Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijev vizsgálatot indított az ukrán hadifoglyok eddigi „legnagyobb tömeges kivégzésének” ügyében


Ukrán katonák, miután egy fogolycsere-megállapodás keretében szabadultak
Ukrán katonák, miután egy fogolycsere-megállapodás keretében szabadultak

Az ukrán főügyészség friss tájékoztatása szerint orosz katonák állítólag tizenhat hadifoglyot végeztek ki a donyecki Pokrovszk körzetében.

A Telegram-csatornákra feltöltött videókon látható, amint az orosz hadsereg frissen fogságba ejtett ukrán katonákat sorakoztat fel Mikolajivka és Szuhij Jar közelében, majd tüzet nyitnak rájuk. A felvételek tanúsága szerint az orosz fegyveresek ezután odamennek a túlélőkhöz, és közelről lelövik őket.

A videók hitelességét egyelőre nem sikerült megerősíteni független forrásból.

A nemzetközi humanitárius jog alapján a hadifoglyok kivégzése háborús bűncselekménynek minősül.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész arról számolt be az X-en, hogy a háború kezdete óta ez a hadifoglyok „eddigi legnagyobb tömeges kivégzése” a fronton, ráadásul újabb jele annak, hogy a fogságba esett katonák kínzása és meggyilkolása nem elszigetelt jelenség. „Ez az orosz katonai és politikai vezetés szándékos politikája” – írta.

Ehhez kapcsolódóan: Tíz hónap orosz fogságban: egy ukrán katona mesélt magyar újságíróknak az átélt borzalmakról

Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa bejelentette, hogy a történtekkel kapcsolatban az ENSZ-hez és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához fordult.

Nem ez az első eset, hogy ilyen vádak merülnek fel orosz katonákkal szemben. Szeptemberben a CNN két videót tett közzé, amelyeken állítólag orosz katonák láthatók, amint ukrán katonákat végeznek ki, miután megadták magukat. A drónok által rögzített, majd az ukrán katonai hírszerzés által rendelkezésre bocsátott anyagokban az elfogott katonák kivégzésére vonatkozó orosz parancsról is van egy leirat.

Az ukrán főügyészség akkor arról tájékoztatott, hogy legkevesebb huszonnyolc olyan ügyet vizsgálnak, amely ukrán hadifoglyok meggyilkolásával kapcsolatos az invázió 2022. februári megindítása óta. Oroszország egyelőre nem reagált a vádakra.

Danielle Bell, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelőmissziójának vezetője augusztusban közölte, hogy az orosz hadsereg által elfogott ukrán katonák 95 százalékát megkínozzák.

XS
SM
MD
LG