Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy hete van a kormánynak, hogy megússza a százmillió eurós bírságokat


Egy hete van a kormánynak, hogy megússza a százmillió eurós bírságokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:38 0:00

Az Európai Bíróság ítélete értelmében kétszázmillió eurót biztosan fizetni kell, és ha nem változik a magyar menekültügyi szabályozás, akkor ehhez társul egy több mint nyolcvanmilliós kényszerítő bírság. A kormány eltökélt, hogy nem fizet, a bizottság kíméletes, de könyörtelen behajtásra készül.

Öt fontos gondolat a beszélgetésből:

(1) Az első fizetési felszólítás lejárt, ezért egy másodikat is küldött az Európai Bizottság rövidebb fizetési határidővel. Ha szeptember 17-ig, amikor letelik a 15 nap, a magyar kormány nem teljesíti a kötelezettségét, akkor az egyébként jogos egyéb kifizetésekből tartják majd vissza ezt az összeget.

(2) A szóban forgó kifizetések többnyire a kohéziós források terhére beadott kérelmek, amelyek már elkészült beruházások utólagos finanszírozását fedik le. Nem egy-két nagyobb projekt teljes összegét tartja majd vissza a bizottság, hiszen ezzel súlyosan rontaná a kedvezményezettek helyzetét, inkább több beruházás költségeinek visszatérítéséből csípnek le kisebb összegeket több hónapon keresztül.

(3) Az agrártámogatások valószínűleg nincsenek veszélyben, mert az Európai Bizottság is látja, hogy a szektor válságot él át, amit nem akar súlyosbítani a visszatartott pénzzel.

(4) Az Európai Bíróság egy napi egymillió eurós kényszerítő bírságot is kirótt a magyar kormányra, ameddig nem teljesíti az ítéletben foglaltakat, azaz nem hozza összhangba az európai uniós szabályokkal menekültügyi jogrendszerét. Erre adott két hónapos határidőt a bíróság. Ezt a kötbérjellegű bírságot csak a határidő lejárta után fogják érvényesíteni, de akkor 2024. június 13-ig visszamenőleg. Jelenleg 84 millió eurónál jár az összeg.

(5) Úgy tudni, ezt a magyar kormány szeretné elkerülni, ezért a háttérben egyeztetésekbe kezdett; kérdés, hogy ez eredményre vezet-e. Gyakorlatilag esélytelen, hogy a magyar kormány által a déli határvédelem kiadásaira hivatkozva követelt kétmilliárd eurós költségtérítést jogosnak lássa az Európai Bizottság. Arra a felvetésre, hogy a magyar kormány ingyen Brüsszelbe szállítja a menedékkérőket, a testület nem reagált érdemben, mert komolytalannak és dühből született megnyilatkozásnak tartják.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

XS
SM
MD
LG