Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijevben tárgyal Orbán Viktor, aki a háború kirobbanása óta először jár Ukrajnában


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Kijevben 2024. július 2-án
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Kijevben 2024. július 2-án

A magyar uniós elnökség második napján utazott a háború sújtotta Ukrajna fővárosába a kormányfő, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljon. Orbán Viktornak ez az első hivatalos látogatása azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta keleti szomszédunkat.

A két politikus nemzetközi tárgyalásokon többször találkozott a háború kirobbanása óta, legutóbb június 27-én az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácskozásán, Brüsszelben, ahová az ukrán elnök is hivatalos volt, miután az Európai Unió megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is – áll a közleményben.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete üdvözölte a magyar kormányfő ukrajnai útját. A követség Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében David Pressman előrelépésnek nevezte a kapcsolatfelvételt.

Az Átlátszó szerint az ukrajnai sajtóban a napokban többször is utaltak a magyar miniszterelnök látogatására. Noha a háború kirobbanása után nem sokkal számos uniós tagország vezetője, a bucsai mészárlás után pedig az Európai Bizottság elnöke is Ukrajnába látogatott, a magyar kormány álláspontja eddig az volt, hogy Orbán Viktor akkor utazik oda, ha a tárgyalások érdemi eredményt hozhatnak. (Novák Katalin, a kegyelmi botrány miatt lemondott köztársasági elnök tavaly augusztusban tárgyalt Kijevben Volodimir Zelenszkijjel.)

Orbán Viktor az utazás előtt egy nappal arról beszélt a közmédiában, hogy Európa legnagyobb gondja az orosz–ukrán háború, és ez a következő időszak legfontosabb kérdése is.

Szijjártó Péter idén január végén járt a háború kirobbanása óta először Ukrajnában, noha Moszkvában többször is tárgyalt az orosz invázió kezdete óta. A magyar diplomácia vezetője január végén Ungváron folytatott megbeszélést Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével az Európai Unió csúcstalálkozója előtt, amelynek célja egy Kijevnek szánt segélycsomag jóváhagyása volt, amelyet a magyar kormány korábban elutasított.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG