Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar közpénzmilliárdokat kaphat az északmacedón illiberális kormány


Orbán Viktor miniszterelnök és Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai miniszterelnök kétoldalú találkozója Washingtonban 2024. július 11-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai miniszterelnök kétoldalú találkozója Washingtonban 2024. július 11-én

Hrisztijan Mickoszki északmacedón miniszterelnök és Orbán Viktor csütörtökön bejelentette, hogy közvetlen magyar finanszírozással fogják támogatni Észak-Macedóniát. A megállapodás egy ötszázmillió eurós, 15 éves lejáratú, különlegesen olcsó hitelről szólt, de ez a macedón fél tájékoztatása szerint majd még több is lehet. A macedón ellenzéki szociáldemokraták szerint az ilyen hitelfelvétel káros az országnak, és árt a Világbankkal, valamint az IMF-fel fennálló viszonyuknak.

Orbán Viktor magyar és Hrisztijan Mickoszki északmacedón miniszterelnök csütörtökön, a NATO-csúcstalálkozó alatt bejelentette, hogy Magyarország ötszázmillió euró (ami forintban nagyjából kétszázmilliárd) kiugróan kedvezményes hitellel kívánja támogatni Észak-Macedónia finanszírozását – írta meg a Balkan Insight. A találkozóról egyébként nem adott hírt a kormany.hu, az MTI pedig magáról a hitelről nem, pontosabban csak annyit közölt, hogy Mickoszki és Orbán tárgyalt.

Hrisztijan Mickoszki a jobboldali kormánypárt, a VMRO-DPMNE vezetője a börtön elől Magyarországon bujkáló Nikola Gruevszki után. Miután a VMRO-DPMNE idén májusban ismét nagyarányú győzelmet aratott az országgyűlési választásokon, Mickoszki hamar bejelentett egy titokzatos, egymilliárd eurós hitelt egy baráti EU-s ország kormányától. Sokan találgatták akkoriban, hogy az is az Orbán-kormánytól érkezhetett.

Az északmacedón fél szerint ez a két ország közötti „stratégiai gazdasági partnerség” része csupán, később növekedhet a magyaroktól felvett hitel mennyisége. Észak-Macedónia egyébként egy 150 millió eurós hitelt már korábban igénybe vett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól is.

A kiugróan kedvezményesnek minősített magyar hitelről elárulták, hogy 15 éves konstrukció, 3,25 százalékos kamatot kell csak fizetni, de az első három évben nem kell törleszteni.

A macedón ellenzéki szociáldemokraták elítélték az ilyen típusú eladósodást. Ez egy veszélyes elhajlás szerintük, ami „komolyan veszélyeztetheti az ország együttműködését olyan intézményekkel, mint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap”.

A kölcsönnek „semmi köze a különleges gazdasági együttműködéshez. Kristálytisztán látszik, hogy az ügylet mögött politikai érdekek rejlenek, amelyek hamarosan láthatóvá válnak” – áll a szociáldemokraták közleményében.

Gruevszki Magyarországon

A volt kormányfő neve akkor került legutóbb a figyelem középpontjába, amikor 2018-ban az észak-macedón bíróság bűnösnek találta. A vád szerint mintegy hatszázezer eurónyi közpénzből vásárolt magáncélra Mercedes autókat. A hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Az ítélethozatal után Gruevszki kalandos körülmények között, segítséggel Magyarországra szökött, ahol menedékjogot kért és kapott.

Abban a fél évben 165-en kértek menekültstátuszt Magyarországon, közülük csak négy kérelmet tartottak a magyar hivatalnokok indokoltnak, és hagytak jóvá; az egyik Gruevszkié volt.

Gruevszki azt mondta: azért választotta Magyarországot, mert a NATO, valamint az Európai Unió tagja, egy független intézményekkel rendelkező ország. Ahogy a Magyar Narancs 2018-ban beszámolt róla, a szimpátia kölcsönös. Orbán Viktor 2016. november végén a Parlamentben fogadta macedón kollégáját, közvetlenül az ottani választások előtt, ráadásul a fideszes Gulyás Gergely és Németh Zsolt mellett személyesen kampányolt az országban.

Orbán Viktor több nemzetközi fórumon kiállt Gruevszki mellett, a menekültáradat feltartóztatójaként, a stabilitás őrzőjeként aposztrofálva őt. A már elindult eljárások ellenére Gruevszki Orbán meghívólevelére hivatkozva kérte vissza bevont útlevelét.

2017-ben a Habony Árpád köreihez sorolt Schatz Péter számos, Gruevszkihez kötődő médiacéget felvásárolt, amelyekbe magyarországi cégekből is áramlanak hirdetési pénzek.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG