Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatták az orosz börtönben túszt ejtő terroristákat


Orosz rendőrök és nemzetőrök gyülekeznek a Don menti Rosztovban a túszejtő akció idején, 2024. június 16-án
Orosz rendőrök és nemzetőrök gyülekeznek a Don menti Rosztovban a túszejtő akció idején, 2024. június 16-án

Minimum két hónapra előzetes letartóztatásba helyezték azt a két férfit, akik múlt hónapban részesei voltak egy nagyszabású túszválságnak Oroszország délnyugati részén, a Don partján fekvő Rosztov városában – közölte július 11-én a Rosztovi terület bíróságainak egyesített sajtószolgálata.

Tájékoztatásuk szerint az egyik férfi, Danyil Kamnev – akit június 16-án megsebesítettek az előzetes letartóztatási központot megrohamozó és a két túszul ejtett őrt kiszabadító különleges egységek – bevallotta, hogy tagja az At-Takfir Val-Hidzsra iszlamista csoportnak, amelyet terroristacsoportként tartanak nyilván, és be is tiltottak Oroszországban.

A sajtószolgálat közlése szerint Kamnev azt is beismerte, hogy 2021-ben részt vett egy robbantás előkészítésében Kiszlovodszkban.

A másik gyanúsított, Malik Gandalojev saját bevallása szerint a szintén terroristacsoportnak minősített és Oroszországban ugyancsak betiltott Iszlám Állam tagja, és robbanószerkezetet készített, illetve birtokolt.

Ehhez kapcsolódóan: Dagesztáni támadások – Mi történt, és miért?

Kamnev és Gandalojev további négy rab társaságában ejtette túszul a két őrt június 16-án. A többi túszejtőt megölték a túszok kiszabadítása közben.

A hat embert terrorizmus vádjával tartották fogva. Többen közülük Oroszország zömmel muszlimok lakta észak-kaukázusi régióiból, Ingusföldről és Csecsenföldről származtak. Decemberben ítélték el őket terrorizmus vádjával.

Az Iszlám Állam az elmúlt években több támadást hajtott végre Oroszországban, legutóbb március végén, amikor fegyveresei tüzet nyitottak a tömegre egy Moszkva melletti szórakoztató-központ koncerttermében, és 145 embert megöltek.

Még másnap is füstölt a moszkvai koncertterem, ahol a vérengzés történt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:35 0:00
XS
SM
MD
LG