Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Képességfejlesztésben” nyomulnak tovább, és a gyerekekre, fiatalokra koncentrálnak a szcientológusok


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Bár a korábbi botrányok után az elmúlt években kevesebbet hallani a Magyarországi Szcientológia Egyházról, a hivatalosan egyházként el nem ismert szervezet továbbra is aktív, igaz, a jelek szerint igyekszik némileg elfedni tevékenységei során, hogy valójában róla van szó.

Budapesti Képességfejlesztők néven fut a Facebookon és a TikTokon egy csoport, amelynek tevékenysége főleg abban merül ki, hogy különböző világjobbító idézetek mellett („Virágzásra születtél: arra születtél, hogy növekedj, terjeszkedj és megmutasd a benned rejlő szépséget” – Kyle Gray) az Okosteszt nevű „képességfejlesztő teszt” kitöltésére buzdítanak. Az oldalon az Okosteszt weblapja mellett a Fővárosi Dianetika Központ netes elérhetősége is szerepel diszkréten; ezt a Magyarországi Szcientológia Egyház (MSzE) működteti.

Az Okosteszt weboldalán semmi nem utal a kapcsolatra a szcientológusokkal, csupán annyit olvashatunk, hogy személyiségtesztet lehet kitölteni, konkrétan nyolcat nyolc témakörben. Ezek többek között a párkapcsolati, munkahelyi problémákra kínálnak megoldást, vagy az önbizalom erősítésére. Én a blikkfangosan hangzó „Érzem, hogy »valami nem kerek«, de nem tudom, hogy mi a baj velem” opciót választottam. A kétszáz (!) kérdéses teszt során többek között az alábbiakra kellett válaszolnom:

  • Lapozgatsz puszta szórakozásból vasúti menetrendeket, telefonkönyveket, vagy szótárakat?
  • Kettő vagy kevesebb gyereket szeretnél, noha a jövedelmed alapján megengedheted, hogy többet vállalj?
  • Több pénzt kellene költeni a társadalombiztosításra?
  • Egy váratlan esemény hatására megrándulnak-e az izmaid?
  • Érzel konkrét gyűlöletet valakivel szemben?
  • Gyakran „ülsz, és gondolkodsz” a halálról, betegségekről, a fájdalomról és a szenvedésről?
  • Ha lerohannánk egy másik országot, együttéreznél azokkal, akik lelkiismereti okokból megtagadják a katonai szolgálatot abban az országban?

A teszt kitöltéséhez meg kellett adni egy e-mail-címet és egy telefonszámot is, mert „a kiértékelés személyesen történik”. A kitöltés után alig egy órával már hívott is egy ügyintéző, hogy időpontot egyeztessen a kiértékelésre.

Az Okosteszt kitöltése óta mindennap kaptam egy e-mailt, amely leginkább egy termékismertetőre hasonlított. Az első arról szólt, hogy csak itt, csak most kedvezménnyel (4600 helyett 3400 forintért) megrendelhetem az Önelemzés életjobbító csomagot, amely L. Ron Hubbard (a szcientológia alapítója) Önelemzés című könyvét és egy oxfordi önismereti tesztet tartalmaz, ez „lézerprecíz pontossággal mutatja meg azokat a területeket, amik hiányosak és javítandók, illetve az erős területeket is, amikre építeni lehet”, ráadásul most a teszt kiértékelése ingyenes.

„Magasabb nyugalmi állapot”

A második e-mailben – a változatosság kedvéért – már két L. Ron Hubbard-könyvet ajánlottak megrendelésre, igaz, ebből az egyik az Önelemzés volt, a másik pedig a Dianetika. Mindezek abban segítenek a kísérő marketingszöveg szerint, hogy „magasabb nyugalmi állapotba juthassak, mint valaha”. A harmadikban már dianetikaauditálásra invitált „Zsani”, a „személyes tanácsadó” és „Vanda”, a „személyiségelemző”.

Ehhez kapcsolódóan: Először kerültek kisebbségbe Magyarországon a bármilyen egyházhoz tartozók

Ezekből azért már egyértelmű, hogy az Okosteszt és a Budapesti Képességfejlesztők mögött is az MSzE áll. Nem ez az egyetlen, „képességfejlesztést” kínáló, kis utánajárással egyértelműen a szcientológusokhoz köthető weboldal. A klasszsuli.hu például „Hozzuk divatba az értékeket és az etikát az iskolai életben!” szlogennel kínál képzéseket, oktatási segédanyagokat, könyveket óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, valamint szülőknek és pedagógusoknak.

A webshop kínálatát nézve aztán hamar rátalálunk Az út a boldogsághoz – Ésszerű útikalauz a jobb élethez címet viselő, tinédzsereknek ajánlott könyvre. Bár a szerzőt nem tüntetik fel, de ha rákeresünk a címre, könnyen megtaláljuk a szcientológiaalapító L. Ron Hubbard azonos című könyvét.

Alkalmazott szcientológia

Nem csak a klasszsuli.hu esetében ilyen diszkrét az MSzE. Az alkalmazottoktatastan.hu oldal többek között szókincsfejlesztést, tanulásmódszertant, munkaerő-fejlesztést, olvasási felzárkóztatást kínál, de van Romaprojekt menüpontja is. Arról, hogy a kínált tartalmaknak közük van a szcientológia egyházhoz, csak abból értesülhetünk, hogy az oldal alján jelzik, hogy a kiadványok és a képzések tartalma szerzői jogilag az Applied Scholastics tulajdonát képezik, ami L. Ron Hubbard munkáit jelzi.

Ehhez kapcsolódóan: Az egyre kevésbé vallásos ország – hová tűntek a magyar hívek?

A buliasuli.hu oldalon sem találni utalást a szcientológiára, de az itt kínált Abc olvasókönyv szerzői, Telekesi Edit és Telekesi Judit egy korábbi Figyelő-cikk szerint egyértelműen a szcientológiához köthetők. Hogy az MSzE a legkisebbek felé is nyitna, azt a Pillantó Kutya Alapítványi Óvoda is jelzi. A honlapja szerint ez egy Budapest XVI. kerületében működő magánóvoda.

Montessori. Montessori?

Ugyan egy felugró ablak arról tájékoztat, hogy az óvoda működése „átmenetileg szünetel”, de tavaly még „Mutass jó példát” szlogennel szerveztek tábort az egyik menüpont alapján. Az óvoda honlapján semmi nem utal a szcientológiára, az intézmény Montessori-óvodaként hirdeti magát, de a Hasznos linkek menüpont alatt a Magyarországi Montessori Egyesület mellett a már említett Alkalmazott oktatástan, illetve Az út a boldogsághoz szerepel. (Utóbbi, bár egyértelműen szcientológus tartalmakat is kínál, a jelek szerint 2018-ban frissült utoljára.)

Ehhez kapcsolódóan: A Fidesz egyházpolitikája: a kereszténység elleni súlyos támadás vagy politikai bátorság?

A fentiekkel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy az MSzE (bár Magyarországon nem bejegyzett egyház) legális szervezetként működve kínál legális szolgáltatásokat. A szcientológiával kapcsolatban ettől függetlenül számos súlyos kérdés merült már fel. Elsősorban azért, mert a szervezet jellemzően szektás alapon működik, tagjai közül sokan lépnek ki korábbi családi, baráti kapcsolataikból, ráadásul – mivel a tagoknak folyamatosan fizetniük kell azokért a „képzésekért”, amelyek révén „magasabb szintre” juthatnak a szcientológiában – a bizniszegyház vádja is rendszeresen előkerül velük szemben.

Tragédiák, büntetőeljárások

Idehaza a legsúlyosabb eset az volt, amikor 2005-ben Horváth István a saját kertjében felgyújtotta magát, és életét vesztette. A férfi korábban a szcientológusok által kínált „kúrán” vett részt hát- és veseproblémái miatt. Miután kapcsolatba került az MSzE-vel, minden korábbi, hagyományos orvosi kezelést visszautasított.

Egy idő után azonban – édesanyja szerint, aki később a Kossuth rádióban mesélt a tragédiáról – a személyiségzavar jegyeit kezdte mutatni, ráadásul a több millió forintos „kezelések” miatt a családapa pénzügyileg is ellehetetlenült. Nem ez volt az egyetlen eset, később egy berettyóújfalui vállalkozó, Takács Imre is önkezével vetett véget az életének, miután adósságot halmozott fel a szcientológus kurzusok költségei miatt.

2017 októberében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt tartott házkutatást az egyház Váci úti központjában. Az ügy máig nem zárult le, de mint a Mandiner januárban megírta, időközben a nyomozás részeként elindult egy másik büntetőeljárás is, az MSzE-hez köthető Narconon Magyarország Alapítvánnyal kapcsolatban.

A számos országban működő, drogrehabilitációs tevékenységet kínáló szervezet tagjai a vád szerint több millió forintot kértek a hozzájuk jelentkezőktől az elvonókúrákért, de a pénzt adományként tüntették fel, így adót sem fizettek utána, ezzel hatszázmillió forintot meghaladó kárt okoztak. Emiatt tizenegy embert vádolnak, az ügyészség részben végrehajtandó szabadságvesztést, részben pénzbüntetést kért rájuk. Ezenkívül 21 emberrel szemben folyik eljárás kuruzslás vétsége miatt, velük szemben az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. Az ügyekben még nem született jogerős ítélet.

A szcientológia egyház válasza a kérdéseinkre

Kerestük a Magyarországi Szcientológia Egyházat is. Gaal Zsuzsa, a Szcientológia Egyház Központi Szervezet társadalmi kapcsolatok igazgatóhelyettese részletesen válaszolt kérdéseinkre. Azt írta, az okosleszel.hu és a Budapesti Képességfejlesztők csoport „egy kisebb szervezet” a Szcientológia Egyház VI. missziójának üzemeltetésében, és ezt mind az impresszumban, mind az egyéb tájékoztatókban feltüntetik. „Mindazonáltal személyesen hívtam fel az illetékesek figyelmét az Ön által jelzett helyzetre, és kértem, hogy ebből a szempontból vizsgálják meg a felületeket, és javítsák azokat, amennyiben ez szükséges. Az egyház mindegyik szervezete különösen ügyel a jogkövető magatartásra alapítónk, L. Ron Hubbard útmutatásainak megfelelően, amilyen például a Ne tégy semmi törvényelleneset szabály Az út a boldogsághoz című erkölcsi kódexéből” – írta Gaal Zsuzsa.

Az oktatással kapcsolatos oldalakat – mint például a buliasuli.hu – az Alkalmazott Oktatástan Magyarország Oktatási Non-profit Kft. működteti, amely „az egyháztól független világi szervezet, mely L. Ron Hubbard tanulási módszertanának oktatásával segít a különböző tanulási nehézségeken. A nonprofit kft. egy nemzetközi hálózat része, amely több mint 750 tagszervezettel rendelkezik. Magyarországon több mint 25 csoport (pl. korrepetáló központ, egyéni korrepetitorok stb.) működik szerte az országban.” Gaal Zsuzsa szerint ez a szervezet nem része a magyarországi egyházi struktúrának, L. Ron Hubbard oktatási módszertanának világi alkalmazásával foglalkozik.

Olyan, „mint a jóga vagy a meditáció”

A társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettes ezt ahhoz hasonlította a Szabad Európának küldött e-mailjében, mint a jóga vagy a meditáció. E módszerek „szintén vallási gyakorlatokból eredeztethetők, de ma már számtalan világi formában ágyazódtak be életünkbe”. Így „tisztán látható, hogy nagy vallási rendszerek egy-egy eleme teljesen jól illeszkedik szekuláris környezetbe, és alkalmas arra, hogy széles körű segítséget jelentsen bizonyos életbeli helyzetek kezelésében vagy célok elérésében”.

A cikkben említett büntetőügyekről azt írta, hogy még – mint mi is említettük – egyik sem zárult le jogerősen, így érdemi információt nem lehet még nyújtani róluk. „Nyilván álláspontunk szerint az ügyben érintettek a terhükre rótt bűncselekményt nem követték el (és másmilyet sem)” – fogalmazott Gaal Zsuzsa.

A Narconon Magyarország Alapítványról úgy tájékoztatott, hogy a szervezet – mint az összes Narconon-központ világszerte – az egyháztól függetlenül működő jogi entitás. A Narconon-központokban azok kaphatnak segítséget L. Ron Hubbard különböző, világi területen is alkalmazható eljárásain, adatain keresztül, akik eldöntötték, hogy megszabadulnak a függőségtől, már nem használják a káros szereket. „A Narconon program alapvetően egy oktatási/életvezetési program, amely annak a problémának a kezelését célozza meg elsősorban, amely a káros szer használatához vezetett. A programot jellemzően a programot lezárt személyek szolgáltatják, de mivel a program L. Ron Hubbard technológiáin alapul, szcientológusok is tevékenykednek a központokban” – írta Gaal Zsuzsa.

A Narconont érintő büntetőeljárásban még nem született elsőfokú döntés, ez ügyben így „szintén nem kehet érdemben nyilatkozni (…) Nyilván – amennyire engem tájékoztattak – az ügy vádlottjai ártatlannak tartják magukat, és visszautasítják, hogy bármilyen bűncselekményt elkövettek volna.”

Végül megjegyezte, hogy a szcientológia egyház Magyarországon nem fenntartója egyetlen oktatási intézménynek sem, és „állami intézményekkel semmilyen együttműködése nincs, az oktatási törvénnyel összhangban”. Ebből következően ilyen forrásból bevétele sem volt a szcientológia egyháznak.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG