Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megérkezett Budapestre a csádi elnök, hogy a magyar katonák kiküldéséről tárgyaljon


Mahamat Déby érkezése Budapestre 2024. szeptember 7-én
Mahamat Déby érkezése Budapestre 2024. szeptember 7-én

Ahogy lapunk elsőként megírta, szombat este Budapestre érkezett Mahamat Déby csádi elnök, hogy egyezményt írjon alá, amely utat nyithat a magyar katonák kiküldése előtt az afrikai országba.

Nagy István agrárminiszter fogadta a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren szombat este Mahamat Déby csádi elnököt – derül ki a Facebook-bejegyzéséből. Mint lapunk megírta, a csádi elnök Pekingből, a Kína–Afrika fórumról érkezett Magyarországra, hogy egyezményt írjon alá a kétoldalú együttműködés erősítéséről.

Ennek egyik legfontosabb pontja a védelmi együttműködésről szól majd. Ez kell ahhoz, hogy jövőre magyar katonai kontingens induljon Csádba. A tervezett misszióról már többször írtunk, célja elvileg az illegális migráció feltartóztatása, de ezenfelül fontos geopolitikai cél a nyugati államokkal együttműködni hajlandó Mahamat Déby hatalmának fenntartása is. Mint ismert, a térségben Burkina Fasóból és Nigerből már távozniuk kellett az amerikai és francia katonáknak, így Csád maradt az egyetlen Nyugat-barát hatalom.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG