Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Menj haza, Iván!” – Csehszlovákia 1968-as megszállására emlékeztek a prágai orosz nagykövetségnél


„Menj haza, Iván!” – csehszlovák hazafiak által használt felhívás 1968-ban
„Menj haza, Iván!” – csehszlovák hazafiak által használt felhívás 1968-ban

Cseh és ukrán civil szervezetek tüntetést szerveztek a prágai orosz diplomáciai képviselet elé kedden, a Szovjetunió vezette csehszlovákiai katonai invázió megindításának ötvenhatodik évfordulóján.

A szervezők párhuzamot vontak Csehszlovákia megszállása és Oroszország ukrajnai háborúja között, és szolidaritásukat fejezték ki az ukránok függetlenségi és szabadságharcával.

„Számunkra Csehszlovákia megszállása nagyon traumatikus élmény volt, amit a mai napig érzünk. Azért gyűltünk össze ma, hogy emlékezzünk e tragikus eseményekre, és kifejezzük szolidaritásunkat és őszinte támogatásunkat Ukrajnának” – mondta Andriana Cserna.

A tüntetés résztvevői
A tüntetés résztvevői
„Menjetek haza, orosz kémek! Ne hazudozzatok nekünk!”
„Menjetek haza, orosz kémek! Ne hazudozzatok nekünk!”

A szovjet csapatok 1968. augusztus 20-án éjszaka lépték át a csehszlovák határt, ezért döntöttek most úgy, hogy a megemlékezést sötétedés után kezdik meg. A tüntetők csillagszórókat tartottak a magasba, amelyek a reményt voltak hivatottak jelképezni.

Elhangzott a Menj haza, Iván! című dal is. Ez gyakran használt szlogen volt Csehszlovákiában az 1968-as megszállás idején. A feliratot az orosz nagykövetség épületére is kivetítették.

XS
SM
MD
LG