Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelországba, majd Ukrajnába is ellátogat az indiai miniszterelnök


Narendra Modi és Vlagyimir Putyin 2024. július 9-én Moszkvában
Narendra Modi és Vlagyimir Putyin 2024. július 9-én Moszkvában

Narendra Modi szerdán Varsóba érkezett, ahonnan Kijevbe utazik tovább. A körútja célja az ukrajnai háború „békés rendezésének” előmozdítása.

Ez lesz a történelem első indiai kormányfői látogatása Ukrajnában, de Lengyelországban sem járt a dél-ázsiai ország miniszterelnöke már negyvenöt éve.

Narendra Modi lengyel kollégájával, Donald Tuskkal és Andrzej Duda elnökkel is találkozni fog.

Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel miniszterelnök-helyettes a látogatás előtt leszögezte, hogy „tartós partnerségre” van szükség a két ország között.

India az ukrajnai háború kirobbanása óta próbál egyensúlyozni, hogy megőrizze hagyományosan baráti kapcsolatait Oroszországgal és egyre szorosabb biztonsági együttműködését a Nyugattal.

Újdelhi nyíltan nem ítélte el az orosz inváziót, ehelyett diplomáciai rendezést sürgetett Moszkva és Kijev között.

„Barátként és partnerként abban bízunk, hogy mielőbb visszatér a béke és a stabilitás a régióba” – írta Modi az európai körút előtt kiadott közleményében.

A tájékoztatás szerint az ukrán fővárosban Volodimir Zelenszkij elnökkel fog tárgyalni, ahol a várakozás szerint több megállapodást aláírhatnak.

Az indiai miniszterelnök július elején Moszkvában járt, épp akkor, amikor az orosz hadsereg lebombázott egy gyermekkórházat Kijevben. A látogatást az amerikai és az ukrán kormány is bírálta, így a kármentés lehet a mostani ukrajnai látogatás célja.

Modi 2019-ben is elutazott Oroszországba, két évvel később pedig Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadta Újdelhiben, nem sokkal az ukrajnai háború megindítása előtt.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG