Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden várakozást felülmúlva nőtt a gazdaság a második negyedévben


Dolgoznak a nyergesújfalui MegaWatt Villamosipari Kft. üzemében 2021. július 15-én
Dolgoznak a nyergesújfalui MegaWatt Villamosipari Kft. üzemében 2021. július 15-én

A hatodik legnagyobb növekedést érte el negyedéves alapon az Európai Unióban a magyar gazdaság. Nagyobb lesz az éves bővülés üteme a kormány korábbi becslésénél is, így nagy eséllyel visszakapják a gyermeket nevelők az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

A második negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 17,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 17,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A nagy növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy tavaly ilyenkor a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések miatt beszakadt a gazdaság. 2020 második negyedévében 13,3 százalékkal csökkent a GDP, ehhez az alacsony bázishoz képest emelkedett a gazdaság teljesítménye több mint 17 százalékkal.

Az Európai Unió éves alapon 13,2 százalékkal, az euróövezet 13,7 százalékkal nőtt a második negyedévben.

Bizonytalanság az adatok körül

A KSH arra figyelmeztetett, hogy a Covid–19-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan gyors változásokat idézett elő, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak. Emiatt a GDP-re vonatkozó mostani becslésük később még változhat, vagyis ez a tény a „szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatja a későbbi revíziók nagyságát”.

Havi alapon szerényebb a növekedés, a GDP 2,7 százalékkal bővült az idei első negyedévhez képest. Ha az idei első félévet nézzük, azt látni, hogy a magyar gazdaság a kiigazított adatok szerint 7,2 százalékkal nőtt.

Tavaly nagyot zuhant a gazdaság

Regős Gábor a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője szerint a GDP-adatban nem az a meglepő, hogy két számjegyű növekedést mutat éves alapon – ezt az alacsony bázisidőszaki adat miatt előre sejteni lehetett –, hanem hogy az éves és a negyedéves növekedés is meghaladja a várakozást.

„Sőt a gazdaság teljesítménye már elérte a 2019 utolsó negyedévi szintet, azaz makroszinten a gazdaság kilábalt a válságból” – írta Regős Gábor a Szabad Európának küldött elemzői véleményében. A szakértő szerint természetesen az egyes iparágak helyzete ezen belül eltérő, ám erről részletes adatokat még nem közölt a KSH.

Termelési oldalon vélhetően mind a szolgáltatások, mind az ipar növekedése dinamikus lehetett, míg felhasználási oldalon a fogyasztás bővülése emelhető ki. „A magyar gazdaság gyors újraindulásában szerepet játszott a korlátozások viszonylag korán történő lazítása mellett a vállalkozások és az állam jó ellenállóképessége, illetve a beruházások magas szintje” – vélekedett Regős Gábor.

Az elemző szerint a vártnál jóval kedvezőbb adat miatt az idei növekedés az eddig becsültnél magasabb lehet, meghaladhatja a hét, de kedvező esetben akár a nyolc százalékot is.

Visszajárhat az idei szja

Ez azért érdekes, mert a kormány 4,3 százalékos növekedéssel számol az idei költségvetésben, vagyis ha a tervezettnél jobban nő a gazdaság, komoly mozgástere lesz a kabinetnek a kiadási oldalon, azaz többet költhet. Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy ha idén 5,5 százalék felett nő a gazdaság, a gyermeket nevelők a jövő év első két hónapjában visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat (szja).

A visszatérítés összegének viszont lesz egy felső határa, ezt az átlagjövedelemnél húzza meg a kormány. Az éves átlagjövedelem szja-tartama nyolcszázezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amennyit egy ember visszakaphat. Két kereső esetén ez egy családban akár 1,6 millió forintos pluszt jelenthet. Átlagban négyszázezer forintot kaphat vissza mindenki, bár igen nagy lehet a szórás: lesznek, akik ennél kevesebbet, és lesznek, akik ennél többet fognak visszakapni.

A Szabad Európának korábban nyilatkozó szakértő szerint azok járnak a legjobban az szja-visszatérítéssel, akik jól keresnek, egy gyermeket nevelnek és mindkét szülő dolgozik. A jól kereső egygyermekesek azért járnak jobban, mert több szja-t fizetnek be, és egy gyermek esetén alacsonyabb az adókedvezmény is.

Nem lesz viszont egyszerű visszaadni az szja-t, mivel szakértők szerint a hatályos adótörvények és jogszabályok szerint kivitelezhetetlen a kormány azon szándéka, hogy az idén befizetett személyi jövedelemadót visszaadják a gyermeket nevelő dolgozóknak. Azért nem adhatja vissza az állam jövő februárban a gyermeket nevelők idén befizetett személyi jövedelemadóját, mert az nem adó, csak előleg.

A jelenleg hatályos szabályok szerint májusban fizetünk szja-t, a havi fizetésből csak szja-előleget utal el munkáltatónk az államnak. Valószínűleg törvénymódosítást is kell hozni annak érdekekében, hogy a választások előtt visszautalt adót ne kelljen májusban ismét befizetniük az embereknek.

Úgy tűnik, a gazdasági növekedés messze meg fogja haladni az 5,5 százalékot. Ezt jelzi az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank már a legutóbbi inflációs jelentésében 6,2 százalékra emelte a GDP-bővítéssel kapcsolatos előrejelzését.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában megállapította, hogy a GDP már mintegy fél százalékkal meghaladta a járvány előtti szintet. Az idei növekedés már akkor elérheti a 6,8 százalékot, ha a második félévben stagnál a gazdaság.

Örül a pénzügyminiszter

Varga Mihály pénzügyminisztert is meglepte a friss GDP-adat, amelyet várakozáson felülinek nevezett. Varga Mihály a Facebook-oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet, ez azt is jelenti, hogy a gazdaság újraindítása Magyarországon az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.

„Bár a részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, de már most látszik, hogy a növekedés egészséges szerkezetű, a gazdasági ágazatok széles körére kiterjed” – fogalmazott Varga Mihály, aki hozzátette: az ipari termelés 22 százalékkal, az építőipar 28 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom hat százalékkal erősödött júniusban, míg a turizmusban másfélszeresére emelkedett a vendégéjszakák száma.

A miniszter szerint a növekedést jelentősen támogatták a kormány gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedései, ezek összességében az idén 8,4 százalékponttal járulnak hozzá a gazdaság teljesítményéhez, ennyivel mérséklik a járvány okozta válság hatásait.

Az egyes országok éves alapú növekedése nagyban függ attól, hogy mennyire volt kitéve a koronavírus-járványnak. Azok az országok, ahol nagy a turizmus hozzáadott értéke a gazdaságban, nagyobb visszaesést könyvelhettek el tavaly ilyenkor, így értelemszerűen a mostani növekedés is magasabb. Érdemes negyedéves alapon nézni a GDP alakulását, vagyis hogy mennyivel nőtt 2021 első negyedévéhez képest a gazdaság a második negyedévben. Ez alapján a magyar adat a hatodik helyen van, ami átlag feletti bővülés az Európai Unióban, ahogy a fenti grafikonon is látszik.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG