Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtartották Ukrajna legnagyobb zenei fesztiválját


Az Atlasz Fesztivál Kijevben
Az Atlasz Fesztivál Kijevben

A háború kezdete óta először megrendezett ukrán Atlasz Fesztiválról eltűntek a népszerű külföldi előadók, a hatalmas színpadok és a több százezer látogató. Helyette ismert helyi zenekarok léptek színpadra múlt hétvégén Kijevben, egy kisebb, de még mindig lelkes közönség előtt.

A színpadot egy bevásárlóközpont parkolójában állították fel. Ez volt az egyetlen helyszín, amelynek közelében elég nagy az óvóhely 25 ezer embernek légitámadás esetére.

A civil fiatalok harcedzett katonákkal együtt táncoltak és énekelték a nemzeti büszkeséggel átitatott dalszövegeket. A fő cél a zene volt, de megdőlt az az illúzió is, hogy a főváros sérthetetlen a több száz kilométerre zajló véres harcokkal szemben.

„Az ilyen jellegű fesztiválokat nem lehet elválasztani az ország életétől. Az ország háborúban áll. A központi kérdések a háborúhoz kapcsolódnak” – mondta Vszevolod Kozemjako üzletember, a 13., Hartia brigád egyik alapítója, aki az Ukrán Nemzeti Gárda részeként a fronton harcol Harkivban.

„Azoknak, akik még fiatalok, és nem csatlakoznak a harchoz, meg kell érteniük, hogy nem élhetnek buborékban” – mondta.

Kijevben azonban sokan buborékban élnek, miközben a háború harmadik éve tart. Ukrán katonák nap mint nap halnak és sebesülnek meg az ezer kilométeres keleti frontvonalon, de a főváros tele van nyüzsgő bárokkal és klubokkal.

Kijev időről időre azonban szembesül a harcokkal. Két héttel ezelőtt orosz rakéták pusztítottak el egy gyermekkórházat a háború egyik legsúlyosabb légitámadásában. A helyiek áramkimaradásoktól szenvednek, miután Moszkva célzottan támadja az ukrán áramhálózatot a nyári hőhullám csúcsán.

A látogatók a fesztivál minden sarkában szembesülhettek a valósággal, hogy országuk véres háborúban áll. A szervezők célja az volt, hogy kétmillió eurót gyűjtsenek, amelyből a fronton harcoló katonáknak vásárolnak felszerelést.

A bevásárlóközpont alagsori parkolójában különböző katonai egységek interaktív játékokat szerveztek, hogy adományt gyűjtsenek és fiatalokat toborozzanak. Egy lövöldözős játékban a látogatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy fejlesszék a célzóképességüket. Egy másik sarokban orvosok amputált végtagok műanyag másait mutatták be, és sürgősségi képzést adtak.

A fesztivál vasárnap Szerhij Zsadan és zenekara, a Zhadan and Dogs fellépésével zárult. Zsadan, a Donbász költőjének is nevezett zenész nemrég csatlakozott a Kartia egységhez.

„Ez csak egy kis kikapcsolódás, egy lehetőség, hogy kifújjuk magunkat – mondta Zsadan percekkel a koncertje előtt. – A legfontosabb dolgok a frontvonalon történnek” – tette hozzá.

Zsadan egyik legkedveltebb dalával, a Malvival kezdett, amelyet a tömeg szóról szóra ismert, és énekelt.

A 18 éves Viktorija Kalisz izgatottan várta a koncertet. Egyszer már járt az Atlasz Fesztiválon, 2021-ben. Mint mondta, szembetűnő a különbség.

„A legfontosabb, ami változott sajnos, hogy most már adományokból jön össze a fesztivál – mondta. De úgy érezte, jobban kötődik a hazájához. – Érzem, hogy a tömeg kapcsolódik hozzám, egységet érzek.”

Félt, hogy orosz légitámadás is érheti a több ezer fős zenei fesztivált, de azt mondta, nem hagyhatja ki a lehetőséget, hogy láthassa kedvenc előadóit.

Nagya Dorofejeva, az egyik leghíresebb ukrán énekesnő azt mondta, hogy korábban, amikor színpadra lépett, csak azzal foglalkozott, hogy jól néz-e ki, jól énekel-e, és hogy az emberek megkapják-e, amiért jöttek. Most viszont abban reménykedik, hogy nem lesz légiriadó, és látja, ahogy az emberek sírnak a koncertjein.

Egyik dala, a WhatsApp, egy lányról szól, aki várja, hogy a szerelme visszatérjen a háborúból. „Könnyei mossák a kijelzőt / Mint az eső az ablakot.” A dalszövegeitől sokszor könnyekig hatódik a közönség.

A résztvevők között volt Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkar helyettes vezetője.

„Ismert művészek adnak koncertet a színpadon, rengeteg az ukrán látogató, akik a pénzüket adományozzák, amire nagyon nagy szüksége van az ukrán hadseregnek” – mondta.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a partnereink támogatnak minket, de azt is értjük, hogy mi magunk is sokat tehetnénk, hogy erősebbek legyünk” – tette hozzá.

Háború nyáron: a rekkenő hőség és az áramkimaradások is nehezítik az ukránok életét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG