Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába van 15,3 milliárdból épült stadion Szombathelyen, megint a nulláról kezdi a Haladás, a város nagy múltú futballcsapata


A szombathelyi szurkolók Stadion helyett csapatot! felirattal fogadták a Haladás új stadionját megnyitó gálameccsét 2017. november 8-án
A szombathelyi szurkolók Stadion helyett csapatot! felirattal fogadták a Haladás új stadionját megnyitó gálameccsét 2017. november 8-án

2017-ben adták át a 15,3 milliárd forintba kerülő szombathelyi futballstadiont, ennek ellenére a városnak több mint száz év után, 2024 júliusa óta nincs sem NB I-es, sem NB II-es focicsapata. Nemrég írtunk arról, hogy a focicsapatot működtető kft. közel hatszázmillió forinttal maradt adós. A cég többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc lányának volt férje, Homlok Zsolt.

„Homlok Zsolt egy jól működő, pozitív céget vett meg tőlem két éve, azt tette tönkre, illetve a Haladást. Semmit nem fog rendezni, egy forintot se tesz a Haliba, ezért lett vége” – ezt Séllei Árpád, a cég ügyvezetője válaszolta a Szabad Európa kérdésére, miután bejelentették, hogy megszűnik a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft.

A nagyon gyorsan összerakott, a Haladás VSE-re épülő, NB III-as új Haladás döntetlent játszott az első meccsén, július utolsó hétvégéjén Sopronban. Ahhoz, hogy Haladás néven el tudjon indulni egy csapat a bajnokságban, életmentő műtétre volt szükség. A csapat a története során másodszor jutott a megszűnés küszöbére.

Haladás szurkolói gyűlés a szombathelyi városházán 2024. május 25-én
Haladás szurkolói gyűlés a szombathelyi városházán 2024. május 25-én

Ehhez kapcsolódóan: Hatszázmillió forinttal maradt adós Mészáros Lőrinc volt vejének érdekeltsége, amely a Haladás focicsapatot működtette

Húsz éve is újra kellett kezdeni

Hogy megértsük, hogyan jutott idáig a Haladás, jó messzire kell visszamennünk, több mint húsz évvel korábbra. 2002-ben a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó Lombard-cégcsoport lett a Haladás névadó szponzora. A csoport tulajdonosa, Bíró Péter korábban Tatabányán már sikerrel szponzorált egy csapatot, de megromlott a kapcsolata az ottani önkormányzattal, így távozott a városból.

A Haladás ötvenmilliós adóssággal küzdött. Bíró ezt kifizette, és a játékosok elmaradt bérét is, és megígérte, hogy két éven belül visszaviszi az NB I-be az akkor NB II-es csapatot. Az önkormányzat évi negyvenmilliós támogatást ígért a Haladásnak.

2004 tavaszán kiderült, hogy a csapatnak nincs is pályája. A Rohonci úti régi stadion a MÁV tulajdonában volt, júniusban lejárt a szerződés, amelynek értelmében a csapat ingyen használhatta, a tárgyalások sem vezettek eredményre. 2010 után aztán a városi önkormányzat megkapta ingyen az ingatlant az államtól.

Haladás-meccs a régi stadionban
Haladás-meccs a régi stadionban

Szombathelyről Pápára vitték a Haladást

2004 júliusában Bíró Péter bejelentette, hogy Pápára viszi a Haladást; azzal indokolta a döntést, hogy a csapatnak nincs stadionja. Így Szombathelynek nem maradt sem első-, sem másodosztályú csapata.

A szurkolók tüntettek, adományt gyűjtöttek a csapat megmaradásáért, a városi önkormányzat pedig gyorsan lépett. Ahogy egy forrásunk fogalmazott: a városnak és az önkormányzatnak is az volt az érdeke, hogy Szombathelynek legyen egy, lehetőleg NB I-es, Haladás nevű csapata, amelyik a Rohonci úton játssza az itthoni mérkőzéseit.

Ennek érdekében a város 2004 nyarán megvásárolta a pápai önkormányzattól a Pápai Egyesített Labdarúgó Club Kft.-t – ennek a klubnak ugyanis indulási joga volt a másodosztályban. Erre az indulási jogra építették fel az új Haladást, a megvásárolt Pápai Egyesített Labdarúgó Club Kft.-t pedig átnevezték Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft.-re.

