Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iskolakezdési támogatás itthon és külföldön


Első évfolyamos diákok vesznek részt egy tanórán a VII. kerületi Nikola Tesla szerb tanítási nyelvű iskolában 2020. február 28-án (képünk illusztráció)
Első évfolyamos diákok vesznek részt egy tanórán a VII. kerületi Nikola Tesla szerb tanítási nyelvű iskolában 2020. február 28-án (képünk illusztráció)

Az Orbán-kormány nem ad iskolakezdési támogatást az itthoni családoknak, a szeptemberi családi pótlékot fizetik ki még augusztus végén, ami két gyereknél 13.300 forint fejenként. Ennél jóval bőkezűbbek a kormányok a legtöbb szomszédos országban, de a magyar kormány is sokkal többet, százezer forintot ad a határon túli magyaroknak iskolakezdéshez.

Az Eduline összesítése szerint minimum negyvenezer forintba kerül egy gyereknek a tanévkezdés, de a kormány csak annyit segít, hogy néhány nappal korábban, még augusztusban fizetik ki a szeptemberi családi pótlékot, amelyet 2008 óta nem emeltek. Egy gyerek után 12.200 forint, egyedülálló szülő esetén 13.700 forint, két gyerek után 13.300 forint, egyedülálló szülő esetén 14.800 Ft. Három vagy több gyerek után 16 ezer forint gyerekenként, egyedülálló szülő esetén 17 ezer.

A kormány biztosítja a lehetőségét annak, hogy a munkáltató a közoktatásban részt vevő gyermekek után a munkavállalónak kedvező adózási szabályok alá tartozó béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást adhat.

Itthon a rászoruló családok az önkormányzatoktól vagy civil szervezetektől kaphatnak támogatást az iskolakezdéshez, általában 6–15 ezer forintos összegben.

Ehhez képest a környező országokban sokkal jobb a helyzet

Ausztriában a családi pótlék mellett a 6–15 éves gyerekek szülei iskolakezdési támogatást is kapnak, amit idén gyerekenként száz euróról 116,1 euróra (46 ezer forintra) emeltek, amit a szokásos havi családi pótlékkal együtt utalnak a bankszámlára – írja az ausztriaimagyarok.info alapján az Eduline. Az osztrák családi pótlék hároméves kortól 209,3 euró (84 ezer forint), tízéves kortól 232 euró (92 ezer forint). Természetesen a többgyerekes családok Ausztriában is magasabb összegű családi pótlékot kapnak.

Szlovákiában az elsősök az alap családi pótlékon felül 110 euró (44 ezer forint) egyszeri családipótlék-kiegészítést kapnak szeptemberben, amit tanszerekre lehet költeni – írja a lap. A családi pótlék minden gyerek után hatvan euró (24 ezer forint), ami mintegy a duplája a magyarnak.

Romániában tanszertámogatást kapnak a családok. Az ötszáz lej csak egy bizonyos jövedelemszint alatt jár, és külön kell igényelni. Viszont a gyereknevelési pótlék a maszol.ro beszámolója alapján 36 lejjel nőtt idén, így havonta 292 lejt (23 ezer forintot) kapnak a családok egy gyerek után – írja a lap.

A magyar kormány a Szülőföldön magyarul program keretében a határon túli általános iskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak 2023-hoz hasonlóan idén is fejenként százezer forintos iskolakezdési támogatást oszt ki, amelyet a Bethlen Gábor alapból fedeznek.

XS
SM
MD
LG