Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ki is Hásem Szafi al-Díni, a Hezbollah csúcsvezetője?


Hásem Szafi al-Díni egy bejrúti konferencián beszél 2022-ben
Hásem Szafi al-Díni egy bejrúti konferencián beszél 2022-ben

Hásem Szafi al-Díni Haszan Naszr Alláhnak, a Hezbollah Izrael által meggyilkolt vezetőjének az unokatestvére és lehetséges utódja. Szafi al-Díni, aki maga is a Hezbollah, a Dél-Libanon nagy részét ellenőrző fegyveres csoport és politikai párt vezető személyisége, állítólag izraeli légicsapások célpontja volt a libanoni fővárosban, Bejrútban október 3-án. Nem világos, hogy meghalt-e.

Az Iránhoz szorosan kötődő síita pap, Szafi al-Díni röviddel 1980-as megalakulása után csatlakozott a Hezbollahhoz. Sokan azt tartják róla, hogy ő lesz Naszr Alláh utóda. A szervezet karizmatikus vezetője szeptember 27-én halt meg izraeli légicsapásokban Bejrútban.

Szafi al-Díni a Hezbollah végrehajtó ágának vezetője, ez felügyeli a csoport politikai ügyeit. Tagja a döntéseket hozó Súra Tanácsnak, valamint a Dzsihád Tanácsnak is, amely a csoport katonai műveleteit irányítja.

Az Egyesült Államok 2017-ben terroristának minősítette Szafi al-Dínit. Washington terroristaszervezetnek tekinti a Hezbollahot, jóllehet az Európai Unió csak a fegyveres szárnyát tette feketelistára.

Ali Hámenei ajatollah (jobbra), Irán legfelsőbb vezetője 2000-ben teheráni irodájában üdvözölte Haszan Naszr Alláhot (balra)
Ali Hámenei ajatollah (jobbra), Irán legfelsőbb vezetője 2000-ben teheráni irodájában üdvözölte Haszan Naszr Alláhot (balra)

A szakállt és szemüveget viselő Szafi al-Díni Naszr Alláhhoz hasonlóan fekete turbánt hord, amely azt hivatott jelezni, hogy Mohamed próféta leszármazottja. „Naszr Alláh unokatestvéreként és régóta feltételezett utódjaként valószínűleg képes lesz egyesíteni maga körül a Hezbollah sorait – mondta Matthew Levitt, a The Washington Institute for Near East Policy munkatársa. – De hiányzik belőle Naszr Alláh karizmája, és olyan szervezetet örököl, amely csak az árnyéka egykori önmagának” – tette hozzá Levitt, a Hezbollah: The Global Footprint of Lebanon's Party of God című könyv szerzője.

Az, hogy Izrael meggyilkolta Naszr Alláhot, a legnagyobb csapást jelentette a Hezbollah számára 42 éves történetében. A síita szervezet az elmúlt hónapokban jelentős kudarcokat szenvedett. Izrael megölte számos vezetőjét, semlegesítette katonai arzenálja jelentős részét, és zavarokat okozott a kommunikációjában.

A Hezbollah irányításával eltöltött több mint harminc év alatt Naszr Alláh szoros kapcsolatot alakított ki a síita többségű Iránnal, a Hezbollah legfontosabb támogatójával. Teherán jelentős pénzügyi és politikai segítségével Naszr Alláh erős politikai és katonai entitássá építette a Hezbollahot Libanonban, és a régió egyik jelentős szereplőjévé tette.

A dél-libanoni születésű Szafi al-Díni is szoros kapcsolatban áll az iszlám köztársasággal. Tanulmányait a közép-iráni szent síita városban, Komban végezte, testvére pedig a Hezbollah iráni képviselője. Szafi al-Díni fia Kászim Szulejmáni, a 2020-ban Irakban amerikai légicsapásban meggyilkolt iráni parancsnok lányát vette feleségül.

Robbanások a bejrúti repülőtérnél
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:36 0:00
Írta Frud Bezhan.
XS
SM
MD
LG