Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Interneten terjedő álhírek lassítják az izraeli oltási kampányt


Egy nő oltást kap Izraelben, Hezliyában, 2021. február 3-án.
Egy nő oltást kap Izraelben, Hezliyában, 2021. február 3-án.

A helyi hatóságok szerint az interneten terjedő álhírek lassították le hirtelen az új típusú koronavírus elleni, eddig rendkívül hatékonyan zajló oltási kampányt Izraelben.

Az izraeli egészségügyi minisztérium azonban felvette a kesztyűt: figyelmeztetésekkel és ösztönzőkkel próbálja meggyőzni a bizonytalanokat. Egyebek mellett digitális munkacsoporttal küzdenek a dezinformációk ellen, egyes önkormányzatok pedig DJ-kkel és ingyen étellel próbálják becsábítani az embereket az oltási központokba. Ehhez hozzájön az is, hogy a koncerttermek és a múzeumok hamarosan látogathatók lesznek, de csak a már beoltottak számára.

„Döntse el, hogy része lesz-e az ünneplésnek, vagy pedig kimarad. Csak nyújtsa a vállát az oltáshoz” – írta Juli Edelstein egészségügyi miniszter a Twitteren.

Az oltási kampány decemberi kezdete óta a lakosság mintegy negyede – körülbelül 2,5 millió ember – kapta meg a Pfizer/BioNTech-vakcina mindkét dózisát. Az első adagot több mint 44 százaléknak beadták már. Ez az arány a világ élmezőnyében van, számos ország szorosan figyelemmel követi az izraeli fejleményeket, hogy lássa, mi vár rá a jövőben.

Csökkenő oltási kedv

Aggodalomra ad okot ugyanakkor az immunizációs arány visszaesése, januárban még több mint 127 ezer fő kapta meg naponta átlagosan a vakcinát, ez februárban mintegy 106 ezer körülire csökkent. A legfőbb oka annak, hogy az új fertőzöttek száma továbbra is magas, hogy egyes csoportok vonakodnak beoltatni magukat.

A 9,3 milliós Izraelben naponta mintegy ötezer új esetet regisztráltak múlt héten a hivatalos statisztikák szerint. Az országból a járvány kezdete óta eddig összesen 723 ezer fertőzöttet és 5 400 halálos áldozatot jelentettek – ennek több mint 20 százalékát az előző hónapban.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök, akinek szakértők szerint a járványkezeléstől függhet az újraválasztása, kijelentette, hogy a feladat teljesítésének egyetlen akadályát az interneten és a közvéleményben terjedő „álhírek és babonás, esetenként rosszakaratú hiedelmek jelentik”.

Az egészségügyi tárca sajtójelentések szerint dollármilliárdokat fordított emiatt tájékoztató kampányokra. Az ügy azonban nem egyszerű, mivel a különböző társadalmi csoportok tagjai különböző okokból nem adatják be maguknak a vakcinát.

Egyes ultraortodox vallási vezetők például felszólították követőiket az oltás elutasítására, az arab kisebbség egy jelentős része nem bízik a zsidó vezetésben, a fiatal izraeliek közül pedig sokan úgy vélik, hogy esetükben úgyis enyhe lefolyású lenne a betegség.

Küzdelem az álhírek ellen

A minisztérium egyik magas rangú illetékese arról számolt be, hogy orvosokkal és vallási vezetőkkel együtt lépnek fel az olyan álhírek ellen, mint például, hogy az oltás meddőséget okozhat.

Jelenleg tucatnyian monitorozzák a közösségi oldalakon megjelenő oltásellenes posztokat héber, arab, orosz, angol és amhara nyelven, de a létszám bővítése várható a napokban. Ez a központ értesíti a dezinformációkról az igazságügyi minisztériumot, amely a problémás bejegyzések eltávolítására szólítja fel az érintett közösségimédia-oldalt.

„Számos alkalommal még a rendőrséget is értesítettük, amikor közegészségügyi kockázatról volt szó” – mondta a tisztségviselő.

Az ultraortodox közösségben kevesen használják az internetet, így ott a válaszintézkedések is eltérőek. Egyes oltásellenes rabbik például posztereken hirdetik állításaikat, ezekkel szemben „ellenposzterekkel” veszik fel a küzdelmet a hatóságok.

A jelentős online követőtáborral rendelkező Juvál Hakohen Aserov rabbi például több videót is közzétett a témában, amelyeket százezrek néztek meg. „Miért a sietség? Miért oltassuk be most magunkat? Majd fél év múlva, talán. Nézzük meg, mi történik. Miért kellene a svájciak és a kínaiak kísérletei nyulaivá válnunk?” – tette fel a kérdést.

Az egészségügyi minisztérium a hitszónok videóinak törlését kezdeményezte, mondván, azok veszélyeztetik a közegészséget.

Ingyen sólet

Ezzel egy időben ösztönzőkkel is próbálják rávenni az embereket az oltásra. Bejelentették, hogy már februárban újranyitnak a múzeumok, a könyvtárak, a koncerttermek, de csak azok számára, akik már megkapták a vakcinát.

A minisztérium videokampányt is indított, illetve influenszerek tucatjait bízta meg az oltás népszerűsítésével. Az ultraortodox Bnei Brak település múlt csütörtökön ingyen sólettel várta az embereket az oltási központban, ahol az átlagosnál háromszor többen jelentek meg aznap.

A Tel-Aviv melletti Holonban DJ-kkel és partihangulattal próbálták becsábítani a fiatalokat. A 16-30 év közötti korosztály átoltottsága jóval alacsonyabb az országos átlagnál.

Készült az AP tudósításának nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG