Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, 293-ra nőtt a szavazatkülönbség


Újraszámolják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait az V. kerületi, Erzsébet téri helyi választási irodában 2024. július 9-én
Újraszámolják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait az V. kerületi, Erzsébet téri helyi választási irodában 2024. július 9-én

Karácsony Gergely 371.538, Vitézy Dávid 371.245 érvényes voksot kapott, így a jelenlegi főpolgármester nyert 293 szavazattal – állapította meg az érvényes szavazatok újraszámolása után a Nemzeti Választási Bizottság pénteken.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a helyi választási irodák munkatársai kedden kezdték el az érvényesnek minősített szavazatok újraszámolását. Csütörtökre végeztek a 23 kerülettel, majd az NVB péntek reggel megvizsgálta a beküldött, nem egyértelmű szavazólapokat, és végeredményt hirdetett. Ez csak akkor lesz jogerős, ha nem érkezik fellebbezés az NVB határozata ellen a Kúriához.

Majdnem nyolcszázezer főpolgármesteri voksot kellett újraszámolni. A Kúria múlt vasárnap rendelte el a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás végeredményének ez alapján történő megállapítását.

Azután határoztak így, hogy múlt pénteken az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette azt a döntését, amellyel helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a főpolgármester-választás eredményét, Karácsony Gergely győzelmét megállapító határozatát.

A június 9-i választáson 324 szavazatkülönbség volt Karácsony Gergely javára, ami 41-re csökkent, miután az NVI munkatársai újraszámolták az érvénytelennek minősített mintegy 25 ezer szavazatot, amelyek között nagyjából ötszáz olyat találtak, amelyik mégis érvényes volt.

Vitézy Dávid gratulált a győzelemhez Karácsony Gergelynek

„Az újraszámlálás a végeredményt nem módosította, a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, ő Budapest következő főpolgármestere, gratulálok neki. A Budapest vezetésében rejlő óriási lehetőség és felelősség továbbra is az övé, ehhez jó munkát kívánok neki” – reagált az új végeredményre Vitézy Dávid, Karácsony Gergely fő kihívója.

Szerinte a teljes jogorvoslati és újraszámlálási folyamat azt bizonyította, hogy még ha történtek is hibák, a választási rendszerben és a jogorvoslati lehetőségekben meg kell bíznunk, különben nincs értelme demokratikus választásokat tartani. Ez a szoros eredmény sok más mellett azt is alátámasztotta: kis különbség mellett indokolt visszahozni az automatikus újraszámlálást a magyar jogrendbe – tette hozzá.

Karácsony Gergely: Három a magyar igazság

„Megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és ma megnyertük harmadszor is. Nincs már mit újraszámoltatni. És ebben egy jó dolog biztosan van, hogy nekem okom és módom van újra azt mondani: köszönöm, Budapest” – reagált a választás végeredményére Karácsony Gergely főpolgármester.

Azt írta, öt éven át próbálták eltaposni a város büntetésével, titkosszolgálati eszközökkel gyártott kompromatokkal, politikai megrendelésre végzett házkutatásokkal, a választási rendszer hegesztésével, kétjelöltes visszaléptetős játszmázással, politikai komisszár alkotmánybírákkal. Nem sikerült, a fővárosiak átláttak az ármányon – közölte.

Bármi is történt az elmúlt hetekben, ahhoz tartja magát, amit sokszor mondott már: vele csak az nem tud együttműködni, aki nem akar. A következő hetekben sok egyeztetés következik az új közgyűlés előkészítése érdekében – írta Karácsony Gergely.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG