Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kommentár balatoni szomszédainak már elegük van a zajos bulikból, de a szervezet újabb állami milliárdokból építkezhet tovább


A Kommentár balatonszepezdi főépülete
A Kommentár balatonszepezdi főépülete

Hajnalig tartó, őrjöngésig fajuló bulikra, a környéket túlterhelő építési munkálatokra panaszkodik a Kommentár balatonszepezdi képzési központjának több szomszédja. A kormányközeli ideológiai műhelyként ismert alapítvány adófizetői forintokból építkezik évek óta a tóparti pihenőövezetben. Az elmúlt öt évben összesen 28,4 milliárd forintos támogatást kapott a szervezet a balatonszepezdi ingatlankomplexumra, budapesti központjára és működésére.

A Szabad Európa balatonszepezdi forrásai szerint megkeseríti a környékbeliek életét a Kommentár Alapítvány falubeli ingatlankomplexumánál zajló folyamatos építkezés, valamint a központban zajló bulikkal, rendezvényekkel járó kellemetlenségek. A Fidesz-közeli szervezet az elmúlt öt évben összesen 28,4 milliárd forintos, közpénzből származó támogatást kapott a balatonszepezdi épületegyüttesre, budapesti központjára és működésére, ezen belül az idei évre 5,6 milliárdot.

Balatonszepezden körülbelül négyszázan laknak életvitelszerűen, folyamatosan, de becslések szerint több ezer fő lehet azoknak a száma, akik az év melegebb hónapjaiban élnek az ottani, saját vagy családi tulajdonban lévő üdülőkben és hétvégi házakban a településközponttól távolabb. A Kommentár képzési központja a település egyik ilyen, kertvárosias-nyaralós részén található.

Pihenőövezetre, behajtási súlykorlátozásra figyelmeztető közlekedési táblák a balatonszepezdi Petőfi utca elején
Pihenőövezetre, behajtási súlykorlátozásra figyelmeztető közlekedési táblák a balatonszepezdi Petőfi utca elején

A tóparton haladó 71-es útról lekanyarodó Petőfi utca elején közlekedési tábla jelzi, hogy a környék lakó-pihenő övezetnek minősül. Az utca északi oldalán az alapítvány 2019-től több fázisban szerzett meg különböző telkeket, az építkezések 2021-ben indultak. Mostanra multifunkciós konferenciaépület, többemeletes központi létesítmény, kültéri úszómedence, kiszolgálóépület és tíz bungaló terül el az egybefüggő ingatlanrészeken.

„Üdülőkörnyezetbe nem való hatalmas konferencia- és szállodarendszer” – mondta a Szabad Európa tudósítójának egy környékbeli ingatlantulajdonos. Két helybéli forrásunk egyike egy nyugdíjas nő, aki éppen a portáját gondozta, amikor kollégánk megszólította, a másik egy nyugdíjas férfi, akivel az utcán találkoztunk. Mindketten a képzési központ közelében rendelkeznek ingatlannal, és minden évben sok időt töltenek a faluban. Mindkettejüknek elege van a folyamatos építkezésből és a komplexumban tartott zajos rendezvényekből.

„Ha itt oktatás vagy ilyesmi történne, az rendben van, az nem jár zajjal. De most, ha vége van a beltéri rendezvénynek, akkor kinyílnak az ajtók, és elindul a hangzavar – mondta a korábban idézett forrás, aki szerint csendháborítás miatt tavaly több alkalommal kihívták a rendőrséget. – Egyszer én is. Hajnali fél egy körül tettem bejelentést a dübörgő zaj miatt. Nem tudom, hogy hivatalosan lett-e ebből ügy. Azt láttam, hogy a bejelentésem után egy rendőrautó jött-ment az ingatlannál, a zaj viszont nem szűnt meg, csak később.”

A Szabad Európa közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK). A válasz szerint a rendőrség 2023-ban tizennégy, idén július elejével bezárólag öt bejelentést fogadott Balatonszepezdről csendháborítás ügyében. Az ORFK nem tudta megmondani, hogy az egyes esetekben milyen intézkedésekkel élt a rendőrség.

Üvöltötték, hogy ME-GA-FON

Második forrásunkat különösen a Megafon politikai influenszereinek tartott tavalyi csapatépítő rendezvények zavarták, ahol „zenebona, őrjöngés” volt (ezekre az első forrás is emlékezett). Onnan tudta, hogy megafonosoknak szervezték a bulit, hogy látta a szervezet tájékozódási segédletként kihelyezett zászlóját a Kommentár-komplexumhoz vezető, sorompóval lezárt felhajtó előtti sarkon. És onnan, hogy „üvöltötték, hogy ME-GA-FON, ME-GA-FON” – tette hozzá. Elmondása szerint sem ő, sem a lánya nem tudott aludni a zajtól, végül hajnali kettő körül kérésükre lekapcsolták a zenét.

A balatonszepezdi komplexum konferenciaépülete, a képen üresen. A háttérben a Balaton
A balatonszepezdi komplexum konferenciaépülete, a képen üresen. A háttérben a Balaton

A bulik mellett mindkét balatonszepezdi forrásunk felidézett egy alkalmat, amikor az aktuális rendezvényen felszolgált ételt szabad téren, faszenes grillsütőkön készítették a cateringesek. A füst kigomolygott az utcára és a közeli nyaralókba. „A környékbeli házak füstben álltak. Nem láttam a szomszéd házát” – mondta egyikük.

Beszéltek egy nagyszabású esküvőről is. Második forrásunknak tetszett a rendezvényt kísérő filharmonikus zene, a másik szerint viszont a rendezvény jellege nem felelt meg az épületegyüttes állítólagos funkciójának. „Ha ez egy képzési központ, akkor legyen képzés, és nem esküvő meg csapatépítő – mondta. – Itt pihenni vágyó emberek élnek. Szoktak jönni hozzám az unokáim is.”

A Szabad Európa számításai szerint a balatonszepezdi ingatlanegyüttes gyakorlatilag kizárólag állami forrásokból épült az elmúlt öt évben: 2018 végén az alapítvány saját tőkéje mindössze 37 millió forint volt, az azóta eltelt időszakban több milliárd közforintot kapott a tóhoz közeli komplexumra.

Tisztázatlan, hogy a csapatépítő buli és az esküvő résztvevői milyen feltételekkel vehették igénybe a közpénzből emelt épületegyüttest. A Szabad Európa a Kommentár online felületein nem találta jelét annak, hogy az ingatlanok kibérelhetők lennének rendezvény céljára. A Kommentárt és a Megafont is megkerestük a csapatépítő bulik és az esküvő ügyében, de érdemben egyik szervezet sem válaszolt.

Átalakult a folyóirat

A 2005-ben létrejött Kommentár elsősorban az ugyanezen a címen, az alapítása utáni évtől kiadott szellemtörténeti folyóiratáról ismert. Az alapítvány és a lap története 2018-ban vett fordulatot, párhuzamosan annak az egykori, Fidesz-közeli értelmiségi, ifjúkonzervatívként ismert laza csoportosulásnak a szétesésével, amelyik meghatározta a Kommentár működésének első bő évtizedét.

Abban az évben vette át a főszerkesztői feladatokat Békés Márton történész a korábbi felelős szerkesztő Ablonczy Bálint újságírótól. Míg Békés azóta is a kormánypárt intellektuális holdudvarának meghatározó személyisége, a ma a Válasz Online-nál dolgozó Ablonczy egyértelműen távol került a fideszes köröktől.

Ablonczyval együtt többen távoztak a korábbi szerkesztőbizottság tagjai közül, a folyóirat formailag és tartalmilag is váltott. „Konzervatívabb lesz, mint valaha” – mondta akkor Békés. A lap azóta elsősorban ideologizáló esszéket közöl, amelyek szorosan követik a kormánypárt politikai pozícióit.

A Kommentár alapítója Benkő Levente, aki korábban Magyarország izraeli nagykövete volt. Ma a Fideszhez kötődő Digitális Szuverenitás Központ Kft. nemzetközi igazgatója, de 2023-ban egy Megafon-képzettekről készült fotó hátterében is felbukkant. Az alapítvány elnöke Simon Ildikó Beatrix, aki régebben a Miniszterelnökség nemzeti konzultációs államtitkárságát vezette, a kuratóriumnak Békés Márton is a tagja.

Közpénzből származó milliárdok

A Békés-féle csapat hatalomátvételét követően a folyóiratot kiadó alapítvány bevételeinek összegszerű és szerkezeti változásai is azt jelezték, hogy a Kommentár egyszerű folyóiratból a kormánypárt holdudvarának felkent ideológiai műhelyévé, zászlósintézményévé vált.

2018-ban a lap kiadására és a – szintén az alapítvány égisze alatt futó – Tranzit névre hallgató rendezvény- és képzéssorozatra a Miniszterelnökség és az évtizedek óta oldalfüggetlenül politikai finanszírozásra használt állami Szerencsejáték Zrt. egyik leánya adományozott összesen 125 millió forintot. A rákövetkező évtől kezdve már Orbán Viktor közvetlen kancelláriája helyett a Rogán Antal alá tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda a szervezet legfontosabb állandó adományozója (2019-ben a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül, azóta közvetlenül átadott támogatások útján).

A minisztériumi rangú kormányszervként működő és egyebek mellett a kormányzati kommunikációért felelős kabinetiroda adományozói szerepe jelzi, hogy számos más, közforintokból finanszírozott ideológiai műhellyel szemben a Kommentár elsősorban Rogán Antal fennhatósága alá tartozik.

Sajtóhírek szerint a miniszter és környezete kézi vezérléssel irányítja a kormánypárttal szövetséges média munkáját. A propagandamasinéria működésének fontos eleme az is, hogy miként kerülnek kiválasztásra és mit mondanak a híradásokban szakértőként szereplő beszélő fejek.

Fidesz-szövetséges médiumok újságírói éppúgy megtalálhatók a Kommentár szerzői között, mint kormányközeli intézmények elemző, szakértő munkatársai. 2023 óta a szerzőgárda közreműködésével, Kommentár Klub címen a köztévé kulturális csatornáján sugárzott politikai beszélgetős műsor is készül.

A Kommentár által kasszírozott, közpénzből finanszírozott támogatások összege 2019-ben a megelőző év hasonló adatának négyszeresére, 550 millió forintra ugrott, azóta pedig minden évben meghaladta a kétmilliárd forintot, ami tükrözi a szervezet politikai jelentőségének növekedését.

Az alapítvány 2019 óta nemcsak a működésére kap adóforintokat, hanem az intézményesülést megvalósító, nagy léptékű ingatlanvásárlásokra és -felújításokra is – ideértve a balatonszepezdi komplexumot. A Szabad Európa számítása szerint az elmúlt öt évben született döntések alapján összesen 28,4 milliárd adóforint támogatásban részesül a Kommentár.

Ketten szerkesztik a honlapot

A Kommentár működésére, azaz a folyóirattal, valamint a Tranzit rendezvény- és képzéssorozattal kapcsolatos kiadásokra, valamint az ingatlanok rezsijére több mint hárommilliárd forint támogatás került eddig az alapítványhoz. A Szabad Európa közérdekű adatigénylés útján betekintést nyert az idei támogatásokba, ezen belül a 2024-es működésre vonatkozó iratokba. Ezekből kiderül, hogy működésre idén nyolcszázmillió forint támogatás jut.

Az évente négyszer megjelenő folyóirat, a Tranzit rendezvénysorozat (ami tavaly négy alkalmat jelentett), valamint a Tranzit képzés (amely idén ismereteink szerint két csoporttal indult, egyenként négy hétvégi alkalommal) megvalósításához tizenkét alkalmazott bérét finanszírozza a Kabinetiroda.

A tizenkét alkalmazott: egy-egy elnöki asszisztens és szerkesztőségi titkár, öt fő, aki a Tranzit rendezvénysorozattal és a Tranzit képzéssel foglalkozik, további két ember, aki az alapítvány adminisztratív ügyeit intézi, még kettő a honlap kezelésére, és egy, aki a balatonszepezdi ingatlant vezeti. Személyi jellegű költségekre – a tizenkét alkalmazott bérére, a negyedéves folyóirat szerzőinek honoráriumára és az ezekre rakódó járulékokra – havonta több mint húszmillió forintot költhetnek.

A Kommentár érdemben nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a honlappal kapcsolatban milyen feladatok elvégzése igényli két alkalmazott munkáját.

Új budapesti ingatlanok

Négy éve kapta meg ingyen az államtól a Kommentár a budapesti Puskin utcában a millennium idején a Magyar Tisztviselők Országos Egyesülete klubházaként felépült ingatlant. Az épületben irodák és közösségi, kreatív terek mellett ötszáz fő befogadóképességű előadótermet alakítanak ki, de lesz éttermi, kávézó- és kocsmarész is. A felújítást a Mészáros Lőrinc családjának érdekeltségébe tartozó Fejér-B.Á.L Zrt. végzi nettó 10,6 milliárd forintért.

A Kommentár Puskin utcai éplete, felújítás alatt.
A Kommentár Puskin utcai épülete felújítás alatt

A beruházásra a kabinetiroda eddig összesen ötmilliárd forintot biztosított, ebből hárommilliárdot idén. Egy irat szerint ezenfelül a Mathias Corvinus Collegium (MCC) támogatásából 9,7 milliárd forintot is a budapesti központra terveznek fordítani.

A Fidesz-közeli, képzési hálózatot működtető MCC a részére átadott állami vagyonból működik. 2022-ben ebből a pénzből tíz évre szóló, 11,5 milliárd forintos támogatást kapott a Kommentár. Az MCC korábban arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy az összegből a Puskin utca mellett „az alapítvány budapesti irodájának létrehozására (…) az alapítvány vendégelőadói, kutatói és a képzésben részt vevő fiatalok részére a képzések ideje alatti szállás biztosítására szolgáló ingatlanok vásárlására” is költenek majd.

Vélhetően ebből a támogatásból vásárolta a Kommentár azokat a budapesti ingatlanokat, amelyeket sajátjaként tüntet fel az idei támogatásról szóló iratokban. Egy, a központi fekvésű Jókai téren található épületben egy ingatlant, míg egy Mozsár utcai, a Budapesti Operettszínház hátsó bejárata melletti társasházban hét ingatlant szerzett.

Ebédlővel bővül a komplexum

A balatonszepezdi központ további bővítésére idén 1,8 milliárd forintos támogatást biztosított a kabinetiroda, ezzel a komplexumra átadott összes állami támogatás már 8,6 milliárdot tesz ki. Az idei összegből újonnan megvásárolt telkeken egy konyha-ebédlő épülettel, valamint egy parkolóval nő a komplexum.

Úszómedence és robotfűnyíró a balatonszepezdi központban
Úszómedence és robotfűnyíró a balatonszepezdi központban

Ugyanakkor nem világos, hogy pontosan milyen célt szolgálnak az impozáns épületegyüttesre fordított összegek. A bővülő ingatlanegyüttes funkciójával kapcsolatban a támogatói okirathoz csatolt szakmai programban a Kommentár csak annyit írt, hogy a képzési központ „többek között” a Tranzit képzésnek „ad otthont”.

A „közélet iránt elkötelezett fiataloknak” szóló képzés idei etapja a jelentkezési felhívás szerint „négy hétvégén keresztül zajlik” péntek estétől vasárnap délelőttig, amelyek közül „kettő ősszel, kettő tavasszal kerül megrendezésre” a képzési központban. Ismereteink szerint idén két képzési csoport indul, ami azt jelenti, hogy a Tranzit képzésnek az év 366 napjából legfeljebb 24-ben lehet szüksége az épületegyüttesre.

Tisztázatlan, hogy az adóforintokból készült ingatlant milyen módon hasznosítják az év fennmaradó 342 napján, ideértve a nyár három hónapját – azaz a balatoni főszezont. A Kommentár nem válaszolta meg érdemben azt a kérdésünket, hogy mi történik az épületegyüttesben ebben az időszakban.

A Tranzit képzéssel kapcsolatos érdekesség, hogy a támogatási iratok szerint a Kommentár „közösségépítő, autonóm gondolkodásra, cselekvésre” biztatja a fiatalokat, ám az idei képzési felhívás szerint a jelentkezés feltétele egy közéleti személyiségtől vagy civil, illetve politikai szervezettől kapott ajánlólevél.

Tóth Réka Kamilla Fidelitas-alelnök (feketében, középen) a Tranzit a képzés résztvevőinek a Karmelitában tett bejárásán készült fényképén.
Tóth Réka Kamilla Fidelitas-alelnök (feketében, középen) a Tranzit képzés résztvevőinek a Karmelitában tett bejárásán készült fényképen

Érdekesség, hogy több, a Kommentár közösségi felületein közreadott, a képzésekről szóló fényképen látható Tóth Réka Kamilla, az alapítvány szerkesztőségi titkára, aki egyszersmind a Fidelitas alelnöke. Tóth az idei önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP jelöltjeként szerepelt a fővárosi közgyűlési listán, de nem szerzett mandátumot.

Megrongálták az úttestet

A Szabad Európa balatonszepezdi forrásai nem boldogok a további építkezésektől, szerintük túlterheli a környéket. „A család pihenni jön ide, és nem azért, hogy hallgassa a dajdajozást meg a gépek visító zaját – mondta egyikük. Szerinte a csatornázás sem bírja az igénybevételt, amit egy-egy nagyobb rendezvény jelent. – Van, hogy eldugul, olyankor alig lehet kibírni a bűzt” – tette hozzá. Másik forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy az építkezésre behajtó túlsúlyos járművek folyamatosan rongálják az útburkolatot és vélhetően az alatta futó közműhálózatot is.

Folyamatos kellemetlenséget jelent a környékbelieknek az a zajhatás is, amit a Petőfi utca elején kihelyezett vaslapokon áthajtó járművek folyamatos csattogása okoz. A vaslapot egyelőre azért nem lehet odébb tenni, mert ez fedi az esőelvezető árok rácsát, amelyben az építkezésre tartó járművek korábban már kárt tettek.

Kamion az üdülőövezetben: a fotót egy helybéli forrásunk készítette a balatonszepezdi építkezésről kihajtó tehergépjárműről.
Kamion az üdülőövezetben: a fotót egy helybéli készítette a balatonszepezdi építkezésről kihajtó tehergépjárműről

A Szabad Európa közérdekű adatigénylésére kapott válasz szerint idén júniusban öt napra adott ki behajtási engedélyt a Kommentár építkezésére igyekvő túlsúlyos járművek részére Bíró Imre polgármester (független). A négy darab, egyenként 18-18,5 tonnás teherautó a frissen megvásárolt telkeken korábban álló épületek bontásából származó építési hulladékot szállította el. Az engedélyek szerint a teherautók üzemben tartójának felelőssége az okozott kárt helyrehozni vagy megtéríteni.

„Most valami bontási munkálatokat végeztek, és utána kijavítják, amit megrongáltak. Addig is enyhíti az esetleges kárt, hogy ezt a két vaslemezt rárakták – mondta a Szabad Európának a balatonszepezdi polgármester, akivel tudósítónk a községháza előtt futott össze. – Ezt még az előző polgármester engedélyezte – tette hozzá. – Ha érvényes építési engedélye van, akkor annyit tudunk tenni, hogy kiadjuk az útvonalengedélyt.”

Bírót utólag e-mailben is megkerestük. Arról kérdeztük, hogy a tudósítónkkal folytatott beszélgetés alkalmával miért hallgatta el, hogy 2022 májusában az ő előterjesztésére szerződött arról az önkormányzat a Kommentárral, hogy támogatja a fejlesztés aktuális ütemének kiemelt beruházássá minősítését. Ez a szerződés arról is rendelkezett, hogy az alapítvány kilencmillió forinttal járul hozzá a Petőfi utca felújításához. Kérdésünkre nem érkezett válasz.

A Kommentárnak küldött, a cikkünkben tárgyalt számos témakört érintő kérdéseinkre a következő válasz érkezett: „A Kommentár Alapítvány 2005-ben jött létre azzal a szándékkal, hogy fórumot biztosítson a »Közösség, hagyomány, szabadság« jelmondat szellemében. Kiemelt törekvésünk, hogy erősítsük a párbeszédet a közéletet érintő legfontosabb kérdésekben. Az alapítvány a működésével elősegíti a társadalom közösségileg aktív csoportjai, illetve a hazai kulturális, tudományos, közéleti és gazdasági világ szereplői közötti dialógust. Fontos célkitűzésünk, hogy platformot nyújthassunk és találkozási pont lehessünk a Magyarországért tenni akaró szervezetek számára. Ennek érdekében az alapítvány kiterjedt tevékenységet folytat. A Kommentár Alapítvány minden törvényi kötelezettséget betartva, a jogszabályokban előírt formában és határidőben számol be működéséről, mely dokumentumok nyilvánosan elérhetők.”

  • 16x9 Image

    Sarkadi Nagy Márton

    Sarkadi Nagy Márton a Szabad Európa külsős munkatársa. Oknyomozó újságíróként korábban az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a VSquare nemzetközi újságírói együttműködés projektjeiben dolgozott, valamint az Átlátszónál és több más magyar médiumnál.

XS
SM
MD
LG