Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor és Magyar Péter is Budán ünnepel október 23-án


Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2024. október 16-án
Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2024. október 16-án

Két év után ismét a fővárosban mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök, a Millenárison lesz a megemlékezés – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Magyar Péter vezette Tisza Párt is Budán, a Bem téren tartja a rendezvényét, onnan pedig a Millenáris szomszédságába, a Széna térre vonulnak. A Miniszterelnökséget vezető minisztert a Tisza Párt erősödését mutató közvélemény-kutatásokról is kérdezték. Azt mondta, nem hisz nekik, az ő méréseik mást mutatnak.

2022-ben Zalaegerszegen, tavaly Veszprémben beszélt az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján a miniszterelnök. Idén a Millenárison lesz a megemlékezés, Orbán Viktor ott tart beszédet – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón szerdán.

Magyar Péter egy nappal korábban közölte, hogy a Tisza Párt szimpatizánsait október 23-án a Bem térre várják, ahonnan ugyan a Millenáris szomszédságában lévő Széna térre vonulnak, de nem találkoznak a kormányzati megemlékezésre érkezőkkel, mert addigra annak már vége lesz. Magyar Péter egyébként keddi nyilatkozatában azt kérdezte, vajon miért nem mer vagy akar a Fidesz október 23-i megemlékezést tartani Budapesten.

Gazdaságpolitikai akcióterv és nemzeti konzultáció

Gulyás Gergely a Kormányinfón ismertette, hogy a kormány keddi ülésén a költségvetés előkészítéseként egy 21 intézkedést tartalmazó gazdaságpolitikai akciótervet fogadott el, amely három pilléren nyugszik: a jövedelmek vásárlóerejének növelésén, a megfizethető lakhatás biztosításán és a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) támogatásán.

A kormánypárti frakciók kérésére a kormány döntött arról is, hogy nemzeti konzultációt indít az új gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről. A kérdőíven tizenegy kérdés lesz, hogy pontosan mik, azt pénteken jelentik be. November első felében érkeznek a kérdőívek, amelyeket december 20-ig lehet visszaküldeni. Kérdezték, hogy mennyibe kerül, erre azt mondta, hogy ezt pontosan csak utólag tudják, előre nem szeretne számot mondani, de az eddigiek néhány milliárdba kerültek.

Módosítani kell a törvényt, ha büntetik a visszaváltható palackokat kereső kukázókat

Gulyás Gergely szerint abszurd és igazságtalan lenne, ha bírságot szabnának ki azokra, akik visszaváltható palackot vesznek ki a köztéri kukákból. Ha valóban bírságolnak érte, akkor módosítani kell a törvényt – mondta. Ahogy egy másik cikkünkben írtuk: tulajdon elleni szabálysértésnek számít, ha valaki kivesz bármit egy köztéri kukából. Erre az ORFK nemrég hívta fel a figyelmet, miután a visszaváltási rendszer beindulása miatt megnőtt az ilyen esetek gyakorisága, bár az a tapasztalat, hogy a rendőrök nem bírságolnak.

Még tartott a kormányinfó, amikor a rendőrség közleményt adott ki arról, hogy nem büntetik, ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackot gyűjt. Azt írták a police.hu oldalon megjelent közleményben, hogy rendőri intézkedéssel csak annak kell számolnia, aki a palackgyűjtés közben kiborítja a kukát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik.

Házakat sajátíthatnak ki a Ferihegyi gyorsforgalmi út építéséhez

Ez a miniszter egyik válaszából derült ki, amely a kétszer két sávos gyorsforgalmi út megépíthetőségéről szólt. Úgy fogalmazott, hogy információi szerint jelentős mértékben nem lesz szükség házak kisajátítására.

A HVG írt szeptember végén arról írt, hogy 2026-ban indulhat a gyorsforgalmi út fejlesztése, szeptember 10-én kezdődött a projekt környezeti hatásvizsgálati eljárása, amelyre hatvan nap áll rendelkezésre. A beruházás az Üllői út–Határ út csomóponttól Budapest közigazgatási határán kívül, a Market Central bevásárlóközpont csomópontjáig terjed, és számos egyéb fejlesztés is kapcsolódhat hozzá.

Gulyás Gergely a Tisza Párt erősödéséről: A mi méréseink mást mutatnak

A Závecz Research közvélemény-kutatása után az Idea Intézet is a Tisza Párt erősödését mutatta. Náluk hibahatáron belülire, két százalékpontra csökkent a különbség a Fidesz és a Tisza között. Gulyás Gergely erről azt mondta, hogy nem hisz ezeknek a kutatásoknak, politikai célokat szolgálnak, az ő méréseik nagyobb különbséget mutatnak, nyugodtak lehetnek, de pontos számokat nem árult el.

Arról is beszélt, hogy még nincs döntés arról, hogy a helyi iparűzési adó (hipa) módosítása pontosan olyan formában történik-e, ahogy arról Navracsics Tibor tájékoztatott. Korábban beszámoltunk róla, hogy a Versenyképes járások program alapján a kormány begyűjtené az önkormányzatok iparűzésiadó-bevételének jövő évi többletét, majd fejlesztési pályázatokkal visszaadná. Úgy tudjuk, a Fideszben kitört a belháború, hogy ki szólhasson bele a hipaelvonásból képzett területfejlesztési alap pénzeinek elosztásába. Gulyás Gergely szerint a települések többsége támogatja, hogy a hipa egy részét járási szinten költsék el.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG