Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolcszáz venezuelai menekült bukkant fel az I. kerületi választói névjegyzékben


A Máltai Szeretetszolgálat 77 férőhelyes Gondviselés Háza Idősek Otthona a Fő utcában a Google 2022-es képén
A Máltai Szeretetszolgálat 77 férőhelyes Gondviselés Háza Idősek Otthona a Fő utcában a Google 2022-es képén

Az I. kerületi választói névjegyzék szerint nyolcszáz embert jelentettek be egy 77 férőhelyes idősek otthonába, többségük venezuelai menekült – vette észre a Párbeszéd –, akik így szavazhatnak az önkormányzati választáson. A kerületben legutóbb kevesebb mint 150 szavazattal nyert az ellenzéki polgármester. A fideszes polgármesterjelölt, Böröcz László szerint a menekültek elleni ellenzéki uszításról van csak szó.

Az I. kerületben V. Naszályi Márta polgármester 2019-ben alig több mint száz szavazattal előzte meg fideszes kihívóját, és most is szoros szavazás várható. Ezért is szúrhatott szemet, hogy a kerületbe, egy 77 férőhelyes idősek otthonába 840 ember jelentkezett be a választói névjegyzék szerint – írja RTL.

A hírről először beszámoló Magyar Hang információ szerint azok a magyar származású venezuelaiak, akiket a magyar kormány 2019-ben speciális programmal hozott át az elszegényedő diktatúrából. Ezek szerint pedig akkor a Máltai Szeretetszolgálat azóta nem engedi el a kezüket.

Az érintett választói adatokat a Párbeszéd kérte ki, akik szerint tömeges betelepítésről van szó.

„840 ember van bejelentkeztetve, ami elképesztően nagy szám, hiszen abban a körzetben 2650 választásra jogosult lakik” – emelte ki Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője. Információk szerint a bejelentettek jelentős része venezuelai menekült.

„Kiszolgáltatott helyzetben vannak, ahogy bejelentkeztették őket, azért felmerül a gyanú, hogy le is tudják szavaztatni őket egy önkormányzati választáson” – hívta fel rá a figyelmet Tordai.

A kerületben a 2022-es időközi önkormányzati választáson a Fidesz jelöltje hatvan szavazattal nyert a 4-es körzetben. Később kiderült, hogy számos fidelitasos és a rokonaik is pont a választás idejére jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére. A helyi választási bizottság később úgy ítélte meg, hogy az épületben valóban kiugróan magas volt a választók számának növekedése, de nekik nem hatáskörük a lakcímbejelentések jogszerűségének vizsgálata.

A helyi fideszes polgármesterjelölt, Böröcz László szerint teljesen másról van szó, szerinte az ellenzék a menekültek ellen uszít.

„Elítéljük V. Naszályi Márta színvonaltalan uszítását a diktatúrából menekült honfitársainkkal szemben” – közölte Böröcz.

A 77 férőhelyes idősek otthonát üzemeltető Máltai Szeretetszolgálat szerint a menekültek nem laknak ott, csak ott működik egy menekülteket segítő központjuk. Ezért „hajléktalanokat, valamint több országból érkezett – például ukrán és venezuelai – menekülteket is bejelentettek ide”. Számukra a cím „lakcímbiztosításként szolgál”, amire az ügyintézés miatt van szükségük, de nem laknak ott. „Egyéves integrációs programban vesznek részt”, és rövid időn belül kijelentik őket.

Mindenesetre az önkormányzati választáson szavazhatnak majd az idősek otthonába bejelentettek százai, és mind a szoros versenyt ígérő I. kerületben.

Egyszerűen: szavazatvásárlás és voksturizmus
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:09 0:00

Az egyik legkisebb kerületben máshol is láthatóan megnőtt a választók száma az utóbbi időben.

A helyi 3. választókörzetben május végén harminccal, a 4.-ben pedig 36-tal többen szerepeltek a névjegyzékben, mint március elején.

Molnárka Gábor, a Momentum önkormányzati képviselője szerint ez nem véletlen, valószínűleg a Fidesz jelentkeztet át olyan lakókat, akik máshol élnek.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG