Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Papíron a világ messze leggazdagabb magyarja bukkant elő Cinkotán


A papíron a világ leggazdagabb magyarja nemrég még a Pillangó utcai lakótelep egyik házának kilencedik emeleti lakásába irányította a céges iratait
A papíron a világ leggazdagabb magyarja nemrég még a Pillangó utcai lakótelep egyik házának kilencedik emeleti lakásába irányította a céges iratait

A céges beszámolók alapján T. János György megannyi sikertelen vállalkozás után tavaly fogta magát, és több mint 13 ezer milliárd forintnyi vagyont tett bele két új cégébe. Papíron főleg brazil államkötvényekből áll a vagyon, így a brazil államnak is oda kell figyelnie rá, hiszen az államadósság 2,5 százalékát birtokolja. Ezzel egyébként hivatalosan egyből a világ ötven leggazdagabb embere közé került, de vannak erős jelek, amelyek megkérdőjelezik az elképesztő tulajdon valódiságát.

A korábban ismeretlen, 66 éves T. János György vállalkozó a hivatalos céges beszámolók alapján tavaly két céget is alapított, ezekben pedig több mint 13 billió (azaz 13 ezer milliárd) forintnyi vagyont helyezett el – vette észre a G7.

Az egyik óriásvállalat, a Donor Zrt. még a Pillangó utcai lakótelep egyik kilencedik emeleti panellakásából indult tavaly, hogy aztán T. János György 2023 végére betegyen a cégbe több mint 4500 milliárd forintot készpénzben, illetve kétezermilliárd hitelt, így a Donor Zrt. év végére háromszor akkora lett, mint például a Mol-csoport.

Onnan lehet tudni, hogy nem elírásról van szó, hogy betűvel is kiírták az összegeket, illetve egy ügyvéd ellenjegyezte, hogy az egyedüli részvényes „a pénzbeli vagyoni hozzájárulást annak a társaság részére történő rendelkezésre bocsájtásával teljes mértékben teljesítette”.

T. János György másik új vállalkozása a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. Ebben a cégben is tavaly év végén emelt tőkét, pontosan 5099 milliárd forinttal, és 1857 milliárd forint hitelt adott. Így

papíron 13 491 milliárd forintnyi vagyon parkolt tavaly év végén a két cégben, ami majdnem másfélszer annyi, mint a száz leggazdagabb magyar vagyona összesen.

Év végére mindkét gigacég egy szerény székhelyre került az M3-as bevezetője mellé, egy zuglói ikerház egyik felébe, öt másik céggel és egy ügyvédi irodával egy címre.

A két, papíron kiugróan legnagyobb magyar cég székhelye azonos. A Google térképén a házrész 2024. júniusi állapota látható

Mindkét cég elvileg 2036-ban lejáró brazil államkötvénybe tette a vagyonát, amivel

így elvileg a teljes brazil államadósság 2,5 százalékát birtokolná T. János György.

Azért indokolt a feltételes mód, mert a brazil állam jelenlegi tájékoztatójából úgy tűnik, hogy az országnak egyáltalán nincs tizenkét év múlva, azaz 2036-ban lejáró államkötvénye.

Két cégével

egyből a világ 36. leggazdagabb emberévé váló T. János György

hivatalosan jelenleg Máltán él, legalábbis máltai címet adott meg a cégeihez. Korábbi cégeinél adott már meg többek között guineai, tatai, révkomáromi és budapesti állandó címeket is.

T. úr hazai kézbesítési megbízottja egy 72 éves férfi, aki viszont abba a Pillangó utcai kilencedik emeleti panellakásba volt bejelentve, ahol a Donor Zrt. (még Donor Kft.-ként) eredetileg megalakult. A kézbesítési megbízott azóta kijjebb költözött, Cinkotára várja a számok szerint európai szinten is óriási cégek hivatalos papírjait.

T. János György korábban egyébként

sikertelen vállalkozó lehetett, több mint tucatnyi cége végezte kényszertörléssel vagy felszámolással,

tartozásokkal. Előbbiek alapján korábban számos különböző iparágban próbálkozott eredménytelenül az üzleti tanácsadástól kezdve a fémgyártáson át például használtautó- vagy illatszer-kiskereskedelemig. T. János György egy gmailes címre várja a céges e-maileket, bár néhány éve még freemailes volt.

Két új óriáscégének furcsa módon rövid, egyoldalas beszámolóiban megemlítik, hogy a cégek „hibernált állapotban vannak”, ezért nulla az ökológiai lábnyomuk és emiatt nem kell adózniuk sem. A magyar számviteli törvény egyébként nem ismer hibernált állapot nevű fogalmat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG