Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar Péter: ami közszolgálatiság néven fut, az világbotrány – tüntetés az MTVA székháza előtt


Tüntetők az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt. Budapest, 2024. október 5.
Tüntetők az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt. Budapest, 2024. október 5.

Bojkottot hirdetett "a propaganda minden médiacsápja ellen" az MTVA budapesti székházánál tartott szombat délutáni tüntetésen Magyar Péter. A Tisza párt elnökét beengedték az épületbe, de csak azért, hogy közöljék vele: nincs joga ott tartózkodni.

A szombati tüntetés gyakorlatilag már pénteken elkezdődött, amikor Magyar Péter kifüggesztette a Tisza Párt 16 pontos követelését az MTVA épületére.

Ezek között szerepel, hogy szüntessék meg „a 140 milliárdból kitartott propagandagyárat”, és állítsák vissza a valódi közmédiát; azonnali hatállyal váltsák le Papp Dániel vezérigazgatót; racionalizálják a közmédia költségvetését; állítsák vissza az önálló, független Magyar Távirati Irodát, menesszék a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság vezetőit és utódaikat szakmai alapon válasszák ki; szüntessék meg a propagandaminisztériumot és állítsák le a kormányzati propaganda finanszírozását és a közmédia legyen független, korrekt, szakmailag igényes, nyújtson valódi tájékoztatást.

A szombati tüntetés színpadán, "A lelketlen szolgálók és haszonlesők ideje lejárt" felirat alatt egymást követték a felszólalók, köztük Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, aki szerint az MTVA épülete a legerősebb bástyája a hatalomnak. Egyebek mellett azt mondta: a cél annak elérése, hogy a hírhamisító hírigazgató lemond, a kormánypropagandát pedig megtiltja a törvény.

Tarr Zoltán, a Tisza párt EP-képviselője egyebek mellett azt emelte ki, hogy nem csak a kormánypropaganda, hanem az orosz és a kínai propaganda is jön az épületből, és felidézte a miniszterelnök politikai igazgatójának, Orbán Balázsnak 56-ról tett kijelentését. A tömeg közben azt skandálta: "Ruszkik haza!"

Magyar Péter színpadra lépését az East együttes '56 című dala előzte meg és róla szóló MTVA-s bejátszások harangozták be.

Ami közszolgálatiság néven fut, az világbotrány, elég volt belőle - kezdte mondandóját a Tisza Párt elnöke, hozzátéve: nem véletlenül indultak az 1848-as események Landerer és Heckenast nyomdájánál, az 1956-osak pedig a Magyar Rádió épületénél. Szólt Orbán Viktor útjáról a Ruszkik hazától a kínai-orosz nyelvű propagandáig, arról, hogy az évi 140 milliárd forintból működő MTVA-nak, ahol a kormányfőnek "pénteki szeánsza" van, a több száz vendégéből 7 volt ellenzéki, azok is szatellitpártok képviselői.

Feltette a kérdést, hogy péntekenként miért nem beszél Orbán Viktor az összeomló költségvetésről, a felduzzasztott államadósságról, a 400 Ft fölötti euróról. Azt mondta, tudja, mire megy ki a játék: fenyegetésben tartanak sok százezer magyart, hogy Orbán bölcs vezérként el tudja hozni a megoldást, és közben sok mindent elhallgatnak.

Hogy lehet az, hogy külön propagandaminisztérium van, de az oktatásnak, egészségügynek és környezetvédelemnek nincs önálló tárcája? Hogy lehet, hogy miközben milliárdokat költenek hazug hirdetésekre, szétesik az oktatás, tanárok hagyják el a pályát? Hogy lehet, hogy a propagandalapok ott vannak a kórházakban, de szappan nincs?! És azt miért nem hallják, hogy 650 milliárdért vásárolt irodaépületeket a saját vejétől, Tiborcz Istvántól, vagy hogy az ön édesapja gazdagszik a Budapest-Belgrád vasútvonal építésén is.

Magyar Péter 2024. október 5-én
Magyar Péter 2024. október 5-én

Papp Dániel hírigazgatót is megszólította Magyar Péter: a többi között követelte, hogy adják le vágatlanul a felvételt a Magyar Televízió épülete előtt valaha tartott legnagyobb demonstrációról, a tüntetés végén pedig élő adásban szólhasson a legnagyobb ellenzéki párt nevében a nézőkhöz és felolvashassa a 16 pontos követelésüket.

Az MTVA csak az egyik csápja a propagandának, legalább ilyen szerepe van a TV2-nek, a HírTv-nek, az Origónak, a Magyar Nemzetnek és társaiknak is – mondta, és hétfőtől bojkottot hirdetett "a propaganda minden médiacsápja ellen".

Beszéde végén Magyar Péter bement az MTVA székházába, majd kis idő múlva ki is jött onnét. Elmondta a tüntetőknek, hogy közölték vele: nincs joga belépni az épületbe, és átadtak neki egy közleményt, amit aztán fel is olvasott. Ebben egyebek mellett az állt, hogy Magyar Péter erőszakos akcióval fenyegetőzik szombati "nyílt levélnek" titulált írásában. Miközben élő közvetítést követel, felemlegeti a 2006-os erőszakos eseményeket, amelyek a Szabadság téren zajlottak a televízió akkori székházánál.

Az MTVA reakciója

A köztelevízió azokra a kifogásokra válaszolva, amely szerint nem biztosít lehetőséget az ellenzéki pártoknak, köztük a Magyar Péter által vezetett Tisza Pártnak a szereplésre, hangsúlyozta: szeptember 12. óta hat élő adásba hívták meg a politikust, illetve pártja képviselőjét, ebből egyet fogadott el.

A közlemény szerint a híradóban ismertették, hogy Magyar Péter 16 pontos követelését tartalmazza a nyílt levél, amely szerinte a közmédia valódi közszolgálati médiává alakításáról szól. Egyebek mellett szerepel benne a vezérigazgató, továbbá a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH)vezetőinek lemondása, de visszaállítaná a közmédia feletti politikai felügyeletet is és követeli a sajtó-helyreigazítási szabályok módosítását. Magyar Péter beleavatkozna a műsorstruktúrába is, amikor követeli a késő esti kínai és orosz híradók valamint az Egyperces híradók megszüntetését, ám a német és az angol nyelvű híradókról nem ír - áll az MTI által is ismertetett közleményben.

XS
SM
MD
LG