Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Háromszor olyan gyorsan adósodnak el az állami kórházak, mint tavaly


A kecskeméti kórház 2023. január 12-én (képünk illusztráció)
A kecskeméti kórház 2023. január 12-én (képünk illusztráció)

Emelkedett többek között a gyógyszerek, segédeszközök ára, így a tavalyi, havi átlag 3,7 milliárd forintos kórházi eladósodás ma havonta 12-13 milliárd forint. Bár az állam most kifizette az adósságok felét, ilyen tempóban év végére 120 milliárd forint felett járhatnak.

A korábbi években szinte adósságmentesen tudtak gazdálkodni, de mostanra már több mint hatmilliárddal tartoznak a beszállítóknak – mondta április végén a Népszavának Somogyi Aliz, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház gazdasági igazgatója –, a bevételeik ugyanis már jó ideje nem fedezik a kiadásaikat. Átlagosan legalább harminc százalékkal emelkedett többek között az egészségügyi anyagok, felszerelések ára.

Mindez azt eredményezte, hogy a kormány keddi, egyszeri 41 milliárdos kórháziadósság-törlesztése után is maradni fog 41 milliárd forint adósság.

Az állam egyébként két részletben 105 milliárd forintnyi felhalmozott kórházi adósságot tervez rendezni az év közepéig. Az első, 64 milliárd forintos részletet májusban már kiutalták a kórházaknak.

Másrészt – miközben a kórházaknak tavaly átlagosan havi 3,7 milliárd forintos adósságnövekedése volt – idén havi 12-13 milliárd forint a lap szerint, azaz

ilyen ütemben a kórházi adósságok könnyen 120 milliárd forint fölé nőhetnek év végére.

A kórházak ilyen típusú adósságfinanszírozásának a betegek is kárát látják. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak a kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatásfelfüggesztéseinek hátterében.

Ehhez kapcsolódóan: Hivatalosan igen változatos indoklásokkal szokták leállítani a kórházi osztályokat

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint nem csak az alkalmankénti állami tartozástörlesztés összege kevés, az elosztási elvét is hibásnak tartja.

„Miközben a legutóbb adósságrendezésre kiutalt 64 milliárdos összegnek fedezetet kellett volna nyújtania a tavaly év végi teljes tartozásállomány rendezésére, az orvostechnikai beszállítók csupán 62 százaléka kapta meg a december 31-i követelésének legalább nyolcvan százalékát” – érvelt Rásky László.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG