Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit jelent a Hamász-vezető meggyilkolása a gázai háború lezárását célzó tárgyalások szempontjából?


A Hamász-vezér temetése 2024. augusztus 1-jén Teheránban
A Hamász-vezér temetése 2024. augusztus 1-jén Teheránban

A tárgyalások már a Hamász palesztin terrorszervezet politikai vezetőjének e heti teheráni kiiktatása előtt is akadoztak, Iszmáíl Hanije likvidálása azonban még valószínűtlenebbé teszi a sikert vagy akár az egyeztetések folytatását.

A Hamászon belül viszonylag mérsékeltnek számító, 62 éves férfi kulcsszerepet játszott a nemzetközi közvetítéssel zajló tárgyalásokban, amelyek fő célja a tűzszünet elérése és a még fogságban lévő izraeli túszok hazajuttatása volt.

„Hogyan is lehetne sikeres a közvetítés, ha az egyik fél meggyilkolja a másik fél tárgyalóját?” – tette fel a kérdést a mediációban Egyiptommal együtt élen járó Katar miniszterelnöke.

Az egyiptomi külügyminisztérium hasonlóan nyilatkozott, figyelmeztetve, hogy a merénylet alááshatja a béketárgyalásokat.

A Hamász katonai szárnya vízválasztónak nevezte Hanije meggyilkolását, amely így „új szintre emeli a háborút”.

Ugyanakkor fenyegetései ellenére lehet, hogy a Gázai övezetet uraló terrorszervezet nem rendelkezik a megtorláshoz szükséges katonai képességekkel, különösképp a már tíz hónapja tartó brutális háború után, amely csaknem negyvenezer emberéletet követelt a palesztin enklávéban.

Így sem valószínű viszont, hogy a Hamász most további tárgyalásokba bocsátkozna. Emögött gyakorlati megfontolások is állhatnak.

Hanije igen tapasztalt és nemzetközileg ismert személyiség volt, aki nagy gyakorlatra tett szert a közel-keleti és azon túli kapcsolatok kezelésében. Katarban élt, így utazni is tudott, találkozókat lebonyolítani.

Halála jelentős űrt hagy maga után, és nem világos az sem, hogy ki lesz az utódja.

Jahja Szinvár, a Hamász fegyveres szárnyának vezetője, akit az október 7-i, mintegy 1200 izraeli halálát okozó terrortámadás kitervelőjeként tartanak számon, jelenleg Gázában bujkálhat.

Magas rangú figura még Zaher Dzsabarin, a szervezet ciszjordániai vezetője, aki szintén rejtőzködik.

A Hamász katari politikai irodájából is kikerülhet az új vezető, de ez valószínűleg időbe telik, és az sem világos, hogy milyen álláspontot képviselne.

Noha Hanije ünnepelte az októberi terrortámadásokat, egyesek ennek ellenére is pragmatikusabbnak tartották a szervezet Gázában élő, keményvonalasabb tagjaihoz képest.

Ha a Hamász a tárgyalások folytatása mellett dönt, nem tudni, ki képviselhetné a szervezetet. Az iráni állami televízió szerint Hanije meggyilkolása több hónappal késleltetheti a tárgyalásokat.

Iszmáíl Hanije és Hámenei ajatollah Teheránban
Iszmáíl Hanije és Hámenei ajatollah Teheránban

Sokak szerint a történtek fokozzák egy szélesebb regionális konfliktus kockázatát. Irán azonnal Izraelt tette felelőssé, és bosszút ígért. Egy jelentősebb eszkaláció még tovább nehezítené az Izrael és a Hamász közötti egyeztetéseket.

Sok múlik Irán és térségbeli szövetségeseinek válaszlépésein. Ennek során a szereplőknek az arcvesztés megelőzése és egy pusztító izraeli reakció kiprovokálása közötti határvonalon kell mozogniuk.

Ha sikerül elkerülni a súlyosabb eszkalációt, az elháríthatná az egyik akadályt a tárgyalások újraindítása elől, de szakértők szerint ez egy nagy ha.

XS
SM
MD
LG