Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lakner Zoltán: „Orbán tűzszüneti kezdeményezése egy újabb fegyveres konfliktus melegágya lehet”


Orbán Viktor mindig törekszik arra, hogy a tényleges nemzetközi politikai befolyásánál jelentősebbnek látszódjon. Most ilyen tűzszüneti tapogatózásként, „békebrókerként” keretezi kijevi és moszkvai útját – mondja Lakner Zoltán politológus. Elemző című podcastunkban a soros uniós elnökségről, frakcióalapításról, a politikusok és a sajtó viszonyáról beszélgettünk.

A beszélgetés főbb gondolatai:

  • A néppártból való kizárást, az ECR-be való be nem lépést és be nem engedést követően mégiscsak az Identitás és Demokrácia frakcióban fognak kikötni a fideszes képviselők; de Orbán arra valóban képesnek tűnik, hogy ezt a maga arculatára formálja.
  • Hiába mond mást Orbán Viktor, mégiscsak az unió soros elnökeként megy Moszkvába. Ilyen 2022 áprilisa óta nem fordult elő.
  • Érdemes lesz odafigyelni, hogy Orbán moszkvai látogatásán képes-e kimondani, amit Kijevben megtett: hogy Oroszország az agresszor.
  • Ha létrejönne egy olyan tűzszünet, amit Orbán mond, amit Putyin mond, abból az következne, hogy az agresszornak odaadják a területeket, amiket meghódított. Ez azt jelenti, hogy bármelyik potenciális agresszor – és Oroszország továbbra is ezek közé tartozna – azt az üzenetet kapná, hogy megteheti, hogy elveszi, ami kell neki. Egy ilyen megállapodás további fegyveres konfliktusok melegágya lenne.
  • Nem látszik, hogy egy tíz évvel ezelőtti ügyekről beszélő, saját magára koncentráló és saját magáról beszélő, a vele egyet nem értők meggyőzését a feladatai közül kihúzó párt, mint a DK, pontosan milyen kilátásokat remél attól, hogy ezt folytatja.

A beszélgetést itt nézheti meg:

Ha inkább meghallgatná, azt itt teheti meg:

Lakner Zoltán: „Orbán tűzszüneti kezdeményezése egy újabb fegyveres konfliktus melegágya lehet”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:39:24 0:00

  • 16x9 Image

    Benyó Rita

    Benyó Rita a Szabad Európa újságírója. Két évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját az InfoRádióban kezdte, később a TV2, majd 2009 és 2011 között az MTV parlamenti és politikai tudósítójaként dolgozott. Ezt követően a Hír24 Híradójának szerkesztő-műsorvezetője, majd az ATV Heti Napló című műsorának, illetve a Jelen című hetilapnak a riportere volt. A politika mellett kulturális és gasztronómiai témákkal is foglalkozik.

XS
SM
MD
LG