Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kormány: Egyeztetés alatt van az OECD korrupcióellenes munkacsoportjának budapesti útja


Résztvevők az OECD globális termelékenységi fórumán Budapesten 2017. június 26-án
Résztvevők az OECD globális termelékenységi fórumán Budapesten 2017. június 26-án

Miniszteri szinten fogadja a kormány az OECD korrupcióellenes munkacsoportját Budapesten, a látogatás új időpontja egyeztetés alatt van – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, miután kérdéseket küldtünk az október 15–16-ra tervezett, magas szintű OECD-misszió lemondása miatt.

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vesztegetés elleni munkacsoportja (Working Group on Bribery, WGB) úgy döntött, hogy lemondja az október 15–16-ra tervezett, magas szintű budapesti misszióját – írta a Telex a nemzetközi gazdasági szervezet tájékoztatása alapján. Indoklásuk szerint Magyarország kormánya nem tudta biztosítani a találkozóra a miniszterek és magas rangú tisztviselők megfelelő képviseletét.

A munkacsoport 2023 decemberében döntött egy magas szintű magyarországi misszióról, mert szerintük a magyar kormány nem tesz konkrét lépéseket az OECD korábbi ajánlásainak teljesítésére, van olyan, amelyik 2012 óta húzódik – írja a lap. A munkacsoport szerint Magyarországon alacsony szintű a külföldi vesztegetés elleni jogérvényesítés.

Az ajánlások szerint

  • a magyar kormány nem érti a külföldi vesztegetés kockázatának való kitettséget;
  • nincs stratégiája a külföldi vesztegetési ügyek proaktív felderítésére és kivizsgálására;
  • és nem egyértelmű a külföldi vesztegetésért való vállalati felelősséggel kapcsolatos jogi szabályozás – írja a Telex.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a Szabad Európa kérdéseire azt válaszolta, hogy a találkozó új időpontja egyeztetés alatt van, a munkacsoportot miniszteri szinten fogják fogadni.

Kvíz: Bűnöző a polgármesterem

Kvíz: Bűnöző a polgármesterem

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

XS
SM
MD
LG