Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar Péter Orbán Viktornak: „Miniszterelnök úr, hová tűnt a Ruszkik, haza?”


Magyar Péter a Széna téren
Magyar Péter a Széna téren

A „Fidesz által becsapott, megtévesztett” választókhoz szólt hosszan 1956-os megemlékezésében Magyar Péter. A Tisza Párt elnöke szerint Orbán Viktor és garnitúrája már rég elárulta 1956 szellemiségét, és kiárusítja a hazát az oroszoknak. Odaszúrt Gyurcsány Ferencnek is.

Kis ország, egy szolgáltatószektor, legyen az kormánypárti vagy kormányellenes tüntetés: a Tisza Párt ’56-os megemlékezésén ugyanazok és ugyanannyiért árulták a zászlót, a perecet és a kürtős kalácsot, mint délelőtt a Fideszén. Legalább sokat nem kellett hurcolkodniuk, mert a Széna tér macskaugrásnyira van a Millenáristól. A tömeg a Bem József téren kezdett gyülekezni délután háromkor, Magyar Péter beszédet nem mondott, de elszavalta Márai Sándor Mennyből az angyal című versét, majd egy, A magyarok 1956-ban nem féltek feliratú molinóval a Széna térre vezette a tömeget.

Itt Rost Andrea operaénekes mellett Ujlaki Dénes, Koltai Róbert, Jordán Tamás és a Tisza-demonstrációk állandó ceremóniamestere, Nagy Ervin is fellépett a felvezető műsorban. A tömeget többször Orbán Viktor korábbi nyilatkozataival hangolták, például azzal, amikor 2008-ban a Georgia elleni orosz agresszió miatt azzal vádolta a nyugati hatalmakat, hogy relativizálják az orosz veszélyt.

„1956 a mi hazaszeretetünk”

Magyar Péter megköszönte a tömegnek, hogy eljöttek emlékezni, hogy „sokakban működik a morális iránytű, ami pontosan mutatja, mit jelent a becsület és a valódi hazaszeretet”, majd arról beszélt: 1956 „a mi hazaszeretetünket” jelenti. Ezután a Széna térhez kapcsolódó 1956-os eseményekről beszélt. „Ez a rengeteg történet azzá forr össze, amit úgy hívunk: a hazánk, Magyarország – mondta. – Ez a haza szent, és nem eladó, ezt kell a fejébe verni minden politikai igazgatónak (Orbán Balázsnak) és minden külügyminiszternek.”

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor szerint ha Ukrajna nyer, ismét „keletről jött szláv katonák” állomásozhatnak Magyarországon

Ezt követően arról beszélt: „Az ünnep az, amikor egy nép megérzi, hogy hatalmasabb az elnyomóinál, amikor elzavarjuk az elnyomó diktátorokat (…) ünnepelni kell azt is, amikor egy nép a legjobb arcát mutatja. – Szerinte a magyar nép legszebb arca a forradalom idején mutatkozott meg, amikor a nép a betört kirakatokból sem vitte el az árut. – Hajlandók lennénk mi is lemondani a kényelemről, a külső ellenség támadása ellen megvédeni a hazánkat?” – tette fel a kérdést, majd úgy folytatta: ma is élnek gyáva, sehonnai emberek közöttünk, olyanok, akik egy tál lencséért vagy harminc NER-aranyért árulják a hazát, olyanok, akik büszkén vállalják, hogy semmit nem tennének Magyarországért. Olyanok is, akik büszkén vesznek át kitüntetést az oroszoktól, amikor feltörik a minisztériumuk szervereit.

Ki vezeti Magyarországot?

Egy olyan ember vezeti ma hazánkat, aki 1956-os hőseihez hasonlóan 1989-ben az oroszok kivonulását követelte, de ma minden tettével, szavával meggyalázza 1956 örökségét. „Hova tűnt a Ruszkik, haza!, miniszterelnök úr?” – kérdezte. Magyar Péter szerint 1956 hősei sokfélék voltak, de egy szóval is lehet őket jellemezni: hazafiak voltak, akik tudták, mi a különbség a hazaárulás és a hazaszeretet között.

Magyar Péter sokat beszélt a Fidesz híveihez
Magyar Péter sokat beszélt a Fidesz híveihez

Ma is történelmet írunk, ezzel az erővel vágunk neki az előttünk álló szűk másfél évnek – folytatta. „Az idő eljött, ne féljetek – mondta. Szerinte a kormánynak nincs joga beszélni a semlegességről, a Hunyadiak, Kossuth, Görgey, Batthyány öröksége, 1956 és 1989 nem erre hatalmazta fel őket, hanem egy szabad, demokratikus jogállam építésére, amely az EU, a NATO, a nyugati szövetség tagja. Orbánnak emiatt nincs felhatalmazása semlegességről beszélni, az az orosz érdekek kiszolgálása. – Miniszterelnök úr, hova tűnt a Ruszkik, haza?” – tette fel ismét a kérdés.

Orbán–Gyurcsány kéz a kézben

Húsz év alatt Orbán és Gyurcsány a legszegényebb és legkorruptabb országgá tették Magyarországot. Tizennégy év alatt Orbánnak minden lehetősége megvolt arra, hogy egy gazdagodó országot építsen az uniós ezermilliárdokkal, de nem ezt választotta: hárommillióan élnek a létminimum alatt, de az Orbán-barát oligarchák gazdagodnak. A magyar vidék kiürül, a vidéki egészségügy, a vasút, a posta leépül, mondta Magyar Péter.

Ehhez kapcsolódóan: Schlanger Márton: Magyar Péter próbálja 1956-ot is visszavenni a Fidesztől

Az ipari termelés zuhan, a gazdaság stagnál, az infláció nő, az uniós pénzek helyett kínai hitelekkel tartja lélegeztetőgépen Orbán az országot. „Orbánék megvezették, átverték az embereket, korábban engem is” – mondta. A Tisza Párt érzi történelmi felelősségét, a választásokig egy olyan kormányprogramon dolgoznak, amellyel egy hazaszerető kormány jöhet létre „legkésőbb 2026-ban”. A Tisza-kormány jelszava a becsület, az irgalom, a szerénység, a türelem, a vendégszeretet és a megértés lesz.

Magyar Péter szerint sokan vannak, akiknek elegük van a rendszerből, de még nem emelhetik fel a hangjukat, „ők számunkra a csendes hősök”, tőlük egy dolgot kér: 2026-ban szavazzanak a Tisza Pártra. Sokan vannak, akiket elárult az Orbán-rendszer, de még hezitálnak, mert egy jobb országot ígértek nekik. „Ők a becsapottak, akik ugyanúgy hazafiak” – mondta. Tőlük azt kérte: egy pillanatra gondolják át, valóban azt akarták-e, hogy „bugyuta milliárdosok jachtról szórják szét az ország vagyonát”, miközben az unokáik külföldön tanulnak.

Jön a Tisza-konzultáció

Ezután arról beszélt, mit tennének, ha kormányra kerülnének: visszaveszik az ellopott közvagyont, visszaállítják a kata adózási formát és a visegrádi négyeket, fejlesztik az egészségügyet és az oktatást, öt százalékra csökkentik az egészséges élelmiszerek áfáját, emelik a családi pótlékot, visszaadják az önkormányzatok hatásköreit, kiküszöbölik a csorbát az „összegányolt alkotmányon”.

November 5-től A magyarok hangja címen kikérik majd az emberek véleményét egy társadalmi párbeszéd keretében. Az út neheze még előttük áll, de a mai nappal elindítják a Tisza honlapján a jövő vezetőinek transzparens kiválasztását. Olyanokat keresnek, akik vállalják „a közszereplői léttel járó néminemű nehézségeket is”.

Az ország nincs jó állapotban, de mostani gazdái még az utolsó kilincset és villanykörtét is ellopják. Ezt közösen kell majd rendbe tennünk, tisztességes mérnökökkel, orvosokkal, munkásokkal. Magyarország 2026-ban megszűnik kompország lenni, mert ez „a rossz leheletű múlt”, ők hidat építenek majd. Összekötik a Keletet a Nyugattal; aki jó szándékkal akar kereskedni, az megteheti. Magyarországnak nem semlegesnek kell lennie, hanem barátinak. Orbánék nem merik kimondani, hogy vége van, mert a haza a népé.

Az esemény végén nem a Himnuszt, hanem a Szomorú vasárnapot és a Csillagok, csillagok… című népdalt játszotta el egy zenekar, Magyar Péter azt mondta, így emlékeznek az 1956-os hősökre.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG