Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjelent a rendelet arról, milyen tárgyakat nem szabad bevinni az iskolába


Üres tanterem a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 2020. március 16-án
Üres tanterem a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 2020. március 16-án

A jogszabály két kategóriát határoz meg. Vannak tiltott és korlátozottan használható tárgyak. Előbbiek a közbiztonságra veszélyes eszközök, míg utóbbiak közé tartoznak az okostelefonok, illetve az internetelérésre alkalmas okoseszközök.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet az elsőtől a tizenharmadik évfolyamig szabályozza, hogy mely eszközök tiltottak a diákok számára, és melyek használhatók korlátozottan.

A rendelet nem részletezi a tiltott tárgyak listáját, de utal más jogszabályokra. Az utalások alapján a tiltott tárgyak közé tartoznak a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, például a nyolc centiméternél hosszabb pengéjű kés, a dobócsillag, a rugós kés, az íj, a számszeríj, a francia kés, a szigonypuska, a parittya, a csúzli. Idesorolják az ólmos botot, a bokszert, a láncos botot, a gázspray-t, a lőfegyverutánzatot vagy az elektromos sokkolót, de az álkulcsokat, a mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezeteket is – írja a Telex.

Tilos iskolába vinni minden olyan eszközt és terméket, amelynek birtoklását tiltja a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv, például kábítószert, lőfegyvert, pirotechnikai eszközt, valamint 18 éven aluliak számára nem értékesíthető terméket, vagyis cigarettát, dohányterméket és alkoholt.

A korlátozottan használható tárgyak közé tartozik az okostelefon, illetve az internetelérésre alkalmas okoseszköz. Ezeket bevihetik a gyerekek az épületbe, de a tanítás elején le kell adni, az iskolának meg kell őriznie, és a tanítás végén vissza kell adni a diáknak.

A Telex megjegyzi, hogy a rendeletet – ahelyett, hogy alternatívát mutatva megpróbálná bevonni az okoseszközöket a tanítási folyamatba – kizárólag a tiltás, a korlátozás eszközével él.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG