Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína és Oroszország közös haditengerészeti gyakorlatozásba kezd


Orosz katonák Kínában 2024. július 15-én
Orosz katonák Kínában 2024. július 15-én

A kínai és az orosz haditengerészet közös járőrözésbe kezd a Csendes-óceán nyugati és északi részén, miután a NATO néhány napja az ukrajnai invázió „meghatározó segítőjének” minősítette Pekinget.

A kínai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a két ország haditengerészeti egységei elindították a negyedik közös tengeri járőrözést.

A közleményben leszögezték, hogy ezek az akciók nem irányulnak más országok ellen, és semmi közük a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzethez.

A kínai Kuangtung tartományban vasárnap kezdett hadgyakorlat várhatóan több napig fog tartani, célja a két ország haditengerészeti képességeinek fejlesztése és demonstrálása.

Az egységek légvédelmi és tengeralattjáró-elhárítási manővereket, illetve tengeri mentési feladatokat is végeznek.

Ehhez kapcsolódóan: Harcászati nukleáris készültségi tesztet hajtanak végre Oroszországban

A NATO előző heti csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozatban a harminckét tagország az ukrajnai orosz háború „meghatározó segítőjének” minősítette Kínát.

Peking válaszul azzal vádolta meg az észak-atlanti szövetséget, hogy mások kárára keresi a biztonságot, és felszólította a katonai szervezetet, hogy ne hozzon káoszt Ázsiába. A külügyminisztérium arról írt, hogy Kína álláspontja tisztességes és objektív az ukrajnai háború kapcsán.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG