Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lőszergyárban kezdte amerikai látogatását az ukrán elnök


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a scrantoni lőszergyárban 2024. szeptember 22-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a scrantoni lőszergyárban 2024. szeptember 22-én

Volodimir Zelenszkij a helyszínen köszönetet mondott az orosz agresszióval szembeni védekezésben kritikus fontosságú lőszereket gyártó pennsylvaniai üzem dolgozóinak, leszögezve, hogy országának még többre lenne szüksége.

Az Egyesült Államokban nem sok helyen gyártanak 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket, a scrantoni üzem az egyik, amely az utóbbi évek során jelentősen felpörgette a termelését. Washington már több mint hárommillió darabot szállított le Kijevnek a totális háború 2022-es kitörése óta.

Az ukrán elnök azt írta az X-en, hogy „az effajta helyeken lehet igazán érezni, hogy a demokratikus világ győzni tud. (…) Köszönet az embereknek – Ukrajnában, Amerikában és minden partnerországban –, akik fáradhatatlanul dolgoznak az életek megóvásának biztosításán” – fogalmazott.

Amikor konvoja az üzem felé tartott, támogatók egy csoportja ukrán zászlókat lengetett az út szélén. „Sajnálatos, hogy ilyen gyárra van szükségünk, de itt van, és azért van itt, hogy megvédje a világot” – emelte ki a megmozdulás egyik résztvevője, Vera Kowal Krewson, és „csodálatos dolognak” nevezte a látogatást.

A hatvanéves Laryssa Salak elégedetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az amerikai társadalom egyre megosztottabb Ukrajna támogatásának ügyében. „Nem értik, hogy ez a pénz nem közvetlenül Ukrajnának megy – mondta. – Amerikai gyárakhoz kerül, amelyek például lőszert gyártanak, mint itt. Tehát ez a pénz az amerikai munkásokhoz is eljut. Ezt sokan nem értik.”

Ehhez kapcsolódóan: Egymásnak ellentmondó jelentések az orosz hadsereg kurszki ellenoffenzívájáról

Zelenszkij kedden és szerdán is felszólal az ENSZ Közgyűlésében, majd csütörtökön Washingtonba utazik, ahol amerikai kollégájával, Joe Biden elnökkel és Kamala Harris alelnökkel folytat megbeszélést.

Az ukrán elnök azért lobbizik már egy jó ideje, hogy a nyugati országok lazítsanak az általuk leszállított fegyverek oroszországi célpontok elleni mélységi bevetésére vonatkozó korlátozásokon. Eddig a Fehér Ház nem adta ehhez a hozzájárulását, tartva a háború esetleges eszkalációjától. A Kreml óva is intett ettől, figyelmeztetve, hogy ezzel a NATO közvetlenül is részesévé válna a háborúnak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG