Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztattak egy harmadik embert is a bécsi merénylettervekkel kapcsolatban


Taylor Swift rajongói Bécsben gyülekeznek 2024. augusztus 8-án, miután az osztrák kormány megerősítette koncertjeinek törlését
Taylor Swift rajongói Bécsben gyülekeznek 2024. augusztus 8-án, miután az osztrák kormány megerősítette koncertjeinek törlését

Ausztriában őrizetbe vették az Iszlám Állam terrorcsoport egy harmadik szimpatizánsát is, aki szintén részt vett az e heti Taylor Swift-koncertre tervezett öngyilkos támadás előkészítésében.

Az illetékes szervek szerdán számoltak be a meghiúsított merényletről, az amerikai popsztár csütörtöki, pénteki és szombati koncertjét is lemondták emiatt.

Egy 19 és egy 17 éves fiatalt még aznap őrizetbe vettek. Az észak-macedón gyökerekkel rendelkező fő gyanúsított korábban hűséget fogadott az iszlamista terrorszervezetnek, és már hosszabb ideje rendőri megfigyelés alatt állt.

A fiatal férfi beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni a koncerten, ahol magával is végezni akart a tömegben.

Sajtójelentések szerint a gyanúsított a korábbi munkahelyéről lopta a vegyi anyagokat, és az internetről tanulta ki a pokolgépkészítést.

Társa török és horvát származású. Nemrég kezdett dolgozni egy cégnél, amely a tervezett koncert helyszínén, az Ernst Happel Stadionban is tevékenykedett volna.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter pénteken arról számolt be, hogy letartóztattak egy harmadik embert is, egy 18 éves iraki állampolgárt, aki szoros kapcsolatban állt a fő gyanúsítottal, és ugyancsak hűségesküt tett az Iszlám Államnak.

Franz Ruf, az osztrák belügyi tárca közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója arról számolt be, hogy a házkutatások során talált vegyi anyagok és egyéb eszközök arra utalnak, hogy konkrét lépéseket tettek a terrortámadás előkészítésére.

Ehhez kapcsolódóan: Hűségesküt tett az Iszlám Államnak a bécsi Taylor Swift-koncerten merényletre készülő fiatal férfi

Karl Nehammer kancellár közölte, hogy „konkrét és részletes” tervek voltak a „vérfürdőre”.

Az osztrák katonai hírszerzést két meg nem nevezett ország figyelmeztette a közelgő támadásra, így sikerült meghiúsítani a merényletet.

Taylor Swift három bécsi koncertjére mintegy 195 ezer embert vártak a szervezők.

Az utóbbi évek során megerősítették az osztrák biztonsági szolgálatokat, különösen azután, hogy egy dzsihadista merénylő 2020-ban Bécs központjában négy emberrel végzett. Hosszú idő óta ez volt az első hasonló támadás az országban.

Ehhez kapcsolódóan: Egyre valószínűbb, hogy magányos merénylő volt a bécsi lövöldöző

Bennfentes források arról számoltak be, hogy a támadás terve mögött valószínűleg nem maga az Iszlám Állam áll, a terrorszervezet inkább csak inspirációt nyújtott a gyanúsítottaknak.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG