gyorsan, átláthatóan és függetlenül vizsgálják ki a szabálytalanságokat és az azokkal kapcsolatos állításokat. Ezeket tisztázni és kezelni kell. Ez szükséges lépés a választási folyamatba vetett bizalom helyreállításához” – húzta alá Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

„Tudomásul vesszük az EBESZ/ODIHR előzetes értékelését, és arra szólítjuk fel a georgiai központi választási bizottságot, illetve a többi illetékes hatóságot, hogy tegyenek eleget a kötelezettségeiknek, és gyorsan, átláthatóan és függetlenül vizsgálják ki a szabálytalanságokat és az azokkal kapcsolatos állításokat. Ezeket tisztázni és kezelni kell” – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, arra is kitérve, hogy a novemberi budapesti EU-csúcson „értékelni fogják a helyzetet, továbbá meghatározzák a Georgiával fenntartott kapcsolatok következő lépéseit”.

„Georgia államfője bejelentette, hogy a parlamenti választásokat meghamisították. Európának most a georgiai nép mellé kell állnia” – jelentette ki Radek Sikorski lengyel külügyminiszter.

„A georgiai választásokról szóló EBESZ-jelentések több szabálytalanságot és jogsértést erősítenek meg. Micsoda szégyen! Üdvözlöm, hogy az emberek a megfélemlítés ellenére tömegesen elmentek szavazni. Minden georgiai kormánynak tiszteletben kell tartania az európai jövő iránti vágyukat” – hangsúlyozta Baiba Braže lett külügyminiszter.

„A georgiai választásokon történt szabálytalanságokról szóló jelentések komoly aggodalmakra adnak okot. Szorosan figyelemmel követjük a nemzetközi és helyi megfigyelők értékeléseit” – mondta Margus Tsahkna észt külügyminiszter.

Ehhez kapcsolódóan: Remény, félelem és megfélemlítés: így folyt a szavazás Tbilisziben

„Állításokat és ellenállítások látunk a választási eredménnyel kapcsolatban, beleértve a teljes választási folyamat tisztességességével kapcsolatos jogos aggodalmakat. A legfőbb hazai megfigyelőcsoport, a Nemzetközi Társaság a Tisztességes Választásokért és a Demokráciáért (ISFED) dolgozik a párhuzamos szavazatszámlálásról szóló részletes jelentésén, amelynek tiszteletben tartására kérünk mindenkit – írta az NDI washingtoni székhelyű civil szervezet. – Noha a 2024-es georgiai parlamenti választásokon magasabb volt a részvétel, mint az előző kettőn, ami mutatja a georgiai állampolgárok demokratikus folyamat iránti elkötelezettségét, egyértelmű, hogy a választások előtti időszak nem felelt meg a demokratikus választások alapvető normáinak. (…) A választási megfigyelők lejáratására irányuló, államilag támogatott erőfeszítések, a civil társadalmat célzó jogszabályok, valamint a megfélemlítés a választások előtt és alatt, amit a megfigyelők jelentettek, súlyosan aláásták a folyamat tisztességességét” – figyelmeztettek.

„A georgiai választások polarizált és korlátozó környezetben zajlottak, ez aláásta az inkluzivitást, az átláthatóságot és a tisztességes eljárást, ami jelentősen veszélyeztette a választási folyamat demokratikus integritását. Bár a választási adminisztráció általánosságban szakszerűen és hatékonyan bonyolította le a folyamatot, az ENEMO aggodalmának adott hangot a központi választási bizottság függetlenségével és pártatlanságával kapcsolatban” – értékelte az Európai Választási Megfigyelőszervezetek Hálózata (ENEMO).

A Nyugatot beavatkozással vádoló Magyarország és Oroszország üdvözölte a Georgiai Álom győzelmét

„Hiába a beavatkozási kísérletek, a georgiai emberek világossá tették, mit akarnak (…) A patrióta, családokat támogató kormányzó párt elsöprő fölénnyel megnyerte a választást”írta a Facebookon Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki elkísérte Orbán Viktort Tbiliszibe, és nyolc órával az előző poszt után már onnan jelentkezett be egy videóban a közösségi oldalán. – „A hátralévő (EU-s) elnökségi időszakunkban, s persze utána is, minden támogatást megadunk georgiai barátainknak az európai integrációs törekvéseik sikeréhez” – jegyezte meg.

„A georgiaiak győztek! Szép munka!” – nyilatkozta Margarita Szimonyan, a Kreml által finanszírozott RT és Szputnyik hírügynökség főszerkesztője.

XS
SM
MD
LG