Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

24.hu: A Nemzetközi Büntetőbíróságból való kilépés lehetőségét vizsgálja az Orbán-kormány


Kormányülés a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án (képünk illusztráció)
Kormányülés a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án (képünk illusztráció)

A hírportál úgy tudja, hogy Orbán Viktor három miniszterét bízta meg azzal, vizsgálják meg, mi történne, ha Magyarország kilépne a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kötelékéből. Ha megtörténne, Magyarország lenne az egyetlen ilyen uniós tagállam.

A hírportál értesülése szerint május 22-én a kormányülésen volt erről szó, két nappal azután, hogy az ICC főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnökre. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen is elfogatóparancsot adott ki szervezet.

Az említett májusi kormányülésen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kapta a feladatot, hogy készítsen feljegyzést a miniszterelnöknek a kilépés lehetséges következményeiről, különös tekintettel az európai uniós következményekre.

Arra a kérdésre, hogy a kormány kezdeményezi-e az Országgyűlésnél az ICC-ből való kilépést, a Miniszterelnöki Sajtóiroda a hírportálnak nem válaszolt. Ugyanakkor azt írták:

„Az emberiség elleni bűncselekményekkel foglalkozó az elmúlt időszakban több ügyben nem jogi, hanem egyértelműen politikai döntést hozott, ezzel aláásva a szervezet tekintélyét. Magyarország elutasítja, hogy politikai eszközként használják a nemzetközi bíróságokat.”

A válasz nem részletezi, hogy a nemzetközi szervezet mely döntéseit véli politikai motivációjúaknak a magyar kormány, a 24.hu cikke ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Gulyás Gergely a május végi Kormányinfón bírálta, politikainak minősítette az izraeli kormányfővel szemben javasolt intézkedést.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG