Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiközösítés várhat Orbán Viktorra; Mészáros Lőrinc necces vasúti beruházásai; a Nyugattól elforduló Fidesz-szavazók


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2024. július 5-én
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2024. július 5-én

Kiközösítés várhat Orbán Viktorra a partizánakciói miatt. Térképre tettük Mészáros Lőrinc összes eddig megtalált necces vasúti beruházását. A Fidesz szavazói elfordulnak a Nyugattól, de a háborútól egyre kevésbé tartanak a magyarok. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Kiközösítés várhat Orbán Viktorra a partizánakciói miatt

A soros európai uniós elnökséget már nem vehetik el Magyarországtól, azonban annak vannak jelei, hogy elindul egyfajta izoláció a világjáró magyar miniszterelnökkel szemben. Orbán Viktor érveit cáfolja útjainak eredménytelensége, miközben az EP-hely-osztásra is hatással lehet a kiszámíthatatlansága – közölte brüsszeli tudósítónk.

Az EU-tagországok nagykövetei szerdán szinte kivétel nélkül megkérdőjelezték magyar kollégájuk azon érvelését, miszerint Orbán Viktor szigorúan saját szakállára tárgyalt Moszkvában, értesüléseink szerint azonban senki nem javasolta a soros elnökség hatásköreinek megvágását vagy más ellenlépéseket.

Kijevből Moszkván át Pekingbe, majd Washingtonba – a miniszterelnök komoly utazássorozattal kezdte az európai uniós elnökséget. Nézze meg térképen, merre járt Orbán Viktor, amióta Magyarország átvette az EU soros elnökségét!

Térképre tettük Mészáros Lőrinc összes eddig megtalált necces vasúti beruházását

Vas nélküli vasbeton; valótlan tartalmú jegyzőkönyvek alapján átvett és kifizetett, el nem készült korszerűsítés; ki nem fizetett alvállalkozók, ötmilliárdból „meggyorsított”, később befejeződő felújítás – mindez természetesen rengeteg és annál is több közpénzért. Pillantson bele ön is Mészáros Lőrinc és a vasúti állam mézesheteibe!

A Nyugat.hu eközben arról írt, hogy a megszűnt Szombathelyi Haladás focicsapatot működtető kft. közel hatszázmillió forinttal maradt adós. A vállalat többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc lányának volt férje, Homlok Zsolt. Egyelőre nem tudni, kifizeti-e valaki a tartozást, és hogy kit lehet felelősségre vonni az ügyben.

A Fidesz szavazói elfordulnak a Nyugattól, de a háborútól egyre kevésbé tartanak a magyarok

A külpolitikáról való gondolkodásban is megosztott az ország. A kormánypártiak másokkal lépnének szövetségre, máshogy látják a Nyugatot, Oroszországot és a háborút is, mint a társadalom többi része. Van, ami viszont átível a pártpolitikai törésvonalakon: egy év alatt sokat romlott Ukrajna megítélése a magyar társadalom szemében, a többség szerint nagyobb fenyegetettséget jelent, kevés magyar nyújtana nekik segítséget, elutasítók az ukrán menekültekkel, és Volodimir Zelenszkij épp annyira népszerűtlen, mint Vlagyimir Putyin.

Megalakult Orbán Viktorék új EP-frakciója, de hendikeppel indulhat a posztokért

Létrejött a Patrióták Európáért nevű új EP-frakció, amely az olasz Liga csatlakozásával immár 84 mandátummal rendelkezik, ezzel a harmadik legnagyobb a képviselő-testületben.

Ugyanakkor a képviselőcsoportnak a tényleges taglétszáma által indokoltnál kevesebb vezetői tisztség juthat az új Európai Parlamentben, miután az Identitás és Demokrácia (ID) nem jelentette le határidőre a leendő frakció létszámát, így kiszemelt jogutódja hátrányba kerülhet.

Legalább 13 milliárdba kerültek az államtitkár szerint használhatatlan egészségügyi fejlesztések

Takács Péter, az egészségügyért felelős államtitkár tavasszal fakadt ki egy előadásában, hogy mennyire félrementek bizonyos informatikai fejlesztések a szektorban. Az illetékes több rendszert is kifejezetten használhatatlannak nevezett. Annak jártunk utána, hogy mennyibe kerültek ezek, és kik szállították le a kifogásolható programokat.

A kormány csak a lényeggel nem foglalkozik benzinárügyben

Megint fellángolt a vita arról, hogy miért is kerül többe a tankolás Magyarországon, mint a környező országokban. A kormány szerint a benzinkutasokon múlnak az árak, mert magasabb árrést alkalmaznak a régiós országoknál. A valóság ennél összetettebb. Sokat drágult az orosz kőolaj, drágán dolgozzuk fel az alapanyagot, illetve az áfán és a jövedéki adón túl különadók is terhelik az üzemanyagokat. Eközben a benzinkutak árréséből egyre nagyobb hányadot tesznek ki a bérek és a megugrott energiaszámlák.

Távozik a külügyi intézet vezérigazgatója, friss mesterdiplomás utódja lehet

Távozik Schőberl Márton a Magyar Külügyi Intézet vezérigazgatói posztjáról – értesült a Szabad Európa. Több kormányközeli forrásunk szerint egy 24 éves fiatal lehet az utódja.

Valamennyi NATO-tagállam támogatta Ukrajna csatlakozáshoz vezető „visszafordíthatatlan” útját

Nem született döntés az e héten megtartott washingtoni NATO-csúcsértekezleten az ukrán csatlakozás hivatalos ütemezéséről, ugyanakkor a katonai szövetség mind a harminckét tagja, tehát Magyarország is rendíthetetlen támogatásáról biztosította Ukrajnát, illetve további negyvenmilliárd dolláros támogatást ígértek F–16-os vadászgépekkel és a légvédelem fejlesztésével.

Hiába alacsonyabb az infláció, nem annyira kedvező az összkép

Habár idén májusról júniusra nem mért emelkedést a statisztikai hivatal, a drágulás gerincét alkotó maginfláció fél százalékkal emelkedett. Az elemzők szerint jó hír, hogy az élelmiszerek ára már nem nő jelentősen, viszont a szolgáltatók ceruzája egyre vastagabban fog.

Katolikus teológus: „Kevés annyira hiteltelen nemzeti egyházi vezetést ismerek, mint a magyar”

„Egy hanyatló magyar katolikus egyházban talán nem másokra kellene mutogatni”vélekedett a Szemlélek Alapítvány vezetője. Székely János püspök lapunknak adott interjúja indította arra Gégény Istvánt, a szemlelek.net keresztény portál lapigazgatóját, korábbi főszerkesztőjét, hogy reflektáljon rá, és kemény kritikával illesse a magyar katolikus egyház vezetését.

Fazekas Gábor: Mindenki képes arra, hogy egy kicsivel boldogabb legyen

A Mindfulness-Based Stress Reduction (tudatosságalapú stresszcsökkentés – MBSR) módszertanának kidolgozása egy amerikai zenmester és egyetemi tanár, Jon Kabat-Zinn nevéhez fűződik. Bár rengeteg öngyógyító módszer létezik, az MBSR bizonyított: ismeretanyagát számos egyetemen oktatják. Fazekas Gábor egyike a módszer vezető oktatóinak hazánkban. Eredetileg közgazdász, dolgozott a Magyar Természetvédők Szövetségénél, és falusi polgármesterként is. Ingyenes kurzusokat tart az Országos Onkológiai Intézetben. Ő volt a Szelfi vendége.

Gerevich József: A pszichiátria nem fontos semmilyen hatalomnak

Ha valakit olyan sok, a művészettel magas szinten foglalkozó személy vesz körül, mint gyermekkorában Gerevich Józsefet, akkor már szinte törvényszerű, hogy ő is ebbe az irányba indul el. Szülei elismert művészettörténészek voltak, de van a családban olimpikon és matematikus is. Őt magát egyszerre vonzotta a színház és a gyógyítás. Végül az utóbbit választotta, de megtalálta a módját annak, hogy pszichiáterként is hű maradjon a művészethez, sőt a terápia részévé, a gyógyítás eszközévé tegye, és elindítson egy mára legendássá vált művészetterápiás mozgalmat Magyarországon.

A dolgozók kérése ellenére szüntette meg Lázár János a home office-t a MÁV-nál

A Szabad Európa birtokába került felmérés szerint a MÁV dolgozói meglehetősen elégedetlenek az új iroda biztosította körülményekkel, és úgy látják, otthonról hatékonyabban tudnak dolgozni. Lázár János ennek ellenére tiltotta be a home office-t a cégnél. Az erről szóló e-mailt péntek délután küldték ki, és hétfő reggel már mindenkinek be kellett mennie az irodába. Van, aki szerint az intézkedés bosszúálló és családellenes.

Miért kellett mennie a Főkert igazgatójának?

Nemrég felmondtak a Budapesti Közművek Zrt. kertészeti divízióját vezető Zakar Andrásnak, a Szabad Európa információi szerint a Városháza kérésére. Kapcsolódott-e a férfi a kertészeti cégháló év elején letartóztatott informális vezetőjéhez, Z. Zsolthoz, valamint a kirúgása ahhoz, hogy a főpolgármesternek új közgyűlési többséget kell maga mögé teremtenie?

Még két embert szűrtek ki a gyermekotthonok vezetői közül

A kegyelmi ügyet követő közfelháborodás után bizonyos, pontosan nem részletezett vizsgálatokat ígért az állam egyes, a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknél. Ennek keretében csaknem mind a 273 kijelölt vezetőt megvizsgálták. Közülük kettőt találtak személyiségzavarai miatt alkalmatlannak.

XS
SM
MD
LG