Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kegyelmet kapott a Szabad Európa bebörtönzött újságírójának felesége Belaruszban


Tömeges amnesztiát hirdettek a hatóságok júliusban Belaruszban, amelynek keretében többek között a Szabad Európa (RFE/RL) bebörtönzött újságírójának, Ihar Losziknak a felesége is kiszabadult.

A Vjaszna emberi jogi szervezet arról számolt be, hogy Darja Loszik az egyike volt annak az öt, politikai okokból rács mögé került nőnek, akik hónap elején hazamehettek a börtönből Homelben.

Darja Loszikot tavaly januárban a bíróság két év börtönbüntetésre ítélte szélsőséges tevékenység elősegítésének vádjával. Ennek alapja a lengyelországi Belszat televíziós csatornának adott interjúja volt, amelyet Minszk szélsőségesnek minősített.

Ehhez kapcsolódóan: Két év börtönt kapott Belaruszban a Szabad Európa bebörtönzött újságírójának felesége

Férjét, a 32 éves Ihar Loszikot 2020 júniusában tartóztatták le, majd 2021 decemberében tizenöt év szabadságvesztésre ítélték. A vele szemben felhozott vádak között „tömeges zavargások szervezése, társadalmi gyűlöletkeltés” szerepelt számos más, nem egészen világos pont mellett. A férfi kitart az ártatlansága mellett, minden ellene felhozott vádat politikai indíttatásúnak nevezett.

Többször helyezték olyan cellába, ahol nem kaphat levelet és csomagot a rokonoktól, és nem fogadhat látogatókat sem. Loszik szülei februárban arról számoltak be, hogy utoljára tavaly február 20-án kaptak levelet a fiuktól.

Az ENSZ önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportja tavaly októberben megállapította, hogy Belarusz megsértette a nemzetközi jogot Loszik bebörtönzésével. Arra jutottak, hogy letartóztatásának kizárólag újságírói tevékenységéhez és a szabad véleménynyilvánításhoz van köze.

Többek között az amerikai külügyminisztérium, a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottság, valamint számos amerikai és európai politikus is az újságíró azonnali szabadon bocsátására szólította fel a kelet-európai országot.

XS
SM
MD
LG