A Haladás klub 15 milliárd forintból készült, 2017-ben átadott stadionja
A Haladás klub 15 milliárd forintból készült, 2017-ben átadott stadionja

Az önkormányzat dirigált

Az új kft.-ben az önkormányzat lett a többségi tulajdonos több, kisebb tulajdonos mellett. Aztán 2006-tól egyszerűsödött a helyzet. A Séllei Árpád és Buti Róbert helyi vállalkozó által fémjelzett Haladás Marketing Kft. ötszázalékos, 2007. július 1-jén az Illés Béla és Halmai Gábor irányításával működő Halmill Team Tanácsadó Kft. 44 százalékos tulajdonrészt szerzett a Haladás Labdarúgó Kft.-ben, a többségi tulajdon, 51 százalék pedig maradt az önkormányzatnál. 2008-ban a csapat feljutott az első osztályba, ahol egészen 2019-ig szerepelt – de közben már baljós árnyak gyülekeztek a fölötte.

Illés Béla már korábban bejelentette, hogy futballakadémiát akar alapítani Szombathelyen. Segített neki a város is, megegyeztek a Hermann Ottó szakközépiskolával, így az akadémisták a Hermannba jártak iskolába és az iskola kollégiumában laktak. Sőt az iskola feláldozta a gyümölcsösét, később ott épült meg az akadémia központi épülete.

2010, a váltás éve

A 2010-es év váltást hozott a kormányban és a szombathelyi önkormányzatban is. Az új kormánynál a foci kiemelt szerephez jutott. A sportág sikereit pénzesővel próbálta segíteni. A KSH adatai szerint 2011 és 2020 között 1127 milliárd forint ment el csak a futballra, ebből 722 milliárd származott a központi költségvetésből, a fennmaradó 404 milliárd forint legnagyobb része pedig taotámogatásokból jutott az ágazatba; ebből kapott a Haladás futballcsapat is.

Ehhez kapcsolódóan: A nálunk sokkal gazdagabb országoknál is nagyvonalúbban rendezünk sporteseményeket

Mindebből Szombathelyre is jutott. A legtöbb támogatást, 3,1 milliárd forintot – összhangban az orbáni sportpolitika alappillérét képező, akadémiai rendszerbe vetett hittel – éppen Illés Béla akadémiájának hagyta jóvá az MLSZ. Az akadémiáról két éve részletes cikket írt a Nyugat.hu.

„Orbán Viktor jól érezte magát a focipályán. Már a megérkezés is hatásosra sikeredett. A kisbuszból kiszállva Illés Béla a legnagyobb király kurjantással köszöntötte a fociakadémia névadóját” – írta a Nyugat.hu a miniszterelnök 2012. októberi szombathelyi látogatásáról
„Orbán Viktor jól érezte magát a focipályán. Már a megérkezés is hatásosra sikeredett. A kisbuszból kiszállva Illés Béla a legnagyobb király kurjantással köszöntötte a fociakadémia névadóját” – írta a Nyugat.hu a miniszterelnök 2012. októberi szombathelyi látogatásáról

Király Gábor válogatott kapus iskolája akkor már több mint tíz éve működött. A két létesítmény a 2010-es évek végén összesen több mint tízmilliárd forint támogatást kapott a kormánytól. Ennek ellenére a két akadémia növendékei nem a Haladást erősítették, a tehetséges focistákat jó pénzért értékesítették a nagyobb csapatoknak.

A kormány olyan nagy összegekkel támogatta a futballakadémiákat, hogy vonzó lett a kormányközeli vállalkozóknak, volt focistáknak, ahogyan az élvonalban játszó csapatok is. Ráadásul focicsapatot venni, támogatni belépőjegyet jelent a NER szűkebb köreibe.

A Haladásnak juttatott taotámogatásokat az alábbi táblázatban összesítettük.

(Megjegyzés: A 2023/24-es évadra megítélt 22 millió forint támogatásból már csak 4,7 milliót fizetett ki az MLSZ a Haladásnak.)

Illés Béla növeli a befolyását

Közben a Haladásnál is egyre nagyobb befolyást szerzett az Illés Akadémia és Illés Béla. A 2010-ben felálló fideszes városvezetés egy idő után nem foglalkozott érdemben a Haladással, csendben hagyták, hogy Illés Béláék 2015-ben többségi tulajdonrészt szerezzenek a Haladás Labdarúgó Kft.-ben. A kft. megemelte a törzstőkéjét, a korábbi kisebbségi tulajdonos, a Halmill Kft. be is szállt pénzzel, az önkormányzat viszont nem, így Illésék javára változtak a tulajdoni viszonyok.

Az önkormányzat tulajdonrésze 10,3 százalékra csökkent, a Halmill Kft.-é lett a többségi tulajdon. Ettől kezdve az önkormányzatnak nem volt beleszólása a Haladás ügyeibe.

A szombathelyi szervezett szurkolói csoportok egyébként soha nem tartották magukban a döntéshozókról és a csapatról kialakult véleményüket. Amikor 2017-ben átadták a Haladás új stadionját, a szurkolók Stadion helyett csapatot! felirattal fogadták a megnyitó gálameccset.

2019-ben a Haladás kiesett az NB I-ből. A szurkolók ezt Egyszerűen senkik vagytok rigmussal kommentálták. Az egyik meccsen Illés Bélának üzentek, erről videónk is van:

Információink szerint amíg önkormányzati cégként működött a kft., szigorúan ellenőrizték a gazdálkodását, nem fordulhatott elő, hogy olyan kötelezettségeket vállaltak volna, amelyekre nem volt fedezet. 2015 után a kft. működése nem volt átlátható, szponzori pénzekkel, tagi kölcsönökkel, pénzügyi machinációkkal működött a csapat.

Fontosabbnak érezték az akadémiát

Valószínűleg az volt a fő probléma, hogy a nagy csapat helyett Illés Béláékat az akadémiai rendszerben rejlő lehetőségek kötötték le. Az akadémia ugyanis fialta a pénzt, mint az aranytojást tojó tyúk, a Haladás viszont ráfizetéses volt. Az akadémia gazdasági vezetője, Kóbor László többször kijelentette, hogy az NB I-es csapat csak viszi a pénzt, nincs rá szükségük, egy NB III-as csapat lenne a legjobb.

Azt nem lehet tudni, hogy végül a rossz gazdálkodás vitte-e a csőd szélére a Haladást, vagy volt benne némi szándékosság, hogy megszabaduljanak a pénztemetőtől.

Megjelenik Homlok Zsolt, a kormányközeli vállalkozó

Az akkor már a Haladás Vasutas Sportegyesületben jelen lévő Homlok Zsoltot maga Orbán Viktor kérte meg, hogy segítse ki a Haladást – mondta egy, az ügyet közelről ismerő segítőnk. Homlok Zsolt korábban a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezető igazgatója volt, és sikeres vállalkozó. Építőipari és vasútépítő cégeit a Properitus Vagyonkezelő Kft. fogja össze, cégbirodalma tucatnyi kisebb cégből és a szombathelyi székhelyű Homlok Zrt.-ből áll.

A Homlok Zrt. újította fel például a Szombathely–Kőszeg vasútvonalat, a szombathelyi víztornyot, a képtárat és a Sportligetet. Akkor még Mészáros Lőrinc veje volt, a Fidesz belső körébe tartozott, vállalkozásai szárnyaltak.

Nem csak pénzt adott, irányítani is akart

Homlok az elején a háttérben maradt, támogatás helyett inkább csak ígéretek érkeztek tőle. Információink szerint azért került már akkor nehéz helyzetbe a csapat, mert bíztak Homlok ígéreteiben, de nem tartotta be őket. Közben mindenki, a szurkolók is Illés Béláékat tartották felelősnek a helyzetért, és Homlok Zsoltban látták a csapat megmentőjét.

Később valóban érkezett némi pénz Homlok Zsolttól, így működhettek. Az eredeti elképzelés szerint Homloké lett volna a gazdasági, pénzügyi terület, a szakmai irányítás megmaradt volna Illés Béláéknál. De Homlok nem elégedett meg azzal, hogy csak pénzt adjon, bele akart szólni a csapat működésébe, irányítani akart.

Egy válás képében ütött be a krach

Miután a Haladás Marketing Kft.-n keresztül megszerezte a Haladás Labdarúgó Kft. nyolcvanszázalékos tulajdonrészét, a nyilvánosság előtt is vállalta a szerepét, egyre inkább beleszólva a labdarúgó kft. ügyeibe.

Amíg tavaly év elején be nem ütött a krach, amely válóper formájában jelentkezett – Mészáros Lőrinc lánya indította Homlok Zsolt ellen, állítólag hűtlenkedése és egyéb okok miatt, amelyekről csak pletykák terjedtek. Homlok ezzel kiesett a pikszisből, volt apósa sorra vette el tőle a jó pénzt kínáló munkákat, ez pedig megpecsételte a Haladás sorsát is.

2023 őszén már nem kaptak fizetést a Haladás alkalmazottai. Kiderült, nagyobb a baj, mint látszik. 2024 júliusában aztán bejelentették, hogy megszűnik a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. Ekkorra már játékosa sem maradt a csapatnak.

Homlok Zsolt állítólag milliárdos, gazdag ember, aki a saját pénzéből nem volt hajlandó a csapatra költeni. Ok és okozat: ha Homlok Zsolt elválik Mészáros Lőrinc lányától, akkor Szombathelyen csődbe megy a Haladás.

A szurkolók végig ott voltak a csapat bő féléves agóniájánál, már 2023 tavaszán figyelmeztettek a megszűnés veszélyére. Képviselőik jelen voltak az egyeztetéseken, javaslatokat is tettek, többször felszólították Homlok Zsoltot, hogy vállalja a felelősséget, és hogy távozzon Szombathelyről.

A szurkolók azonnal az új csapat mellé álltak, amikor sikerült megoldani, hogy legyen felnőttfutballcsapata a Haladásnak.

Hogyan tovább?

Akárcsak húsz éve, most is az önkormányzat nyújtott mentőövet a szombathelyi focinak. A Haladás VSE játékengedélyével és csapatára építve pár hete elkezdődött a felkészülés. Először arról volt szó, hogy a megyei I-ben szerepel majd az új Haladás, de az MLSZ úgy döntött, az NB III-ban indulhatnak. Július végén Sopronban gól nélküli döntetlennel mutatkozott be az új csapat, amely egyelőre a HVSE-é. Nemény András polgármester ígérete szerint az önkormányzat következő közgyűlésén (szeptember végén) megalapítanak egy többségi tulajdonú önkormányzati labdarúgó gazdasági társaságot. A HVSE várhatóan decemberben taggyűlést tart, ahol átadják az NB III-as indulási jogot az új labdarúgó kft.-nek. Azért csak decemberben, mert az MLSZ szabályzata szerint indulási jogot bajnoki szünetben lehet átruházni.

A HVSE alá is írt egy szándéknyilatkozatot a fentiek betartására, Homlok Zsolt, a HVSE elnöke, valamint Szántó Erzsébet ügyvezető igazgató szerepvállalása pedig jelentősen átalakulhat.

Az önkormányzat vállalta, hogy kifizeti az új Haladás többletköltségeit, amely éves szinten több tízmillió forint. Így a csapat a 2017-ben átadott, 15,3 milliárd forintba kerülő stadionban játszhatja a meccseit, egy stadionos meccsnek ugyanis másfél millió forint a költsége az állam által fizetett bérleti díjon felül.

Mint megtudtuk, egyelőre mindenki a Haladás VSE augusztusi küldött- és az önkormányzati közgyűlés szeptemberi ülését várja, ahol meghozzák s szükséges és beígért döntéseket. A bajnokság azonban már elkezdődött, így most átmeneti időszak van, de a Haladásnak működnie kell.

Hiszen végül is Szombathely, az önkormányzat és a szurkolók közös érdeke, hogy legyen egy Haladás nevű csapat, amelyik a Rohonci úton játssza itthoni meccseit.

A Szombathelyi Haladás története

A Szombathelyi Haladás 1919-ben alakult Szombathelyi Haladás Vasutas Sport Egyesület néven. 1936-ban mutatkozott be az első osztályban. A csapat a legtöbb időt az NB I-ben töltötte, tizenegy alkalommal esett ki az első osztályból: 1941-ben, 1942-ben, 1960-ban, 1972-ben, 1979-ben, 1990-ben , 1992-ben, 1994-ben, 2000-ben, 2002-ben és 2019-ben, viszont minden alkalommal két-három év alatt visszajutott. A leghosszabb, NB I-en kívül töltött időszak éppen most van; 2019 óta nincs bent a csapat az első osztályban.

A csapat legnagyobb sikerei: magyar bajnoki bronzérem (2008/2009), valamint három Magyar Kupa-ezüstérem (1975, 1993, 2002).

A Haladás több, országosan és nemzetközileg is ismert játékost adott a labdarúgásnak, ilyen például Kereki Zoltán, Halmosi Péter, Novák Dezső, Halmosi Zoltán, Bognár Zoltán, Illés Béla, Jagodics Zoltán, ifj. Halmosi Péter, Király Gábor, Guzmics Richárd.


Szilágyi József írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG