Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ma lenne hatvanéves a korrupt politikusok és oligarchák által hét éve megöletett máltai újságírónő


Tüntetés a máltai Vallettában 2023. október 16-án, a 2017-ben meggyilkolt Daphne Caruana Galizia halálának hatodik évfordulóján
Tüntetés a máltai Vallettában 2023. október 16-án, a 2017-ben meggyilkolt Daphne Caruana Galizia halálának hatodik évfordulóján

A mai napig nem számoltatták el az összes felelőst Máltán a 2017 októberében az otthona közelében, az autójában felrobbantott máltai újságíró ügyében. Az akkor 53 éves Daphne Caruana Galizia a máltai kormány és bűnözői körök összefonódásáról írt cikksorozatot. A korrupt politikusok és oligarchák által megrendelt gyilkosság utáni tüntetések és politikai káosz a miniszterelnök lemondásához vezetett.

„Egy újabb hétfő, de ez most más. Ma lett volna Daphne hatvanadik születésnapja. Meggyilkolása 2017. október 16-án az oka annak, hogy létezik a Daphne Caruana Galizia Alapítvány. Az igazságosság és a változás biztosítása az, amiért tesszük, amit teszünk” – jelentette ki az augusztus 26-i évfordulón közzétett Facebook-bejegyzésében a meggyilkolt újságírónő korrupcióellenes munkáját a saját fiai és mások bevonásával folytató, az Igazságot és igazságosságot jelmondatot a zászlajára tűző nonprofit szervezet.

Daphne Caruana Galizia a Transparency International 2018-as videójában, amelyben megemlékeznek róla
Daphne Caruana Galizia a Transparency International 2018-as videójában, amelyben megemlékeznek róla

A Daphne gyilkosainak felelősségre vonására és a máltai korrupciós ügyek feltárására létrejött szervezet létrehozását Daphne fiai kezdeményezték. Az alapítvány nemcsak helyi ügyekkel foglalkozik, hanem részt vesz nemzetközi projektekben is, és segíti más országok újságíróinak munkáját a máltai szálak felderítésével.

Magyar újságíróknak is segítenek

Az ő segítségükkel írta meg a Szabad Európa is egy évvel ezelőtt, hogy Mészáros Lőrinc cége lízingeli az elsőként a vsquare.org által említett, a 444.hu újságírója által lefotózott és bemutatott legújabb magyar oligarchajachtot.

Ehhez kapcsolódóan: Mészáros Lőrinc cége lízingeli a jachtot, amelyen a leggazdagabb magyar nyaral

Az Átlátszó a Daphne Caruana Galizia Alapítvány segítségével írta meg, hogy a NER-elit köreiben népszerű jachtok (az Artemy és a Lady MRD) valódi tulajdonosa egy máltai offshore cégen keresztül Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó.

Az újságírói munkát ellehetetlenítő perek

A Szabad Európa is írt arról a jelenségről, amelyet – angol rövidítéssel – SLAPP-pereknek neveznek; a magyar szóhasználatban ezek a közéleti részvételt akadályozó perek.

Mitől féltek? – horvát újságírók erélyes SLAPP-ellenes szabályokat követelnek egy tüntetésen
Mitől féltek? – horvát újságírók erélyes SLAPP-ellenes szabályokat követelnek egy tüntetésen

A 2017-ben Máltán meggyilkolt oknyomozó újságírónővel, Daphne Caruana Galiziával szemben 47 per volt folyamatban, amelyek célja munkájának ellehetetlenítése, folyamatos nyomás alatt tartása, végeredményben tevékenységének akadályozása volt.

Ehhez kapcsolódóan: Fizessenek a pereskedők! – Új uniós törvény készül az újságírók, aktivisták védelmében

Az Európai Parlament februárban elsöprő többséggel támogatta azt a jogszabálytervezetet, amely fokozott védelmet nyújt újságíróknak, emberi jogi és környezetvédelmi aktivistáknak határokon átnyúló ügyekben az elhallgattatásukra irányuló, visszaélésszerű perekkel szemben. Ugyanakkor a tagállamok keményen ellenálltak a SLAPP-áldozatok kártérítésére vonatkozó, speciális szabályok bevezetésének.

Késik az ügy következményeinek levonása Máltán

A máltai újságírónő halálának tavaly októberi, hatodik évfordulóján több, nemzetközi médiaszabadsággal foglalkozó szervezet követelte ügyének felderítését és a felelősök számonkérését, valamint a sajtó biztonságát. Az ügyben három férfit ítéltek el az újságíró meggyilkolásáért, három másik gyanúsított pedig tárgyalásra vár.

„A Caruana Galizia család és a civil társadalom nyomására 2019-ben nyilvános vizsgálat indult a halálához vezető körülmények kivizsgálására. 2021-es jelentésében a közvélemény-kutatás megállapította, hogy az államnak vállalnia kell a felelősséget Caruana Galizia meggyilkolása miatt, mert »büntetlen légkört« teremtett, és nem tette meg az észszerű lépéseket a nő védelme érdekében. Megállapította, hogy az újságíró meggyilkolása a máltai jogállamiság összeomlása miatt előrelátható és megelőzhető volt, és részletes ajánlásokat fogalmazott meg a hatóságok számára, többek között az újságírók számára biztonságosabb környezet megteremtésére” – fogalmaz az Article 19 felhívása.

Igazságügyi szakértők vizsgálják a helyszínt, miután egy hatalmas bomba 2017. október 16-án felrobbantotta Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró autóját azután, hogy elindult otthonról Bidniján
Igazságügyi szakértők vizsgálják a helyszínt, miután egy hatalmas bomba 2017. október 16-án felrobbantotta Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró autóját azután, hogy elindult otthonról Bidniján
  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG