Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hosszú zuhanyzás, tiszta ivóvíz, ölelések, avokádó: Alszu Kurmaseva újra felfedezi a szabadságot az orosz börtön után


Alszu Kurmaseva, a Szabad Európa újságírója először találkozik családjával kiszabadulása után az Andrews légi támaszponton, Washington mellett 2024. augusztus 1-jén
Alszu Kurmaseva, a Szabad Európa újságírója először találkozik családjával kiszabadulása után az Andrews légi támaszponton, Washington mellett 2024. augusztus 1-jén

Az orosz börtönrendszerben eltöltött csaknem tíz hónap megpróbáltatásai után Alszu Kurmaseva újra felfedezi, hogy milyen az élet szabad nőként. Ez többek között tiszta ivóvizet, kényelmes ágyat jelent, hosszú sétákat a texasi vidéken börtönőr felügyelete nélkül. És avokádót.

„Nem az avokádó volt az, amire nagyon vágytam a börtönben. Persze az is nagyon finom, hiszen Texasban vagyunk, de tudja, igazából az első pohár tiszta vízre vágytam a legjobban. Az első pohár tiszta vízről álmodtam, az első tiszta, hosszú ideig tartó zuhanyról egy szállodában, az első alvásról egy rendes ágyban” – mondta Kurmaseva a Szabad Európának augusztus 5-én adott interjújában.

„Ma reggel sétáltam először egyedül, megfigyelés nélkül, felügyelet nélkül, anélkül hogy bárki bárhova vitt volna” – mondta videókapcsolaton keresztül Texasból, ahol most igyekszik újra alkalmazkodni a szabad élethez, miután a Nyugat és Oroszország között a hidegháború óta legnagyobb fogolycsere keretében kikerült orosz börtönéből.

Ez egyáltalán nem egyszerű, dolgozni kell rajta – közölte. Kurmaseva orosz–amerikai kettős állampolgár, a Szabad Európa tatár–baskír szolgálatának szerkesztője.

„Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz. A börtönben erősnek éreztem magam. Azt hittem, jól vagyok, de egyértelműen szükségem van egy kis időre, hogy megbirkózzak mindennel, ami történik, és főként azzal, ami történt” – mondta.

Kurmasevát 2023 júniusában vették őrizetbe, amikor rokonlátogatáson volt a közép-oroszországi Kazany városában, és eredetileg azzal vádolták, hogy nem szólt amerikai útleveléről. Akkor kiengedték, de megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.

Az év októberében azonban letartóztatták, bebörtönözték, és azzal vádolták meg, hogy elmulasztotta nyilvántartásba vetetni magát külföldi ügynökként annak a drákói törvénynek az alapján, amelyet főként újságírók és civil társadalmi aktivisták ellen hoztak. Később újabb vádat emeltek ellene álhírek terjesztése címén az orosz hadseregről. Ez onnét eredt, hogy szerkesztett egy könyvet olyan oroszokról, akik ellenzik az ukrajnai inváziót. A Szabad Európa és az Egyesült Államok kormánya egyaránt abszurdnak nevezte a vádakat.

Miközben arra várt börtönében, hogy jelezzék, mi lesz vele, információ és hírek hiányában nehéz volt megőriznie a reményt – mondta.

Alszu Kurmaseva (balról a második) a két másik kiszabadult amerikai állampolgár, Paul Whelan (jobbról a második) és Evan Gershkovich (jobbról) társaságában, miután augusztus 2-án megérkeztek a texasi San Antonióba
Alszu Kurmaseva (balról a második) a két másik kiszabadult amerikai állampolgár, Paul Whelan (jobbról a második) és Evan Gershkovich (jobbról) társaságában, miután augusztus 2-án megérkeztek a texasi San Antonióba

„Hosszú volt a tél volt minden információ nélkül az ügyemről. A hideg tél után hideg tavasz jött, és még mindig nem történt semmi. Aztán hirtelen felgyorsultak a tárgyalások, ez jelezte, hogy valami történhet” – mondta.

Senki nem adja vissza azt az évet

Július 19-én titkos, zárt ajtók mögött megtartott tárgyalás után Kurmasevát egy tatár bíróság bűnösnek találta, és hat és fél év börtönbüntetésre ítélte. Ugyanezen a napon egy másik amerikait, a The Wall Street Journal 2023 márciusában Jekatyerinburgban letartóztatott riporterét, Evan Gershkovichot is elítélték kémkedésért egy hasonlóan sietősen lefolytatott és ugyancsak titkos tárgyaláson. A Journal és az Egyesült Államok kormánya egyaránt koholtnak minősítette a Gershkovich elleni vádat.

„Megtudtam, hogy Evan pere ugyanaznap folyt. Valahogy arra gondoltam, hogy ez jel lehet. Aztán ismét csend volt egy ideig, majd a kazanyi börtönből egy nagyon fárasztó úton máshova vittek – mesélte. – Amikor feltettek a börtönvonatra, azt mondták, hogy az ellenkező irányba visznek Moszkvától. Megint felcsillant a remény, de felkészültem arra, hogy bármi jöhet.”

Mégis Moszkvába vitték, de ezt a háromnapos utazás utolsó napjáig nem tudta.

„Megint reménykedtem. Aztán Moszkvában ismét börtönbe zártak, és senki sem árulta el, meddig maradok ott – folytatta. – Mindig hittem a cserében, mindig tudtam, hogy ezen dolgozunk, lépésről lépésre, apró, óvatos lépésekkel, de ez volt az egyetlen reménységem. A másik lehetőség, a hat és fél év szabadságvesztés egy újságíró, egy nő esetében abszurd ítélet. (…) A reménykedés segített átvészelni mindezt” – tette hozzá.

Az augusztus 1-jén végrehajtott fogolycsere összesen 24 emberre vonatkozott, köztük Kurmasevára és Gershkovichra. Összetett, hét országot érintő megállapodás eredménye volt, tisztviselők szerint hónapokig tartó, gondos tárgyalások előzték meg.

A harmadik szabadon engedett amerikai állampolgár Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogos. Kiszabadult Vlagyimir Kara-Murza orosz–brit kettős állampolgárságú politikai aktivista is, aki szintén rendelkezik tartózkodási engedéllyel az Egyesült Államokban. Tíz olyan orosz állampolgárt is kiszabadítottak az orosz börtönökből, akiket politikai fogolyként tartottak számon, valamint a csere részese volt egy Belaruszban bebörtönzött német állampolgár is.

Cserébe nyolc embert engedtek el az Egyesült Államok és más nyugati országok börtöneiből, köztük az orosz hírszerzés egyik ügynökét, akit Németországban ítéltek el, miután 2019-ben Berlinben lelőtt egy volt csecsen katonai parancsnokot, valamint egy alvóügynök házaspárt, akiket Szlovéniában tartóztattak le kémkedésért. Visszaküldték őket Moszkvába két kisgyermekükkel együtt, akik nem tudták, hogy a szüleik kémek.

Kurmaseva azt mondta, hogy még mindig élvezi a viszontlátás örömét két lányával és férjével, Pavel Butorinnal, aki a Szabad Európa orosz nyelvű tévéhálózatát irányítja.

Egyéb érzelmeiről azt mondta: „Határozottan nem a harag az, amit érzek. Nem haragszom. Nem utálok senkit. Szomorúságot érzek. Együttérzést azokkal, akiknek azt kell tenniük, amit tettek: a bírókkal, a nyomozókkal, a tisztekkel, az őrökkel.”

„Most utol kell érnem a világot. Újra meg kell néznem azt a sok videót, amit a családom készített, amikor távol voltam. Meg kell ismernem az új zenéket, híreket, történeteket, könyveket, filmeket, mindent – mondta. – Igen, azt az időt ellopták tőlem, senki sem fogja visszaadni azt az évet nekem és a családomnak. De behozzuk ezt az időt. Ami történt, erősebbé tett, és erősebbé tette a családunkat is. Igen, biztosan nincs harag. Nem utálok senkit.”

Mick Eckel írása.
XS
SM
MD
LG