Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael megrohamozta Gázaváros egyik kerületét, és arra utasította a palesztinokat, hogy menjenek délre


Az al-Daradzs klinika romjai egy izraeli légicsapás után Gázavárosban 2024. június 24-én
Az al-Daradzs klinika romjai egy izraeli légicsapás után Gázavárosban 2024. június 24-én

Izrael csütörtökön megrohamozta Gázaváros egyik negyedét, és azt mondta a palesztinoknak, hogy délre kell indulniuk, amikor a tankok bevonulnak. Közben az izraeli erők délen Rafah városát is bombázták a Hamász fegyveresei elleni hadművelet – állításuk szerint – utolsó szakaszában.

Gázaváros Sedzsaja negyedének lakói azt mondták, hogy meglepetésként érte őket, amikor a kora délutáni órákban tankok gördültek be és kezdtek el lőni. Az éjszakai bombázások után drónok is támadásba léptek.

„Olyan hangok voltak, mintha újrakezdődne a háború. A bombázások sorozata több házat elpusztított a környékünkön, és megrengette az épületeket” – mondta a Reutersnek egy chatalkalmazáson keresztül a 25 éves gázavárosi Mohammad Dzsamal.

A palesztin polgári mentőszolgálat közölte, hogy Sedzsajából halottakról és sebesültekről érkeztek jelentések, de nem tudják elérni őket a még folyamatban lévő offenzíva miatt. A jelentések szerint ott három ember halt meg a korábbi bombázásokban, öten pedig a Szabra negyedben vesztették életüket.

A Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád fegyveres szárnya közölte, hogy előre elhelyezett robbanószerkezetet hozott működésbe egy izraeli tank ellen Sedzsajától keletre.

Izrael azzal vádolja a fegyvereseket, hogy elrejtőznek a civilek között, és azt állítja: figyelmezteti a civileket, így ki tudnak térni a harcosok ellen indított hadműveletek útjából.

„Minden helyinek és kitelepített embernek a Sudzsajja körzetében és az új negyedekben (…) A saját biztonságuk érdekében haladéktalanul menjenek délre a Salah al-Din utcán a humanitárius zónába” – tette közzé Avicsaj Adrai, a hadsereg szóvivője az X-en.

Az ott élők és a Hamász-média szerint a tankok már a poszt közzététele előtt begördültek. Az emberek tűz alatt futottak a keleti külvárosból nyugat felé, mert Izrael elzárta a délre vezető utat. Az izraeli hadsereg eddig erre nem reagált.

A Hamász október 7-i izraeli támadása nyomán kirobbant gázai háború több mint nyolc hónapja folyik, és a segélyszervezetek illetékesei szerint az enklávéban továbbra is nagy az éhínség kockázata: csaknem félmillió embernek kell katasztrofális élelmiszer-ellátási bizonytalansággal szembenéznie.

„Éheztetnek minket Gázavárosban, harckocsik és repülőgépek vadásznak ránk, és nincs remény arra, hogy a háború véget ér” – mondta Dzsamal.

Újabb gyermek lett az alultápláltság áldozata

Egy újabb kislány halálával a Kamal Advan kórházban szerda este legkevesebb 31-re nőtt az alultápláltság és kiszáradás miatt elhunyt gyermekek száma – közölte egy gázai egészségügyi tisztviselő, hozzátéve, hogy a háború megnehezíti az esetek rögzítését.

Izrael tagadja azokat a vádakat, amelyek szerint ő okozta az éhínséget, a segélyszervezeteket hibáztatja a szétosztásban fellépő problémák miatt, és a segélyek eltérítésével vádolja a Hamászt, amit ők visszautasítanak.

Gáza déli részén, Rafah egyes területein a közösségi médiában bemutatott drónfelvételek szerint több tucat házat romboltak le, a város nyugati oldalán található Szvedeja falut pedig teljesen eltörölték a föld színéről. A felvételek hitelességét a Reuters eddig nem tudta ellenőrizni.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta az éjszakai katonai akciót.

Az Egyesült Államok támogatásával folyó nemzetközi közvetítésnek nem sikerült elérnie a tűzszüneti megállapodást, bár a tárgyalások folytatódnak, akárcsak a Nyugat erőteljes nyomásgyakorlása annak érdekében, hogy több segély jusson el Gázába.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerdán azt mondta, hogy megvitatták a javaslatait Gáza háború utáni kormányzására, amelyben a helyi palesztinok, regionális partnerek és az Egyesült Államok is részt vállalnának, de ez „hosszú és összetett folyamat” lesz.

Az Egyesült Államok magas rangú tisztviselői azt mondták a Washingtonban tárgyaló Galantnak, hogy az Egyesült Államok továbbra is szüneteltetni fogja a lőszerek szállítását az izraeli nehézfegyverekbe, amíg a kérdést felül nem vizsgálják. A szállítást május elején állították le, mert aggódtak amiatt, hogy a fegyverek még több palesztin halálát okozhatják Gázában.

A Hamász közölte, hogy csak olyan megállapodást tart lehetségesnek, amely véget vet a háborúnak, és Izrael teljes kivonulását írja elő Gázából, míg Izrael azt mondja, hogy csak átmeneti szünetet fogad el a harcokban, amíg fel nem számolják a Gázát 2007 óta uraló Hamászt.

Amikor a Hamász vezette fegyveresek október 7-én behatoltak Izrael déli részébe, izraeli adatok szerint mintegy 1200 embert öltek meg és több mint 250 túszt ejtettek.

Az izraeliek megtorló offenzívája eddig 37.658 embert ölt meg – közölte kedden a gázai egészségügyi minisztérium –, és romhalmazzá változtatta az apró, erősen beépített Gázai övezetet.

A gázai egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget a harcosok és a civilek között, de a tisztviselők szerint a halottak többsége civil. Izrael 314 katonát veszített Gázában, és azt állítja, hogy a palesztin halottak legalább egyharmada a harcosok közül került ki.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG