Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Már halottak”: Szibériai hajléktalanokat is igyekeznek szerződtetni az Ukrajna elleni háborúhoz


Egy hajléktalan férfi az oroszországi Jakutföldön (archív fotó)
Egy hajléktalan férfi az oroszországi Jakutföldön (archív fotó)

Nincs információ arról, hány szibériai hajléktalan van a mintegy 190 ezer férfi között, akiket Oroszország állítása szerint idén toborzott az ukrajnai háborúhoz. A pénz, a hazafiság és a célkeresés motiválja őket, de önkéntes segítőik kételkednek abban, hogy az ukrajnai harcok normális életet biztosítanának számukra.

Egyesek a pénzért, mások a hazáért teszik, vagy azért, mert nincs jobb dolguk. Bármi legyen is a motivációjuk, nem tudni, hány szibériai hajléktalan írt alá szerződést az ukrajnai harcokhoz, miközben Moszkva – amely igyekszik elkerülni a fesztültséggel járó újabb mozgósítást – azért küzd, hogy kielégítse a haderő létszámszükségletét, amelyet csak fokoz a három hete tartó ukrán behatolás Oroszország Kurszki területére.

A védelmi minisztérium közlése szerint idén mintegy 190 ezer férfi írt alá szerződést arról, hogy csatlakozik a hadsereghez. Év elején Oroszország elfogadott egy törvényt, amely kedvező feltételeket teremt a gyanúsítottak és elítéltek számára, ha önként jelentkeznek harcolni: ügyüket felfüggesztik vagy törlik. A toborzók szibériai és távol-keleti hajléktalanszállókon is keresnek katonákat a hadseregnek – mondták a Siberia.Realitiesnek, a Szabad Európa szibériai szolgálatának forrásai.

Úgy tűnik, a toborzási kampány szórványosan zajlik – állították a Szabad Európának a hajléktalanszállók önkéntesei és munkatársai. Oroszország részleges katonai mozgósításakor, 2022 szeptemberében, a nemzetközi és független orosz média arról számolt be, hogy a rendőrség és a hadsereg a menhelyeken élő férfiakat is próbálta beléptetni a hadseregbe.

A próbálkozások a jelek szerint folytatódnak, de elszórtan. Az Irkutszki terület egyik iparvárosában, Angarszk külvárosában egy menhelyen dolgozó önkéntes nő azt mondta, hogy 2023-ban a toborzók „szinte minden hónapban szórólapokkal jöttek, amelyeken szerződéskötésre buzdították az embereket. (…) Természetesen sikerült elcsábítaniuk ezeket a bolondokat a szerződéses fizetéssel” – mondta, utalva a menhely hajléktalan lakóira. A Szabad Európa a védelmük érdekében nem közli oroszországi forrásainak személyazonosságát.

Az Irkutszki területen egy falusi önkormányzat honlapján közzétett hirdetés egészséges felnőtt férfiaknak egyszeri négyszázezer rubel (1,6 millió forint) kifizetést ajánl a regisztrációért, valamint havi 210 ezer rubel (836 ezer forint) fizetést és egyéb juttatásokat. A szerződés egy éven túli meghosszabbítása további 195 ezer rubel (776 ezer forint) bónuszt jelent.

Egy orosz toborzó hirdetés azt ígéri, hogy megoldják az önkéntesek lakhatási problémáit, és garantálják az elhelyezkedést a szolgálat után
Egy orosz toborzó hirdetés azt ígéri, hogy megoldják az önkéntesek lakhatási problémáit, és garantálják az elhelyezkedést a szolgálat után

Ez azt jelenti, hogy egy egyéves szerződés, ha teljesítik, több mint 2,9 millió rubelt (11,6 millió forintot) biztosíthat, ami több mint 72-szerese a 2022-es hivatalos mediánbérnek. Emellett az ajánlat „a lakhatási problémák megoldásának lehetőségét és garantált foglalkoztatást ígér a szerződés lejárta után”.

„Senki sem tér vissza élve”

Az Irkutszki terület egyik nagy hajléktalanszállójának két rendszeres lakója nemrég azt mondta a szálló alapítójának, hogy azért kötöttek szerződést, mert pénzre volt szükségük „a lakhatási problémáik megoldásához”, miután mindkettejüket elzavarta a felesége a túlzott alkoholfogyasztás miatt. Azt remélték, hogy a háború lehetővé teszi, hogy jelzáloghitel segítségével saját otthonhoz jussanak – mondta az alapító.

Az Angarszk külvárosában működő menhely egyik önkéntese szerint a hajléktalanok – akik „általában függők” – nem teljesen fogják fel, hogy az életükkel játszanak. „Azt hiszik, hogy a háborúból van visszaút. Nem fogják fel, hogy az első srácokon kívül, akik 2022-ben hat hónapos szerződést írtak alá, senki sem tért vissza élve” – mondta.

Oroszország 2022 szeptembere óta nem közölt adatot a veszteségeiről. Az amerikai kormány júniusban úgy becsülte, hogy 2022 februárja óta több mint 350 ezer orosz katona halt vagy sebesült meg, míg Ukrajna szerint a szám mintegy 579.500.

„Elherdálták az összes pénzt”

Az egyik hajléktalanszálló önkéntese azt mondta, hogy a több mint ötven hajléktalan férfi közül, akik 2022 nyara óta hagyták el a szállást, csak ketten tértek vissza, mindketten pénz nélkül. Egy másik angarszki menedék önkéntese elmesélte, hogy egy volt lakója felhívta, hogy csak ő és egy másik katona maradt életben az ötvenfős egységéből. Miután megtagadta, hogy ágyútöltelék legyen, büntetőgödörbe került. Az önkéntes szerint arra nem reagált semmit, amikor azt mondta neki, hogy visszajöhet a szállásra.

Az orosz védelmi minisztérium szerint idén eddig mintegy 190 ezer férfi írt alá szerződést arról, hogy csatlakozik az ukrajnai harcokhoz
Az orosz védelmi minisztérium szerint idén eddig mintegy 190 ezer férfi írt alá szerződést arról, hogy csatlakozik az ukrajnai harcokhoz

A Szabad Európának nyilatkozó önkéntesek közül senki sem tudott olyan esetről, amikor a hajléktalanok Ukrajnából visszatérve normális életet kezdtek volna, de olyanról sem, hogy lakást tudtak volna venni. Az Irkutszki terület egyik menedékhelyének alapítója elmesélte, hogy egy hajléktalan alkoholista férfi 2023-ban kötött szerződést, hat hónapig harcolt, kitüntetést kapott egy katonatársa megmentéséért, de nemrég visszatért a menedékhelyre. A háború „valóban megváltoztatta”, de nem javult az élete. „Sokat ivott, elherdálta az összes pénzt, amit a háborúból hazahozott.”

Bár a nonprofit szervezetek segítik a civil életbe visszatérő veteránokat, nincsenek olyan programok, amelyek kifejezetten az Ukrajnából visszatérő hajléktalanok igényeivel foglalkoznak. A menedékhely-alapító úgy véli, hogy a háború első két évében a hajléktalan férfiak gyakran kötöttek szerződést, hogy javítsanak társadalmi helyzetükön. Elmondása szerint egyesek a pénz mellett azért mentek, hogy „megvédjék a hazát”, mások pedig azért, mert nem volt életcéljuk. Mostanra azonban megértették, hogy az ukrajnai szolgálat nem jár különösebb megbecsüléssel – tette hozzá.

Hogyan lehet visszautasítani?

Pavel Berezovszkij, Irkutszk város polgármestere július 9-én egy Telegramon közzétett videóban tagadta, hogy a városában élő hajléktalanok közül bárki is harcolt volna Ukrajnában. „Néhányan közülük csak azért állítják, hogy harcoltak, hogy az emberek sajnálják” – mondta.

Néhány ezer kilométerrel északkeletre, Jakutföldön arra is használták a toborzást, hogy eltávolítsák a hajléktalanokat Jakutszk utcáiról, mielőtt a város június végén megrendezte a Children of Asia nemzetközi sporttornát – közölte a SakhaDay helyi hírportál. Egy májusi, hajléktalanok és hátrányos helyzetűek számára szervezett jótékonysági rendezvényen Szardana Gurjeva, Jakutföld ombudsmanja – akinek a hivatala közreműködött a hajléktalanok jakutszki összegyűjtésében – arra buzdította a résztvevőket, hogy kövessék annak a 19 hajléktalannak a példáját, akik tavaly jelentkeztek Ukrajnába harcolni. „Hazafiak vagytok! Hogyan tagadhatnátok meg, hogy segítsetek a hazátoknak a szükség órájában?” – mondta a lap szerint a hajléktalanoknak egy májusi, Change Your Life nevű rendezvényen.

Írta Elizabeth Owen a Siberia.Realities, a Szabad Európa szibériai szolgálatának tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG