Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégis nyomoznia kell a rendőrségnek Fudan-ügyben


Egy tüntető Orbán Viktor miniszterelnököt Mao Ce-tungként ábrázoló plakátot visz a kínai Fudan Egyetem tervezett budapesti campusa elleni tiltakozáson 2021. június 5-én
Egy tüntető Orbán Viktor miniszterelnököt Mao Ce-tungként ábrázoló plakátot visz a kínai Fudan Egyetem tervezett budapesti campusa elleni tiltakozáson 2021. június 5-én

A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese írásbeli kérdést nyújtott be Polt Péterhez a Fudan Hungary Alapítvány ügyében. Vadai Ágnes azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, végeznek-e érdemi munkát a Közép-európai Oktatási Alapítvány és a Fudan Hungary Alapítvány kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjai.

Az írásbeli kérdést Polt Péter feljelentésként értékelte, és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda részére továbbította, a nyomozó hatóság azonban bűncselekmény gyanújának hiányában elutasította a feljelentést – derül ki az ellenzéki politikus Facebook-oldalára feltöltött iratból.

A nyomozó hatóság határozatát a kerületi ügyészség hivatalból felülvizsgálta, és megállapította, hogy az nem tartalmaz érdemi indoklást, így a döntés megalapozatlan, a bűncselekmény gyanúját nem lehet kizárni. A kerületi ügyészség ezért a határozatot hatályon kívül helyezte, és felhívta a nyomozó hatóságot a további intézkedések megtételére.

A Szabad Európa is foglalkozott a Fudan Egyetem nem létező campusára létrehozott alapítvánnyal. Legutóbb például a HVG alapján januárban írtunk arról, hogy egy éven belül már a harmadik főigazgatóját fogyasztotta el a hivatalosan közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, amely csak bérekre 12 millió forintot költött el 2023-ban, noha a Fudan-beruházás évek óta halasztódik.

Legutóbb Harsányi Péter, az azóta lemondott Csák János miniszter politikai tanácsadója került a posztra az idő előtt lecserélt egykori pekingi nagykövet, Szilas Cecília helyére, aki az alapítvány élén is csak kilenc hónapot töltött. Ő egyébként azzal is bekerült a híradásokba, hogy a Pegasus kémszoftverrel megcélzott személyek listáján azonosították a telefonszámát.

A kormány vagyonkezelő alapítványt hozott létre Közép-európai Oktatási Alapítvány néven annak a bentlakásos nemzetközi elitiskolának a megvalósítására, amelyet Budán, a II. kerületben, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 18,3 hektáros ingatlanán terveznek létrehozni.

Miközben egy kapavágás nem történt még a területen, a 24.hu júliusban az alapítvány tavalyi beszámolója alapján arról írt, hogy összesen 402 millió forintot költöttek az általuk igénybe vett szolgáltatásokra a most leadott beszámoló alapján.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG