Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kamala Harris az ukrajnai háború ügyével próbálja megszólítani a lengyel származású amerikaiakat


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kamala Harris amerikai alelnök közös sajtótájékoztatója Münchenben 2024. február 17-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kamala Harris amerikai alelnök közös sajtótájékoztatója Münchenben 2024. február 17-én

A lengyel amerikai szavazatoknak döntő szerepük lehet az elnökválasztásban több csatatérállamban is, amelyekben rendkívül szoros a verseny Kamala Harris és Donald Trump között.

A Demokrata Párt láthatóan igyekszik megszólítani a lengyel származású amerikaiakat, kihasználva az Oroszországgal szembeni történelmi ellenérzésüket, illetve azt, hogy a republikánus elnökjelölt a múlt heti vitán vonakodott a támogatásáról biztosítani Ukrajnát.

Bár a lengyel amerikaiak nem számítanak különösebben nagy demográfiai csoportnak, sokan az úgynevezett kék fal államaiban élnek, amelyek bármely jelölt győzelme szempontjából kritikusak. Friss becslések szerint mintegy 784 ezren laknak Michiganben, 758 ezren Pennsylvaniában és 481 ezren Wisconsinban. Harris mindhárom államba ellátogat a héten.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzés: hogyan befolyásolhatja az amerikai választási kampányt az újabb merényletkísérlet Trump ellen?

„Olyan választásról beszélünk, ahol most néhány ezer szavazó megingása bármelyik államban mindent eldönthet” – mondta Tom Malinowski lengyel származású volt New Jersey-i kongresszusi képviselő.

A lengyel amerikai közösség a szeptember 10-i philadelphiai vita során került reflektorfénybe, amikor Trump kétszer sem volt hajlandó válaszolni arra, hogy akarja-e, hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország elleni háborút. „Le kell tárgyalni egy alkut, mert meg kell állítanunk az emberéletek pusztulását” – mondta.

Harris azzal vágott vissza, hogy ha az ellenfele lett volna az elnök az orosz invázió megindításakor, akkor „Putyin ma Kijevben ülne, Európa többi részével szemezve. (…) Miért nem mondja el annak a nyolcszázezer lengyel amerikainak itt, Pennsylvaniában, hogy milyen gyorsan feladná?” – kérdezte.

Ukrajna volt az egyik fő ütközőpont Trump és Harris első nyilvános vitáján
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00

Noha néhányan meglepődtek, mégis örömmel hallották, hogy a vita során megemlítik a közösségüket. „Tudta, hogy miről beszél – emelte ki a pennsylvaniai Erie-ben Tony Pol nyugdíjas tűzoltóparancsnok, aki évtizedekig részt vett egy lengyel–amerikai testvérszervezet vezetésében. – Azt hiszem, ez mindenki aggodalma – ha Ukrajna elbukik, akkor Lengyelország következik; ez nagyon aggasztó” – fogalmazott.

A Lengyelországból származó, de amerikai állampolgárként Michigan nyugati részén élő Gosia Dodi azt mondta, hogy teljesen egyetért Harrisszel abban, hogy Oroszország célba veheti Lengyelországot, ha Ukrajna veszít. A 61 éves asszony szerint veszélyes Lengyelországra Trump Putyin iránti vonzalma. „Azt akarom, hogy vége legyen a háborúnak, de nem úgy, ahogy ő mondja – húzta alá. – Azt hiszi, hogy mindent helyre tud hozni egy nap alatt, vagy valami ilyesmi, ami nevetséges” – tette hozzá.

Trump korábban arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak ki kellene lépnie a NATO-ból, illetve azt hangoztatta, hogy az európai szövetségeseknek mielőbb növelniük kell a védelmi kiadásaikat, csökkentve Washington terheit. Kifejtette, hogy újraválasztása esetén előfordulhat, hogy az Egyesült Államok nem védi meg a NATO tagjait egy esetleges orosz inváziótól, ha nem költenek eleget a saját védelmükre. „Sőt arra biztatnám őket (Oroszországot), hogy tegyenek, amit akarnak” – jelentette ki.

Ehhez kapcsolódóan: Európa vezetői és a Fehér Ház is elítéli Trump kijelentéseit Oroszországról és a NATO-ról

Az 53 éves Pete Alibali 16 éves korában hagyta hátra a kommunista Lengyelországot. A wisconsini Madisonban élő férfi egész életében a Demokrata Párt szavazója volt. Putyint „ragadozónak, a szovjetek utódjának” tartja. Szerinte Lengyelország mellett a balti országok is veszélybe kerülhetnek, ha Ukrajna elveszíti a háborút. Ugyanakkor elismerte, hogy sok lengyel amerikai konzervatív, miután lengyel újságokat olvasva, a lengyel rádión nőttek fel, lengyel tulajdonú cégeknél dolgoznak és katolikus templomba járnak. Ilyen például a Chicagóban élő nagybátyja is, akit fanatikus Trump-támogatónak nevezett. „Trump megosztotta a családomat” – mondta.

A Pittsburghben élő, lengyel felmenőkkel rendelkező, 55 éves Tom Kolano a Republikánus Pártra tervez szavazni. Szerinte Donald Trump és a lengyel elnök, Andrzej Duda kapcsolata bizakodásra ad okot. „Nem aggódom amiatt, hogy Trump elnök cserben hagyja Ukrajnát. Ennek egyik legfőbb oka, hogy úgy gondolom, Lengyelországnak ebben jelentős szerepe lesz” – emelte ki. Rámutatott, hogy Duda és politikai riválisa, Donald Tusk lengyel kormányfő is nyomást gyakorolt az amerikai kongresszusra márciusban az elakadt ukrajnai támogatások elfogadása érdekében.

A wisconsini Appletonban élő, 66 éves John Laka úgy véli, hogy Trump összességében erősebb a külpolitikában, mint Harris. „Egyszerűen nem bízom benne mint vezetőben vagy elnökben. (…) Nagyon hiányzik belőle valami” – mondta a jelenlegi alelnökről.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG