Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kezdődik a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása, péntekig lehet eredmény


A választási tisztségviselők 2024. június 14-én részt vesznek a június 9-i főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálásában Budapesten
A választási tisztségviselők 2024. június 14-én részt vesznek a június 9-i főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálásában Budapesten

A szavazatokat kerületenként számolják újra, a polgármesteri hivatalokban. Majdnem nyolcszázezer szavazatot kell újraszámolni, végleges döntés péntek délelőttre várható.

A Kúria vasárnap rendelte el a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását. Azután határoztak így, hogy pénteken az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette azt a döntését, amellyel helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a főpolgármester-választás eredményét, Karácsony Gergely győzelmét megállapító határozatát.

Az AB érvelése szerint Alaptörvény-ellenes volt a végzés, mivel a Kúria feladata annak megállapítása lett volna egy korábban állított jogsértéssel kapcsolatban, hogy az új bizonyítékok alapján szükségessé vált-e az érvényes szavazatok újraszámlálása. Az AB szerint a Kúria nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB-határozat ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett.

Ehhez kapcsolódóan: Ruff: „Sokan fognak most azon dolgozni, hogy előrehozott választás legyen Budapesten”

Az NVB végül hétfőn 13 igen szavazattal, egy ellenében elrendelte az összes fővárosi szavazókörben a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatok átvizsgálását és újraszámolását a helyi választási irodákban.

A testület arról is döntött, hogy azon szavazólapokat, amelyek érvényessége kétséges, be kell küldeni az NVB-hez, ezeket az Alkotmány utcai székházban vizsgálják át. Az újraszámláláson, valamint a kétséges szavazólapok átvizsgálásán megfigyelők és a sajtó munkatársai előzetes regisztráció után részt vehetnek.

Sasvári Róbertnek, az NVB elnökének elmondása szerint majdnem nyolcszázezer szavazatot kell újraszámolni, végleges döntés péntek délelőttre várható. Sasvári a 24.hu beszámolója szerint azzal indokolta, hogy nem az NVI épületében számolják újra a szavazatokat – ahogy az érvénytelen voksok esetében, június 14-én tették –, mert ez a mintegy nyolcszázezer voks esetében az NVB szerint logisztikailag kivitelezhetetlen lenne.

Az NVB felkérte a helyi választási irodákat, hogy csomagolják újra a szavazólapokat, gondoskodjanak arról, hogy az urnák felbontásakor az ellenzéki választási bizottsági tagok is jelen legyenek. A problémás szavazatokat az NVB péntek reggel kilenc órakor kezdődő ülésén vitatja meg, és még aznap eredményt hirdet.

Karácsonynak és Vitézynek is vannak feltételei

Karácsony Gergely főpolgármester szerint „nyilvánvalóan jogsértő” az Alkotmánybíróság döntése, az érvényes szavazatok újraszámolásának elrendelésével egy „teljesen abszurd, kaotikus helyzet állt elő”, de még menthető, ha betartanak négy, általa javasolt garanciális elemet. Vitézy Dávid szerint ilyen szoros eredmény mellett a szavazatok újraszámolása teljesen természetes – más kérdés, hogy korábban is sor kerülhetett volna rá.

A két jelölt több pontban fogalmazta meg azokat a garanciális elemeket, amelyeket szükségesnek tart az újraszámoláskor. Erről az alábbi cikkben írtunk részletesen.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG