Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán tagadja a részvételét a Donald Trump elleni merényletkísérletben


Donald Trump 2024. július 13-án, miután rálőttek Pennsylvaniában
Donald Trump 2024. július 13-án, miután rálőttek Pennsylvaniában

Névtelenséget kérő forrásokra hivatkozó sajtójelentések szerint a hírszerzés már hetekkel korábban arra figyelmeztette az illetékes hatóságokat, hogy Irán merényletet tervez a republikánus elnökjelölt ellen.

A média arról írt név nélkül nyilatkozó tisztségviselők beszámolói alapján, hogy a titkosszolgálat már a hétvégi merényletkíséret előtt hetekkel értesült egy Donald Trump ellen tervezett esetleges iráni támadásról.

A hatóságok egyelőre nem látnak összefüggést az iráni fenyegetés és a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen történtek között, ahol egy húszéves férfi rálőtt a volt amerikai elnökre.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan boríthatja fel a Donald Trump elleni merényletkísérlet az amerikai elnökválasztást?

Nasszer Kanani iráni külügyi szóvivő sietett leszögezni, hogy országának semmi köze nem volt a Trump elleni merényletkísérlethez. Hangoztatta, hogy az erről szóló állítások „politikai indíttatásúak”.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság eltökélt szándéka felelősségre vonni Donald Trumpot a Kászem Szolejmáni tábornok meggyilkolásában játszott közvetlen szerepe miatt” – tette hozzá.

Előzőleg Irán ENSZ-képviselete is „alaptalannak és elfogultnak” minősítette a vádakat, és hangsúlyozta, hogy az iszlám köztársaság a jogi utat választotta Trump felelősségre vonására.

Az erőszak erőszakot szül: növekvő politikai instabilitásra figyelmeztet az amerikai politikai elemző
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:28 0:00

Kászem Szolejmáni, az iráni Forradalmi Gárda elit alakulatának egykori vezetője még 2020 januárjában esett áldozatául egy amerikai légicsapásnak. Teherán bosszút esküdött a gyilkosságért.

Iráni vezetők régóta hangoztatják, hogy a parancsnok likvidálásában részt vevő személyek meg fogják fizetni tetteik árát. Donald Trump mellett volt külügyminiszterét, Mike Pompeót és nemzetbiztonsági tanácsadóját, John Boltont is fenyegették.

Az Egyesült Államokban 2022 augusztusában vádat emeltek egy iráni ügynök ellen, aki állítólag Bolton megölésére készült.

XS
SM
MD
LG