Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Libanon-szerte robbannak fel a Hezbollah kézi rádiói


Füst száll fel egy robbanás után a libanoni Sidonban szeptember 18-án
Füst száll fel egy robbanás után a libanoni Sidonban szeptember 18-án

Hezbollah által használt kézi rádiókat robbantottak fel szerda délután Libanon déli részén és Bejrút déli elővárosaiban – közölte a Reuters egy szemtanúra és egy biztonsági forrásra hivatkozva. Az újabb robbantások tovább növelik a Hezbollah elleni, személyi hívós merényletsorozat okozta feszültséget az Irán által támogatott, libanoni síita fegyveres szervezet és Izrael között.

Az egyik készülék éppen egy temetés közelében robbant, ahol az egy nappal korábbi merényletsorozat több áldozatát búcsúztatták. Mint arról korábban beszámoltunk, kedden helyi idő szerint délután fél négy körül a libanoni Hezbollah fegyveresei által használt csipogók közül több ezer robbant fel egyszerre Libanonban és Szíriában.

A keddi robbanássorozat halálos áldozatainak száma szerdára tizenkettőre emelkedett, köztük van két gyermek – közölte a libanoni egészségügyi miniszter. A sebesültek száma mintegy háromezer, köztük a Hezbollah számos fegyverese és egy iráni diplomata. A libanoni hatóságok az izraeli titkosszolgálatot sejtik az akció mögött.

A Hezbollah válaszul izraeli tüzérségi állások ellen hajtott végre rakétatámadást, és újabb, szélesebb körű támadás végrehajtásával, közel-keleti háborúval fenyegetőzik.

A kézi rádiókat öt hónappal ezelőtt vásárolta meg a Hezbollah, nagyjából egy időben a személyi hívókkal – mondta a Reutersnek egy biztonsági forrás.

Egy magas rangú libanoni biztonsági forrás pedig arról beszélt a hírügynökségnek, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad már hónapokkal a keddi robbantássorozat előtt robbanóanyagokat helyezett el a Hezbollah által vásárolt személyi hívókban.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG