Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott az észt kormányfő, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője lehessen


Kaja Kallas a brüsszeli EU-csúcson, 2024. március 21-én
Kaja Kallas a brüsszeli EU-csúcson, 2024. március 21-én

Kaja Kallas hétfőn hivatalosan is benyújtotta a lemondását a balti ország elnökének, hogy az európai uniós diplomácia vezetőjévé nevezhessék ki.

A 47 éves Kallas volt hazája első női miniszterelnöke, vezetésével Észtország az egyik leghatározottabb támogatója volt Ukrajnának Európában a két és fél évvel ezelőtt megindított orosz inváziót követően.

Az EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszton a spanyol Josep Borrellt váltja, aki 2019 óta tölti be a tisztséget.

Ehhez kapcsolódóan: Posztszovjet perspektíva, liberális pedigré – Kallas észt miniszterelnök lesz az EU következő csúcsdiplomatája

Alar Karis észt államfő méltató beszédében rámutatott, hogy Kallas három és fél éves hivatali ideje tele volt válságokkal a koronavírus-járványtól kezdve a gazdasági nehézségeken át az ukrajnai háborúig.

A miniszterelnök távozása maga után vonta a hárompárti koalíciós kormány lemondását, amely így ügyvivői minőségben folytatja az 1,3 millió lakosságú ország irányítását, míg meg nem alakul az újabb kabinet, várhatóan július végén vagy augusztus elején.

A jobbközép Reform Párt nemrég közölte, hogy Kristen Michal klímaügyi minisztert jelölik a kormányfői posztra.

Ezt az elnöknek és a 101 fős tallinni parlamentnek is el kell fogadnia, ahol a kormánykoalíció kényelmes többséggel rendelkezik.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG