Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy hatótávolságú fegyvert fejlesztett Ukrajna az oroszországi célpontok támadására


Képkocka az új fegyvert bejelentő ukrán elnöki videóból
Képkocka az új fegyvert bejelentő ukrán elnöki videóból

Ukrajna tájékoztatása szerint a Paljanyicja nevű, új rakétadrónok bevetésével megkerülhetők a Nyugat által szállított fegyverek oroszországi célpontok elleni használatát érintő korlátozások.

Az új fegyver a rakéták és a pilóta nélküli repülőgépek különböző tulajdonságait ötvözi, kifejlesztése az ukrajnai orosz invázió 2022. február 24-i megindítása után vált égetően szükségessé.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétvégén megerősítette a Paljanyicja létezését, amelyet új fegyverosztálynak minősített. A hagyományos ukrán kenyeret jelentő szót annyira nehéz helyesen kiejteni, hogy a háború elején a feltételezett kémek lebuktatására is használták.

A rakétadrónt szombaton vetették be először, Ukrajna függetlenségének 33. évfordulóján. Egy orosz katonai létesítményt vettek célba az elfoglalt területeken – mindössze ennyit tudni, további részleteket nem közöltek.

Egy ukrán katonai videó utalt arra, hogy a fegyver hatótávolsága akár hétszáz kilométer is lehet, ami megegyezik az amerikai ATACMS-ével. A felvételen egy térkép is látható különböző repülőterekkel, amelyek hatótávolságon belül vannak, köztük az oroszországi Szavaszlejka bázissal. E szerint legalább húsz légi támaszpontot érhet el a Paljanyicja.

Az Egyesült Államok és más szövetségesek is adtak át nagy hatótávolságú fegyvereket Ukrajnának, azt azonban az eszkalációtól tartva korlátozzák, hogy a hadsereg milyen mélységben és milyen célpontokat vehet célba ezekkel Oroszországban.

Ehhez kapcsolódóan: Washington után Berlin is engedi Ukrajnának, hogy oroszországi célpontok ellen használjon tőle kapott fegyvereket

A washingtoni székhelyű Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) arról számolt be, hogy Oroszország a helyzetet kihasználva a határtól távolabb telepítette a katonai infrastruktúra egy jelentős részét.

Az elemzői becslések szerint legkevesebb 250 jelentős orosz katonai célpont lehet az ATACMS-rakéták hatótávolságán belül, de ezek közül Ukrajna ma csak húszat támadhat a nyugati korlátozások miatt.

Mihajlo Fedorov ukrán fejlesztési miniszter kiemelte, hogy a következő lépés az új fegyver gyártásának felfuttatása.

„Azt hiszem, ez merőben új helyzetet teremthet, ugyanis képesek leszünk ott is csapást mérni, ahol ma Oroszország nem számít rá” – fogalmazott.

Az ukrajnai harctér halálos kísérleti terepévé vált az új fegyvereknek és a régiek adaptálásának.

Mintegy másfél éve dolgoznak a Paljanyicja fejlesztésén. A folyamatban részt vevők egyike közölte, hogy teljesen a nulláról kezdték a munkát.

„Ez nem egy régi szovjet projekt kiterjesztése” – húzta alá a névtelenséget kérve nyilatkozó szakember.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hangsúlyozta, hogy súlyos következményei vannak annak, hogy nem tudnak megfelelően védekezni a nagy hatótávolságú orosz fegyverek ellen.

Rámutatott, hogy Oroszország 9627 nagy hatótávolságú rakétát lőtt ki Ukrajnára, és ennek mindössze a negyedét tudták megsemmisíteni, pedig a célpontok több mint fele nem katonai volt.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen rakétákat kaptak az ukránok, és mire tudják használni?

Fedorov elmondta, hogy egy új rakétadrón kevesebb mint egymillió dollárba kerül, a hadsereg azonban a magánszektorhoz akar fordulni a költségek további leszorítása érdekében.

Hozzátette: az idei évre már a magánvállalatok váltak az ukrán haderő legfontosabb drónbeszállítóivá.

„Ezáltal minden típusú rakéta elérhető lesz Ukrajnában. (…) Ha vannak ilyen saját fegyvereink, függetlenebbnek és magabiztosabbnak fogjuk érezni magunkat” – vélekedett.

Arra is kitért, hogy Oroszország hatalmas mérete sérülékenységet is jelenthet, ugyanis nem lehetséges elegendő légvédelmi rendszert hadrendbe állítani ahhoz, hogy lefedjék az egész országot.

„Ez megnyitja annak a lehetőségét, hogy mélyen az ellenséges vonalak mögött működjünk” – mondta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG