Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Július óta nem kapott fizetést a nagyatádi cérnagyár sok dolgozója, kétszáznál több embert tartanak bizonytalanságban


A nagyatádi cérnagyár épülete
A nagyatádi cérnagyár épülete

Teljes bizonytalanságban tartja a tulajdonos a nagyatádi cérnagyár alkalmazottait, akik közül többen július 26-án kaptak utoljára fizetést. Azokkal, akiknek augusztus 31-én lejárt a határozott idejű szerződésük, nem hosszabbítottak. A többiek attól tartanak, hogy napokon belül utcára kerülnek egy olyan járásban, ahol minden álláshelyre tíz munkanélküli jut.

Volt már korábban is leállás az üzemben, az Atádhír beszámolója szerint legutóbb augusztus közepén küldték kényszerszabadságra a dolgozókat. Azokkal, akiknek augusztus 31-én lejárt a határozott idejű szerződésük, nem hosszabbítottak, ez mintegy 20-30 munkavállalót érinthetett. Fizetést pedig utoljára július 26-án kapott a kétszáznál több, főként nagyatádi, kisebb részben a környező falvakban élő alkalmazott többsége.

Ander Balázs, a Jobbik – Konzervatívok somogyi alelnöke a Szabad Európának elmondta, múlt pénteken járt a gyárnál, a munkások beszámolója szerint leszerelték az ital- és csokiautomatákat, az augusztusi hőségriadóban a dolgozóknak kellett bevinni ivóvizet, mert azt sem kaptak.

Az alkalmazottak, akik a gyár állapotának folyamatos pusztulásáról számolnak be, úgy tudják, hogy a cég tetemes közműtartozást halmozott fel. Ugyanakkor hiába próbálnak információhoz jutni, nem áll velük szóba a vezetőség, nem kapnak érdemi tájékoztatást, ez a bizonytalanság pedig megviseli őket.

A G7 közben arról írt, hogy múlt szerdán visszahívták cégvezetői tisztségéből a cérnagyár 13 éve hivatalban lévő ügyvezetőjét. Az üzemet fenntartó MEZ Crafts Hungary Kft. egymilliárd forintnál nagyobb veszteséggel zárta a 2023-as évet, de előtte is csak hitelekkel tudta biztosítani fizetőképességét.

Nagy múltú gyárról van szó: a nagyatádi cérnagyárban már az 1920-as években termeltek a gyártósorok. Olyan sok embernek adott munkát, hogy üzemi óvodája is volt, és a nagyatádi konzervgyár mellett a térség egyik legnagyobb munkaadójának számított.

Ormai István, a 9600 lakosú Nagyatád polgármestere is próbált információhoz jutni a gyár tulajdonosaitól, mert amellett, hogy egy elbocsátási hullám nagyban érintené a városban és a környéken élő családok életét, a cégtől befolyó adóbevétel elmaradása befolyásolja a város gazdálkodását is.

A G7 azt írja, hogy a Mez Crafts Hungary Kft. az önkormányzat egyik legnagyobb befizetője. A településen 2024-re 668 milliós iparűzésiadó-bevétellel számoltak, ennek 10-15 százaléka esne ki a vállalat bedőlésével.

Ehhez kapcsolódóan: A Dunaferr új tulaja újra megcsúszott a fizetéssel a dolgozóknak

„A helyi munkaerőtartalékok lényegében kimerültek”

Egy alkalmazott arról beszélt, hogy 11 hónap hiányozna a 40 éves munkaviszonyából, ha bezárják a gyárat, és 60 év fölött esélye sincs a környéken munkát találni. Egy másik arról írt Ander Balázsnak, hogy a vezetőség minden nyilatkozatot megtiltott az alkalmazottaknak. Szeptember 6-án sem kaptak még fizetést.

A halmozottan hátrányos helyzetű somogyi térségben egyáltalán nem azok a munkapiaci tendenciák érvényesülnek, amikről a kormány beszél, mondja Ander Balázs. Szerinte az, ami most Nagyatádon történik, ahhoz hasonlítható, mintha Budapesten egyszerre negyvenezer ember veszítené el az állását.

Az országgyűlési képviselő épp ezért írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a cérnagyáriak ügyében. Orbán Viktor helyett a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszolt. Fónagy János szerint

„Somogy vármegye valamennyi járásának munkaerőpiaci helyzete jelentősen javult a 2010-es foglalkoztatási fordulat óta. […] a nagyatádi járásban pedig 700 új munkaerőigényt jelentettek be a cégek a foglalkoztatási osztályra. […] A nyilvántartott álláskeresők száma történelmi mélypontra esett vissza, aminek következtében a helyi munkaerő-tartalékok lényegében kimerültek. […] A gyárból eddig munkahelyek csoportos megszüntetésére vonatkozó jelzés nem érkezett a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz.”

„A dolgozókkal, a vásárlókkal és a környezettel szembeni társadalmi felelősségvállalás”

A tulajdonos Mez Crafts Hungary Kft. honlapján ez olvasható:

„Termékeink gyártása során nagy hangsúlyt fektetünk a legmodernebb szabványokra és technológiákra, a természeti erőforrások felelősségteljes felhasználására és a környezetvédelemre, a regionális, fair gyártásra és a kellemes munkahelyi környezetre. Ez a 3 alappillér biztosítja számunkra a stabil minőség, az újító szellem, valamint a dolgozókkal, a vásárlókkal és a környezettel szembeni társadalmi felelősségvállalás alapját.”

Írtunk a cégnek a nagyatádi gyárban kialakult helyzettel, az alkalmazottak és az üzem jövőjével, a felhalmozott köztartozásokról szóló hírekkel kapcsolatban. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG