Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hollandiában beiktatták az új jobboldali kormányt – Wilders hosszú árnyékával


Dick Schoof holland miniszterelnök eskütételére érkezik a hágai Huis ten Bosch-palotába 2024. július 2-án
Dick Schoof holland miniszterelnök eskütételére érkezik a hágai Huis ten Bosch-palotába 2024. július 2-án

Hollandiában az iszlámellenes, populista Geert Wilders kedden első ízben láthatta, amint pártja miniszterei leteszik hivatali esküjüket. Az ország új jobboldali kormányát kedden, csaknem egy évvel az előző kabinet lemondása után iktatták be.

A szélsőjobboldal vezetője, Wilders, aki a tavalyi általános választások egyértelmű győztese volt, személyesen nem lesz a kormány tagja. Befolyása azonban jelentős lesz a kabinetre, miközben továbbra is a parlamentből vezeti Szabadságpártját.

Wildersnek, akit hátrányos megkülönböztetésért ítéltek el, miután 2014-ben egy kampánygyűlésen megsértette a marokkóiakat, csak májusban sikerült koalíciós megállapodást kötnie három másik konzervatív párttal, miután lemondott arról, hogy miniszterelnök legyen.

Helyette a kabinetet a független és meg nem választott Dick Schoof vezeti, egy karrierbürokrata, aki az AIVD holland hírszerző ügynökség élén állt, és az igazságügyi minisztérium magas rangú tisztviselője volt.

Schoofot azért tolták előre, hogy enyhítse a Wilders iszlámellenes retorikájával kapcsolatos aggodalmakat fő koalíciós partnerei, Mark Rutte leköszönő miniszterelnök Néppártja (VVD) és a centrista Új Szociális Szerződés, az NSC köreiben.

Az iszlamisták halálos fenyegetései miatt húsz éve szigorúan őrzött Wilders azonban kijelentette, hogy nem változtat a hangnemén. Múlt héten közölte 1,4 millió követőjével az X közösségimédia-platformon, hogy továbbra is „hitvány, erőszakos és gyűlölködő vallásnak tartja az iszlámot”.

Pártjából keményvonalas politikusokat választott ki a saját képviseletére a kabinetben. Közülük többen is azt állították korábban, hogy az akkori kormány aktívan dolgozott a holland lakosság lecserélésén bevándorlókkal.

A hivatalba lépő kormánynak tartania kell magát a négypárti megállapodáshoz, amely a bevándorlás visszaszorítását célozza, valamint azt, hogy Hollandia kapjon kivételt az uniós menekültügyi és környezetvédelmi szabályok alól.

Schoof és csapata várhatóan szeptemberig nyújtja be részletes terveit.

Nem lesz nagy terük a költekezésre, az eurózóna ötödik legnagyobb gazdaságában ugyanis tavaly recesszió vetett véget a világjárványt követő erőteljes fellendülésnek.

A munkanélküliséget továbbra is viszonylag alacsonyan kívánják tartani, de a koalíciós megállapodás szerint a költségvetési hiány közelít majd az EU maximumához, a három százalékhoz.

Az új kormány lesz 2010 óta az első olyan kabinet, amelyben nincs ott Mark Rutte, aki októbertől a NATO főtitkári posztját tölti be.

Hollandia leghosszabb ideig szolgáló miniszterelnöke vasárnap televíziós beszédben köszönt el a hollandoktól, és az együttműködés szükségességét hangsúlyozta.

„Hollandiában egyedülálló hagyománya van a kompromisszumkötésnek és a felelősségvállalásnak. Fontos, hogy ezt meg is tartsuk – mondta már kiürített irodájából. – Együtt erősebbek vagyunk, mint egyedül.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG