Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leállt az érsebészet Veszprémben, súlyos árat fizethetnek a betegek


A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház 2023. május 25-én
A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház 2023. május 25-én

Szinte teljes júliusra bezárták az érsebészetet a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban, a betegeket sürgős esetben Győrbe vagy Székesfehérvárra kell vinni. Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint akár a beteg élete vagy végtagja is múlhat azon a pluszidőn, amíg ellátáshoz jut.

Bekerül a beteg a veszprémi sürgősségi osztályra, sorra kerül, megvizsgálják, és ha érsebész kell, akkor először konzultálnak, majd telefonon egyeztetnek Győrrel vagy Székesfehérvárral. Ha fogadják, megrendelik a mentőt, amely átviszi. Ez többórás késlekedést is jelenthet, ami akut érelzáródás esetén akár végtagvesztést vagy halált is okozhat – mondta a Szabad Európának Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző.

Kunetz Zsombor a Facebookon tette közzé a Veszprém megyei irányító intézmény vezetőjének levelét, aki arról tájékoztatja kollégáit, hogy július 8. és 28. között leáll az akut érsebészeti ellátás a kórházban, ezért sürgős esetben konzultáljanak a győri vagy a székesfehérvári megyei kórházzal a beteg áthelyezéséről.

Ha trombózis esetén beáll egy alsó végtagi artéria, sürgős ellátás kell, ha csúszik, az végtagvesztéssel jár, akár egyórás késlekedés miatt is. Gyakorlatilag súlyosan csökkenti a betegek életkilátásait a késlekedés – magyarázta.

Egy baleset sérültjének is lehet komoly érsérülése, amit sürgősen el kell látni, nem tudja megvárni az átszállítást – tette hozzá.

Kunetz Zsombor szerint az lehet a veszprémi leállás oka, hogy elment szabadságra az érsebész. Úgy tűnik, egész Veszprém megyéből nem tudták megoldani a helyettesítését. A július 8. és 28. közötti leállás szerinte arra utal, hogy ez egy tervezett nyári szabadság.

Úgy vélte, teljesen alkalmatlan vezetői réteg alakult ki az irányító intézmények élén, nincs következménye a leállásnak, csak tájékoztatni kell.

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, a klímák meghibásodása miatt leálltak a műtétek az Uzsoki Utcai Kórházban és a Szent János kórház traumatológiáján. Az Uzsoki műtőiben 41,5 fokot, a Jánosban 38 fokot mértek, ezért jelezték, hogy nem tudnak beteget fogadni.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG